X
GO

Actueel nieuws

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2015

Gele geblokte paprika consumentenonderzoek 2015

Smaakonderzoek gele geblokte paprika 2015

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, paprika, Smaak, Vruchtgewassen, paprika, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het smaakonderzoek gele geblokte paprika werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze paprika’s door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur als op het gebied van uiterlijk en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte van de vruchten gemeten als maat voor hun zoetheid.

 

Bespreking gele paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
In juni 2015 werden acht rassen gele geblokte paprika geproefd door zestig consumenten. Alle geproefde rassen waren lekker volgens de consumenten, zonder significant verschil tussen de rassen. De paprika’s van de rassen Y07854 (Syngenta), MY2 (De Ruiter) en Conga (Syngenta) haalden de hoogste gemiddelde score voor smakelijkheid, namelijk 6,3 op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) tot 10 (heel lekker). De paprika’s van het ras Atalante (Enza) behaalden de laagste gemiddelde score, namelijk 5,6.

De paprika’s van het ras Conga (Syngenta) hadden het hoogste opgeloste stofgehalte (7,5 °Brix). Deze waarde is significant hoger dan het opgeloste stofgehalte van de paprika’s van de rassen Atalante (Enza), Allrounder (Rijk Zwaan), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), MY2 (De Ruiter) en DR9118PB (De Ruiter). Alle gemeten paprika’s in de proef hadden een gemiddeld opgeloste stofgehalte van 6,7 °Brix of hoger.

Alle paprika’s uit de proef werden als iets tot veel te weinig zoet beoordeeld. De paprika’s van de rassen Y07856 en Conga (beiden Syngenta) kwamen het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid. Deze paprika’s waren significant zoeter dan de paprika’s van het ras Atalante (Enza), die de consumenten als te weinig zoet beoordeelden.

De stevigheid van alle rassen paprika in de proef was ideaal, zonder significant verschil tussen de rassen.

Wat het uiterlijk betreft, vonden de consumenten de paprika’s van de rassen Y07856 en Conga (beiden Syngenta) het meest aantrekkelijk. Deze paprika’s kregen een score van respectievelijk 6,9 en 7,1 op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) t.e.m. 10 (heel aantrekkelijk). De paprika’s van de rassen Atalante (Enza), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), Kaite (Enza) en DR9118PB (De Ruiter) scoorden significant lager voor hun uiterlijk met scores net boven de 5. De paprika’s van de rassen Allrounder (Rijk Zwaan) en MY2 (De Ruiter) scoorden tussenin.

Qua gele kleur vonden de consumenten de paprika’s van de rassen DR9118DP (De Ruiter) en Conga (Syngenta) het meest ideaal. De paprika’s van het rassen MY2 (De Ruiter) hadden een te donkere gele kleur en de overige rassen (Atalante (Enza), Allrounder (Rijk Zwaan), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), Kaite (Enza) en Y07854 (Syngenta)) vonden de consumenten te bleek van kleur. De voorgenoemde verschillen waren significant.

Over het algemeen gezien scoorde het ras Conga (Syngenta) het best in deze smaakproef. Op alle beoordeelde parameters haalde dit ras de beste score. Op de iets te bleke kleur na scoorde ook het ras Y07854 (Syngenta) heel goed.

Figuur 1: Gele geblokte paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015

Figuur 1: Gele geblokte paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015

Van linksboven naar rechtsonder: Conga – Y07854 – Allrounder – Atalante - DR9118PB – Kaite – MY2 – 35-248 RZ

Besluit gele paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
Alle geproefde rassen gele paprika zijn lekker volgens de consumenten, zonder significant verschil tussen de rassen. De paprika’s van de rassen Y07854 (Syngenta), MY2 (De Ruiter) en Conga (Syngenta) hebben de hoogste gemiddelde score voor smakelijkheid, namelijk 6,3 op een schaal van 0 (absoluut niet lekker) tot 10 (heel lekker). De paprika’s van het ras Atalante behalen de laagste gemiddelde score, namelijk 5,6.

De paprika’s van het ras Conga (Syngenta) hebben het hoogste gemiddelde opgeloste stofgehalte (7,5 °Brix). Deze waarde is significant hoger dan het opgeloste stofgehalte van de paprika’s van de rassen Atalante (Enza), Allrounder (Rijk Zwaan), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), MY2 (De Ruiter) en DR9118PB (De Ruiter). Alle gemeten paprika’s in de proef hebben een gemiddeld opgeloste stofgehalte van 6,7 °Brix of hoger.

Figuur 2: Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen gele paprika in juni 2015

Figuur 2: Opgeloste stofgehalte van verschillende rassen gele paprika in juni 2015

Alle paprika’s uit de proef worden als iets tot veel te weinig zoet beoordeeld. De paprika’s van de rassen Y07856 en Conga (beiden Syngenta) komen het dichtst in de buurt van de ideale zoetheid. Deze paprika’s zijn significant zoeter dan de paprika’s van het ras Atalante (Enza), die de consumenten als te weinig zoet beoordelen.

De stevigheid van alle rassen paprika in de proef is ideaal, zonder significant verschil tussen de rassen.

Wat het uiterlijk betreft, vinden de consumenten de paprika’s van de rassen Y07856 en Conga (beiden Syngenta) het meest aantrekkelijk. Deze paprika’s krijgen een score van respectievelijk 6,9 en 7,1 op een schaal van 0 (niet aantrekkelijk) t.e.m. 10 (heel aantrekkelijk). De paprika’s van de rassen Atalante (Enza), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), Kaite (Enza) en DR9118PB (De Ruiter) scoren significant lager voor hun uiterlijk met scores net boven de 5. De paprika’s van de rassen Allrounder (Rijk Zwaan) en MY2 (De Ruiter) scoren tussenin.

Qua gele kleur vinden de consumenten de paprika’s van de rassen DR9118DP (De Ruiter) en Conga (Syngenta) het meest ideaal. De paprika’s van het rassen MY2 (De Ruiter) hebben een te donkere gele kleur en de overige rassen (Atalante (Enza), Allrounder (Rijk Zwaan), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), Kaite (Enza) en Y07854 (Syngenta)) vinden de consumenten te bleek van kleur. De voorgenoemde verschillen zijn significant.

Over het algemeen gezien scoort het ras Conga (Syngenta) het best in deze smaakproef. Op alle beoordeelde parameters haalt dit ras de beste score. Op de iets te bleke kleur na scoort ook het ras Y07854 (Syngenta) heel goed.

Volledig rapport Gele geblokte paprika rassen smaak- en consumentenonderzoek 2015

Samenwerking gele paprikarassen smaak- en consumentenonderzoek 2015
Het gebruikswaardeonderzoek paprika werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver), het Proefcentrum Hoogstraten (Meerle) en het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (Heverlee).

publicatiejaar2015
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (9150)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x