X
GO

Actueel nieuws

Opgelet voor bladziektes bij warm winterweer

Opgelet voor bladziektes bij warm winterweer

Openluchtteelt actueel december 2015

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 17 december 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, savooikool, Prei, Thema, gewasbescherming, ziekten, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Door de aanhoudende neerslag zijn de meeste percelen verzadigd van water en blijft er dikwijls water tussen de rijen staan. Dit is de ideale omstandigheid voor het ontwikkelen van papiervlekkenziekte.

 

 

Papiervlekkenziekte in prei
Om dit te voorkomen is het heel belangrijk het water zo goed als mogelijk van het veld af te laten.

Indien je maanden of weken terug geulen hebt gegraven, is het best om toch nog eens te gaan zien of het water blijvend goed weg kan en indien nodig dit eventueel wat bij te werken. Om de prei goed te beschermen is het nu meer dan ooit aangewezen om een goede gewasbescherming toe te passen.

Het sterkste middel is Prevint of Orvego Star toegepast aan een dosis van 0,7 kg/ha.

Ook Tanos, Folio Gold, Ortiva (Top) en Signum hebben een behoorlijke werking tegen papiervlekkenziekte.

Vorst en afdekking prei
Ieder najaar opnieuw komt de vraag of er al dan niet zal moeten afgedekt worden om het gewas te beschermen tegen de vorst.

Enerzijds kan men stellen dat hoe harder het vriest, hoe meer nut het heeft om af te dekken.

Anderzijds zal afdekken vooraleer de winter intreedt ook nuttig zijn om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de prei te behouden.

In proeven heeft men kunnen aantonen dat afdekken gedurende enkele maanden kan zonder dat de prei veel verbleekt en ziek wordt. Zorg er alleszins voor dat je afdekmateriaal klaarligt zodat je het kan gebruiken van zodra nodig.

Savooikool
Door het aanhoudende warme weer is er nog steeds kans op ontwikkeling van bladvlekkenziektes, in het bijzonder Mycosphaerella.

Een extra bestrijding kan in sommige gevallen aangewezen zijn.

Ook in spruitkool is de druk van ziekten groter dan normaal.

Print

Aantal keer bekeken (10877)/Commentaren (0)

Links

x