X
GO

Actueel nieuws

Krulandijvie rassen voorjaar versnijderijen 2015

Krulandijvie rassen voorjaar versnijderijen 2015

Grove krulandijvie voor verwerking door versnijderijen rassenproef voorjaar 2015

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Bladgewassen, andijvie, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

De snijderijen vragen een aanvoer van een zuiver product met een goed versnijdingsrendement. In het voorjaar moet de teler bijzondere aandacht hebben voor een vlotte groei en een goede schottolerantie. Het blad is best stevig en moet een voldoende fijne krul hebben met een niet al te grove nerf.

Milady (Clause) en Magaly (Clause) kwamen in het verleden dikwijls als de betere uit de voorjaarproeven op het PCG.

In 2013 kwamen Pandie (Syngenta), Magaly (Clause) en Ophelie (Clause) het best uit de proef. Bessie (Syngenta) en CLX1143 (Clause) hadden beide wat meer groeidagen nodig, maar beschikten over goede productkwaliteiten.

Milady (Clause) haalde vlot een goede opbrengst en rendement maar gaf te snel veel smet en inwendig rand. Monaco (Rijk Zwaan) was zeer productief maar vertoonde net als Myrna (Enza) zeer veel schot bij de oogst.

Rassenbespreking krulandijvie voorjaarsteelt voor verwerking versnijderijen 2015
Enkel de rassen grove krulandijvie werden geoogst en besproken. De rassen fijne krulandijvie werden niet mee opgenomen in de bespreking.

Bessie (Syngenta) :
Gaf in deze proef de hoogste stukgewichten. Vormde een uniform gewas met een opgerichte krop bij de oogst welke weinig of geen rand vertoonde maar sporadisch wel eens wat zijscheuten. De goed gevulde krop zorgde voor een groot aandeel wit. De bladkrul is zeker geschikt voor verwerking. Was snel te snijden.

Jolie (Syngenta) :
Iets tragere groei met als gevolg een iets lagere opbrengst. Vormde een vrij uniform gewas dat voldoende opgericht stond bij de oogst. Bleek sterk tegen holle stammen maar vertoonde een beetje rand. De hoeveelheid wit bleef beperkt.

Myrna (Enza) :
Gaf gemiddeld goede stukgewichten terwijl een redelijk aandeel kroppen nog te klein bleek om te oogsten. Stond zeer uniform op het veld met een goed gevulde en mooi opgerichte krop. Vormde een redelijke hoeveelheid wit maar het aandeel van de nerf was iets groter en er werd na bewaring iets meer roodverkleuring opgemerkt.

Pandie (Syngenta) :
Goede stukgewichten maar een te hoog percentage kroppen te klein door groei achterstand. Het gewas stond bij de oogst vrij heterogeen en met niet mooi opgerichte kroppen op het veld. Het aandeel wit was in orde.

Minelly (Clause):
Haalde goede gemiddelde stukgewichten met een hoog oogstpercentage. Stond bij de oogst uniform op het veld met matig opgerichte kroppen. De oogst verliep bijzonder vlot door het zachtere snijvlak en de zeer gezonde onderzijde.

Besluit krulandijvie voorjaarsteelt voor verwerking versnijderijen 2015
Het voorjaar van 2015 was snel droog en vrij warm, dit is duidelijk verschillend van het voorjaar 2013. Minnely (CLX 1143 - Clause) en Bessie (Syngenta) leveren beide goede stukgewichten, een  goede aandeel wit en zijn vlot te oogsten. Ze bevestigen hiermee de resultaten uit het verleden

Myrna (Enza) voldoet nog steeds voor een vroege teelt, toch is het opletten voor de schotgevoeligheid.

Volledig verslag Krulandijvie rassen (grof-versnijderij) voorjaar 2015

publicatiejaar2015
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Andijvie
Print

Aantal keer bekeken (7174)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x