X
GO

Actueel nieuws

Tomaat rassen belichte teelt consumentenonderzoek 2015

Tomaat rassen belichte teelt consumentenonderzoek 2015

Rassenproef tomaat belichte teelt smaak- en consumentenonderzoek 2015

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, tomaat, Smaak, Vruchtgewassen, tomaat, Projecten, GMO, LAVA, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In de twee consumentenonderzoeken belichte teelt in februari 2015 werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze tomaten door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak, textuur en uiterlijk.

 

 

 

 

Figuur 1: Tomatenrassen belichte teelt consumentenonderzoek 2015 overzicht SM15TORS01

Figuur 1: Tomatenrassen belichte teelt SM15TORS01
Figuur 1: Van linksboven naar rechtsonder (SM15TORS01): NUN 09098 (687), T 812162 Teler (045), Foundation LED (761), Merlice Teler (613), Foundation PCH (403), Siranzo (508), DR 1398 TH (329), Axiradius (224), Merlice LED (866), Merlice PCH (150).

Figuur 2: Tomatenrassen belichte teelt consumentenonderzoek 2015 overzicht SM15TORS02

Figuur 2: Tomatenrassen belichte teelt SM15TORS02
Figuur 2: Van linksboven naar rechtsonder (SM15TORS02): Rebelski (030), E15M.40368 (567), Foundation PSKW (104), T813162 PSKW (956), Plaisance (789), Diamantino (641), Carpenter (345), Nun 09100 (882), EZ 1322 (493), Spaanse tomaten (271).

Bespreking
Tijdens de eerste helft van februari 2015 werden 2 smaakproeven georganiseerd met tomaten uit een belichte teelt. Deze tomaten werden ook vergeleken met product ingevoerd uit Spanje.

Aan deze smaakproeven namen respectievelijk 62 en 60 consumenten deel. Zij proefden de tomaten en beoordeelden hiervan de smakelijkheid, de smaak, de textuur en het uiterlijk. Alle resultaten zijn weergegeven in Figuur 3 en Figuur 4.

Figuur 3: Opgeloste stofgehalte (°Brix) van de tomaten in consumentenonderzoek SM15TORS01

Figuur 3: Opgeloste stofgehalte (°Brix) van de tomaten in consumentenonderzoek SM15TORS01

Figuur 4: Opgeloste stofgehalte (°Brix) van de tomaten in consumentenonderzoek SM15TORS02

Figuur 4: Opgeloste stofgehalte (°Brix) van de tomaten in consumentenonderzoek SM15TORS02

Tijdens de eerste smaakproef werden naast vijf rassen geteeld onder de gewoonlijke SON-T belichting bij PCH ook twee rassen meegenomen waar de tomaten een aanvullende LED-belichting kregen en drie rassen van bij een producent. Deze laatste vijf rassen werden meegenomen op vraag van de veilingen en PCH. De resultaten hiervan staan in de resultatentabellen, maar worden niet verder besproken. In de tweede smaakproef werden negen rassen uit een belichte teelt (SON-T belichting) van PSKW geproefd, aangevuld met één ras tomaten uit Spanje waarvan de naam van het ras en de producent onbekend zijn. Alle objecten staan weergegeven in bijhorend rapport onder 2.1.

Over het algemeen lagen de scores voor smakelijkheid in beide consumentenonderzoeken niet erg hoog. De consumenten gaven een score van nul (niet lekker) tot en met 10 (heel lekker). In de eerste smaakproef kwamen de tomaten van het ras DR 1398 TH (De Ruiter) als lekkerste tomaten uit de proef met een score van 5,4. Minder lekker waren de tomaten van de rassen Merlice (De Ruiter; 4,4) en Siranzo (Rijk Zwaan; 4,3), maar ook de tomaten van het ras Axiradius (Axia Seeds) scoorden niet hoog (4,7). In de tweede smaakproef bleken de Belgische tomaten niet significant van elkaar te onderscheiden en scoorden ze allemaal rond de 5. Enkel de Spaanse tomaten scoorden significant lager en waren niet lekker.

De gemiddelde opgeloste stofgehaltes van alle gemeten tomaten lagen tussen de 3,0 °Brix (Merlice (De Ruiter)) en 4,1 °Brix (EZ 1322 (Enza Zaden)), wat niet erg hoog was. De Spaanse tomaten hadden wel een significant hoger opgeloste stofgehalte (5 °Brix), maar dit resulteerde niet in een betere smaak en de consumenten vonden de tomaten toch te weinig zoet.

Alle geproefde tomaten in beide smaakproeven waren te weinig zoet volgens de consumenten. Vooral de tomaten van het ras Siranzo (Rijk Zwaan) vonden de consumenten te weinig zoet. De tomaten van de rassen E15M.40368 (Enza Zaden), Foundation (Nunhems, geteeld op PSKW) en DR 1398 TH (De Ruiter) kwamen het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid.

Wat betreft de zuurheid waren de meeste tomaten ideaal. Iets te zuur vonden de consumenten de tomaten van de rassen Carpenter (Gautier Semences) en Rebelski (De Ruiter).

De tomaten van de rassen NUN 09100 (Nunhems), Rebelski (De Ruiter), Axiradius (Axia Seeds) en Siranzo (Rijk Zwaan) hadden een ideale stevigheid. Iets te slap waren de tomaten van de rassen Diamantino (Enza Zaden), Plaisance (De Ruiter), E15M.40368 (Enza Zaden), T 812162 (Syngenta) en Merlice (De Ruiter). Op de Spaanse tomaten na die volgens de consumenten veel te stevig waren, waren er geen rassen die te stevige tomaten leverden.

De rode kleur was volgens de consumenten ideaal bij de tomaten van de rassen Diamantino (Enza Zaden), Plaisance (De Ruiter), Carpenter (Gautier Semences) en EZ 1322 (Enza Zaden). Veel te bleek waren de tomaten van de rassen Foundation (Nunhems, geteeld op PCH), NUN 09100 (Nunhems), Rebelski (De Ruiter), T 812162 (Syngenta), Merlice (De Ruiter), DR 1398 TH (De Ruiter) en Siranzo (Rijk Zwaan).

Besluit
Over het algemeen liggen de scores voor smakelijkheid in beide consumentenonderzoeken niet erg hoog. De consumenten geven een score van nul (niet lekker) tot en met 10 (heel lekker). In de eerste smaakproef komen de tomaten van het ras DR 1398 TH (De Ruiter) als lekkerste tomaten uit de proef met een score van 5,4. Minder lekker zijn de tomaten van de rassen Merlice (De Ruiter; 4,4) en Siranzo (Rijk Zwaan; 4,3), maar ook de tomaten van het ras Axiradius (Axia Seeds) scoren niet hoog (4,7). In de tweede smaakproef blijken de Belgische tomaten niet significant van elkaar te onderscheiden en scoren ze allemaal rond de 5. Het Spaans product scoort significant lager en is niet lekker.

De gemiddelde opgeloste stofgehaltes van alle gemeten tomaten liggen tussen de 3,0 °Brix (Merlice (De Ruiter)) en 4,1 °Brix (EZ 1322 (Enza Zaden)), wat niet erg hoog is. Enkel het Spaans product scoort significant hoger (5,0 °Brix), maar toch vinden de consumenten de tomaten niet lekker en te weinig zoet.

Alle geproefde tomaten in beide smaakproeven zijn te weinig zoet volgens de consumenten. Vooral de tomaten van het ras Siranzo (Rijk Zwaan) vinden de consumenten te weinig zoet. De tomaten van de rassen E15M.40368 (Enza Zaden), Foundation (Nunhems, geteeld op PSKW) en DR 1398 TH (De Ruiter) komen het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid.

Wat betreft de zuurheid zijn de meeste tomaten ideaal. Iets te zuur vinden de consumenten de tomaten van de rassen Carpenter (Gautier Semences) en Rebelski (De Ruiter).

De tomaten van de rassen NUN 09100 (Nunhems), Rebelski (De Ruiter), Axiradius (Axia Seeds) en Siranzo (Rijk Zwaan) hebben een ideale stevigheid. Iets te slap zijn de tomaten van de rassen Diamantino (Enza Zaden), Plaisance (De Ruiter), E15M.40368 (Enza Zaden), T 812162 (Syngenta) en Merlice (De Ruiter). Op de Spaanse tomaten na die veel te stevig zijn, zijn er geen rassen die te stevige tomaten leveren.

De rode kleur is volgens de consumenten ideaal bij de tomaten van de rassen Diamantino (Enza Zaden), Plaisance (De Ruiter), Carpenter (Gautier Semences) en EZ 1322 (Enza Zaden). Veel te bleek zijn de tomaten van de rassen Foundation (Nunhems, geteeld op PCH), NUN 09100 (Nunhems), Rebelski (De Ruiter), T 812162 (Syngenta), Merlice (De Ruiter), DR 1398 TH (De Ruiter) en Siranzo (Rijk Zwaan).

Tomatenrassen belichte teelt smaak- en consumentenonderzoek 2015

publicatiejaar2015
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (9324)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x