X
GO

Actueel nieuws

Monitoring in de vruchtgroenten

Monitoring in de vruchtgroenten

Teelten onder beschutting projecten april 2016

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/zaterdag 16 april 2016/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, aubergine_GG, komkommer_GG, paprika_GG, tomaat_GG, Bio_beschutte_teelt, algemeen_bioteelt_BIO, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, MOVR, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' willen we telers ondersteunen en een antwoord bieden op heel wat praktische vragen. Waarom moet je monitoren? Hoe monitor je best? Hoe verwerk je deze data?

 

 

Hoe pak je monitoring het best aan?

Witte vlieg (en tabakswittevlieg)
Uit onderzoek is gebleken dat minstens 40 vangplaten per hectare tomaat (1 vangplaat per 250m²), noodzakelijk zijn om een goed beeld te krijgen van de wittevliegpopulatie. Deze worden bij de meeste bedrijven tweewekelijks geteld. Voorlopig raden we deze hoeveelheid ook aan voor de opkomende tabakswittevlieg Bemisia in zowel tomaat als paprika.

In het geval van Bemisia is monitoring een absolute must! Tijdig herkennen van mogelijke haarden en biologie bijzetten is de boodschap!

Tel zeker ook het aantal Macrolophus wantsen op de vangplaten mee! De aanwezigheid van deze natuurlijke vijand geeft alvast een indicatie of er moet ingegrepen worden of niet.

Verschil vleugelstand tussen kaswittevlieg - tabakswittevlieg

Spint of galmijten
Monitoring van spint is enkel mogelijk in het gewas. Toch is de interesse voor het efficiënt scouten van spint uitermate groot. Uit onderzoek blijkt dat monitoring via padregistratie nauwkeuriger is dan een scouter het gewas in te sturen. Via padregistratie kan tot op paalniveau nagegaan worden waar de spint zich bevindt. Spintmijten bevinden zich voornamelijk in de bovenste bladeren. Vooral op het 3de tot 5de blad onder de kop worden ze waargenomen.

 

Een gestandaardiseerd, visueel overzicht maakt monitoring aantrekkelijk

Heel wat telers maken hun overzicht van plagen op een eenvoudig stuk papier. Hier is niks mis mee, maar het kan visueler voorgesteld worden. Binnen het project werd een eerste monitoringstool ontwikkeld in Excel waarbij de teler aan de hand van een eenvoudig invulblad de witte vliegen en Macrolophus op de vangplaten op een duidelijke manier voorgesteld krijgt (Figuur 2: witte vlieg, Figuur 3: Macrolophus).

Figuur 2: Voorbeeld van monitoringstool voor witte vlieg. Twee haarden zichtbaar: links boven en midden onder.

Figuur 2: Voorbeeld van monitoringstool voor witte vlieg. Twee haarden zichtbaar: links boven en midden onder.

 

Figuur 2: Voorbeeld van monitoringstool voor witte vlieg. Twee haarden zichtbaar: links boven en midden onder.

Figuur 2: Voorbeeld van monitoringstool voor witte vlieg. Twee haarden zichtbaar: links boven en midden onder.

De tool wordt op maat gemaakt van het bedrijf op basis van de locatie van de vangplaten. Elk vakje vertegenwoordigt één vangplaat. Door de gewenste plaag of nuttigen aan te vinken worden de getelde aantallen weergegeven in elk vakje. Een kleurcode (groen, geel, rood) geeft visueel aan of er weinig of veel witte vlieg of Macrolophus zit. Een lijst met weeknummers geeft de mogelijkheid om de evolutie van de populaties doorheen de tijd te bekijken. Daarnaast is er ook een registratietool ontwikkeld waarbij uitzettingen van biologie, meldingen van plagen en ziektes en bespuitingen weergegeven worden per rij en per tralie. Op deze manier wordt alle informatie rond biologische bestrijding gebundeld en blijft alles overzichtelijk.

 

 

Gezocht: Biotelers met interesse in basisopleiding plagen en nuttigen

Ben je bioteler en heb je behoorlijk wat vruchtgroenten in je teeltplanning? Dan kan je kosteloos een basisopleiding van 1h voor jou en/of je medewerker op jouw bedrijf verkrijgen. Indien gewenst implementeren we ook de monitoringstool op maat van jouw bedrijf.

 

Meer info?

PCG bio beschutte teelten

 

In samenwerking met

   

 

Met de steun van

Print

Aantal keer bekeken (39386)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day