X
GO

Actueel nieuws

Kropsla rassen winter 2014-2015

Kropsla rassen winter 2014-2015

Rassenonderzoek kropsla in de winterteelt onder glas 2014-2015

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef worden enkele rassen kropsla vergeleken voor gebruikswaarde voor een teelt tijdens de winter. Er werden 5 rassen opgenomen in de proef van 2 verschillende zaadhuizen. Er werd gezaaid op 16/10/2014, geplant op 19/11/2014 en de planten waren oogstklaar op 12/03/2015. De rassen werden tijdens de teelt goed opgevolgd en uitgebreid beoordeeld bij oogst.

 

Objecten
Brighton (Enza), E01B.10030 (Enza), Gardia (Rijk Zwaan), 42-116 RZ (Rijk Zwaan), 42-180 RZ (Rijk Zwaan).

Resultaten
De uitgebreide tabellen met resultaten van de gewas-, oogst- en kropbeoordelingen kunnen terug gevonden worden in het verslag.

Bespreking
Bij oogst was het gewas in het algemeen al vrij rijp, toch gaf de sla op zicht nog een gezonde indruk. Qua uniformiteit en velvulling stonden de rassen vrij gelijk en ook in bladkleur was er amper verschil. De kroppen waren vrij goed gevuld, maar niet erg gesloten. Rand, glazigheid en bremia kwam in de volledige proef niet voor en ook droogrand werd amper vastgesteld. Wel hadden alle kroppen al een aanzienlijke hoeveelheid geel blad, wat natuurlijk een gevolg is van de wat late oogst. De grote kroppen zorgden ook voor vaak te hoog gevulde bakken.

Brighton (Rijk Zwaan) behaalde een goede opbrengst. Net als de andere rassen had Brighton door de late oogst al wat geel blad, maar ook de spranten waren hier al vrij groot. De krop was redelijk graterig na het verwijderen van het gele blad.

E01B.10030 (Enza) dit ras behaalde een hoge opbrengst en toonde ondanks het gele blad toch een mooie broekvorm en weinig graterigheid. 

Gardia (Rijk Zwaan) kende de laagste opbrengst in deze proef, maar vormde erg weinig spranten. Gardia had een vlakke broekvorm.

42-116 RZ (Rijk Zwaan) haalde een gemiddeld gewicht en vertoonde erg weinig spranten.

42-180 RZ (Rijk Zwaan) behaalde een gemiddeld gewicht, maar vertoonde erg veel graterigheid na verwijderen van het geel blad. Ook vormde dit ras veel spranten.

Besluit
Tijdens de teelt verliep de ontwikkeling van de verschillende rassen erg gelijkmatig, door de late oogst kan er toch onderscheid gemaakt worden tussen de rassen.

E01B.10030 (Enza) behaalt in deze proef het hoogste oogstgewicht, ondanks het feit dat er wat geel blad moet verwijderd worden, vertoont dit ras weinig graterigheid en oogt het mooi in de bak.

42-116 RZ (Rijk Zwaan) vormt ondanks de late oogst weinig spranten, de krop oogt ook mooi in de bak en dit ras behaalt ook een goed gewicht.

Volledig verslag Rassenproef kropsla winter glasteelt 2014-2015

publicatiejaar2014
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (4117)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x