X
GO

Actueel nieuws

Alternatieve sla rassen lente 2015

Alternatieve sla rassen lente 2015

Rassenonderzoek alternatieve sla in de lenteteelt onder glas 2015

Auteur: Crappé Sara/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, alternatieve sla, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef worden verschillende types en rassen alternatieve sla beoordeeld op kwaliteit en gebruikswaarde voor een lenteteelt. Er werden 5 verschillende types sla opgenomen in de proef:

 

 

  • Lollo bionda
  • Groene eikenblad
  • Rode eikenblad
  • Yscos
  • Batavia.

De proef werd gezaaid op 28/11/2014, geplant op 3/2/2015 en geoogst volgens de rijpheid per type, startend vanaf 8/4/2015. De zaden voor de proef werden ingestuurd door 2 verschillende zaadhuizen.

Besluit

Batavia
Met het mooi gevormde blonde blad is Donertie (Rijk Zwaan) zeker één van de betere rassen. Let wel op met geel blad.

Ook Ersilie en Othilie (Rijk Zwaan) halen mooie resultaten, maar hebben respectievelijk een erg lange pit en een slechte veldvulling en uniformiteit.

Cherola (Syngenta) is het buitenbeentje door zijn donkere kleur, maar dit ras geeft wel kroppen van goede kwaliteit. Ook de opbrengst van Cherola is uitstekend.

Yscos
De beide rassen halen een gelijkaardig resultaat, en er is geen absolute winnaar. Wel is het opletten geblazen met de lange pit bij Crispago (Syngenta).

Groene eik
Kimpusta (Rijk Zwaan) is onder de blonde types een goede keuze voor deze teelt. Dit ras combineert een goede opbrengst met een mooie uniformiteit en veldvulling, een klein snijvlak en korte pit. Ook al is het ras weinig gevoelig aan ziektes en fysiologische gebreken, een tijdige oogst is belangrijk om de zijscheutvorming voor te zijn.

Ook het donkerdere type Kitonia (Rijk Zwaan) maakt een goede beurt.

Rode eik
De beide bruinrode types: Soupiraï en Zoumaï (Rijk Zwaan), zijn aan elkaar gewaagd. Opletten met geel blad en zijscheuten bij Soupiraï en voor smet bij Zoumaï.

Het nieuwe ras 83-02 (Rijk Zwaan) dat wijnrood van kleur is, behaalt een te lage opbrengst, maar scoort anders wel goed.

Lollo bionda
Livorno (Rijk Zwaan) haalt in deze proef de beste resultaten op vlak van kwaliteit, maar dit ras is wel iets donkerder van kleur en heeft een grovere bladkrul.

De andere twee blondere types: Lozano en 86-75 (Rijk Zwaan), moeten zeker tijdig geoogst worden om een goede kwaliteit te halen. Groter snijvlak, langere pit, geel blad en zijscheuten kunnen daar voor problemen zorgen.

Volledig rapport Rassenproef alternatieve sla lente glasteelt 2015

 

publicatiejaar2015
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Alternatieve sla
Print

Aantal keer bekeken (8000)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x