X
GO

Actueel nieuws

Pseudomonas rot in preibladeren

Pseudomonas rot in preibladeren

Openluchtteelt actueel december 2015

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 17 december 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

In herfst- en winterprei wordt regelmatig bacterieel rot vastgesteld in preibladeren. Deze rotting wordt veroorzaakt door pathogene pectinolytische bacteriën uit het 'Pseudomonas fluorescens complex'.

 

 

De rotting kan lokaal in het blad voorkomen maar kan ook als een strook tot in de schacht doorlopen. Deze rotting wordt vaak vastgesteld in combinatie met papiervlekken maar mag niet verward worden met elkaar: Papiervlekken worden perkamentachtig (droog), bladrot geeft verslijming (nat).

Deze Pseudomonasbacteriën zijn courant aanwezig in bodem, waterlopen en aerosolen en worden van daaruit op preibladeren afgezet. Ze houden zich vooral op in het vocht tussen de dicht opeengepakte preibladeren.

Kenmerkend voor deze groep bacteriën is dat ze de kleefstof (pectine) tussen de plantencellen enzymatisch afbreken waardoor de samenhang van de plantencellen verloren gaat en een verslijming ontstaat.

Ze veroorzaken pas infectie na beschadiging van het bladweefsel:

  • Door machines
  • Groeischeuren
  • Bevriezing
  • ...

Schade is ernstiger bij verzwakte planten (bv. door een onevenwichtige voeding) door een verminderde afweer.

Sommige varianten produceren viscosine, een biologische uitvloeier, waardoor de bacterie zich gemakkelijker over de waslaag kan bewegen naar plaatsen waar het preiblad beschadigd is.

Ook zijn er varianten die ethyleen produceren waardoor bladeren vergelen zoals bij fysiologische veroudering. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën sneller in de plant kunnen.

Print

Aantal keer bekeken (7251)/Commentaren (0)

Links

x