X
GO

Actueel nieuws

Groene geblokte paprika consumentenonderzoek 2015

Groene geblokte paprika consumentenonderzoek 2015

Smaakonderzoek groene geblokte paprika 2015

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het smaakonderzoek groene geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze paprika’s door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, smaak entextuur als op het gebied van uiterlijk en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

 

Bespreking groene paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
Eind juni 2015 proefden 64 consumenten drie rassen groene paprika. De consumenten beoordeelden vervolgens ook het uiterlijk en de kleur van de paprika’s. Alle geproefde paprika’s waren lekker volgens de consumenten. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) waren wel significant lekkerder dan de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter). Voor de smakelijkheid kregen de rassen E20B.0081 (Enza), Fabris (Rijk Zwaan) en Morraine (De Ruiter) respectievelijk een gemiddelde score van 6,3; 6,1 en 5,5 op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) tot en met 10 (heel lekker).

Er was geen verschil in opgeloste stofgehalte tussen de drie rassen. Alle rassen hadden een gemiddeld opgeloste stofgehalte van 4,5 °Brix.

Wat de acceptatie van de zoetheid betreft, vonden de consumenten de paprika’s van alle rassen te weinig zoet. De paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) waren significant minder zoet dan de paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza).

De paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) beoordeelden de consumenten als te stevig en significant steviger dan de paprika’s van de rassen E20B.0081 (Enza) en Fabris (Rijk Zwaan) die men net iets te stevig vond.

Qua uiterlijk was er geen significant verschil tussen de rassen. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) kregen de hoogste gemiddelde score, namelijk 6,5 op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) tot en met 10 (heel aantrekkelijk). De paprika’s van het ras Fabris (Rijk Zwaan) scoorden gemiddeld 6,3. De laagste gemiddelde score was voor de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter), namelijk 5,8.

De groene kleur van de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) vonden de consumenten ideaal. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) vond men iets te bleek en de paprika’s van het ras Fabris (Rijk Zwaan) nog meer te bleek. Deze verschillen tussen de rassen waren significant.

Figuur 1: Groene geblokte paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015

Figuur 1: Groene geblokte paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015

Van linksboven naar rechtsonder: E20B.0081, Fabris en Morraine.

Besluit groene paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
Alle geproefde paprika’s zijn lekker volgens de consumenten. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) zijn wel significant lekkerder dan de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter). Voor de smakelijkheid krijgen de rassen E20B.0081 (Enza), Fabris (Rijk Zwaan) en Morraine (De Ruiter) respectievelijk een gemiddelde score van 6,3; 6,1 en 5,5 op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) tot en met 10 (heel lekker).

Er is geen verschil in opgeloste stofgehalte tussen de drie rassen. Alle rassen hebben een gemiddeld opgeloste stofgehalte van 4,5 °Brix.

Figuur 2: Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen groene paprika in juni 2015

Figuur 2: Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen groene paprika in juni 2015

Wat de acceptatie van de zoetheid betreft, vinden de consumenten de paprika’s van alle rassen te weinig zoet. De paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) zijn significant minder zoet dan de paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza).

De paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) beoordelen de consumenten als te stevig en significant steviger dan de paprika’s van de rassen E20B.0081 (Enza) en Fabris (Rijk Zwaan) die men net iets te stevig vindt.

Qua uiterlijk is er geen significant verschil tussen de rassen. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) krijgen de hoogste gemiddelde score, namelijk 6,5 op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) tot en met 10 (heel aantrekkelijk). De paprika’s van het ras Fabris (Rijk Zwaan) scoren gemiddeld 6,3. De laagste gemiddelde score is voor de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter), namelijk 5,8.

De groene kleur van de paprika’s van het ras Morraine (De Ruiter) vinden de consumenten ideaal. De paprika’s van het ras E20B.0081 (Enza) vindt men iets te bleek en de paprika’s van het ras Fabris (Rijk Zwaan) nog meer te bleek. Deze verschillen tussen de rassen zijn significant.

Groene geblokte paprika smaak- en consumentenonderzoek 2015

Samenwerking  groene paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
Het gebruikswaardeonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee).

publicatiejaar2015
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (8850)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x