X
GO

Actueel nieuws

Radijs rassen voorjaar koepel 2015

Radijs rassen voorjaar koepel 2015

Gekleurde radijsjes telen in tunnel: demonstratieve rassenproef voorjaar 2015

Auteur: Tack Annelien/dinsdag 15 december 2015/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Andere_gewassen_BIO, radijs_BIO, Projecten, Leader, DELIM DELIV, Proefverslag, Niet-leden

In deze demonstratieve rassenproef werden 10 verschillende rassen gekleurde radijsjes met elkaar vergeleken. Voor de teelt van deze gekleurde radijsjes met als doel de afzet naar restaurants werden volgende hoofdvragen bekeken:

  • Welke rassen zijn het meest geschikt om vroeg in het voorjaar te telen.
  • Welke rassen zijn het aantrekkelijkst wat betreft uiterlijke kenmerken.

 

 

 

Tabel: Gewasbeoordeling en opbrengstgegevens gekleurde radijsjes in tunnel rassenproef voorjaar 2015

Tabel: Gewasbeoordeling en opbrengstgegevens gekleurde radijsjes in tunnel rassenproef voorjaar 2015

Uiterlijke kenmerken werden gescoord op een schaal van 1 tot 9. Verder werd een kwantitatieve beoordeling van de opbrengst uitgevoerd.

 

Bespreking

Per parallel werd een andere zaaidichtheid uitgetest. Van parallel 1 naar 2 werd de afstand tussen de rijen vergroot, met een zelfde afstand in de rij. Van parallel 2 naar 3 werd de afstand in de rij vergroot, met een zelfde afstand tussen de rijen.

Bij een toename van de tussenrijafstand van 8 cm naar 10 cm en een zelfde afstand in de rij, werd geen eenduidig resultaat bekomen. Bij sommige rassen resulteerde dit in een iets groter percentage radijsjes dat oogstklaar was, terwijl bij andere rassen het omgekeerde werd waargenomen.

Het aanpassen van de afstand in de rij (bij zelfde tussenrijafstand) leek een groter effect te hebben op de grootte van de radijsjes bij oogst. Bij alle rassen (behalve bij de kegelradijsjes) werd een hoger percentage radijsjes aangetroffen dat oogstklaar was op moment van oogst wanneer een iets grotere afstand in de rij werd gehanteerd.

Echter, dit verschil was eerder klein en de dichtste afstand in de rij zorgde niet voor misvormingen of kwaliteitsverlies bij de radijsjes. Afhankelijk van de gewenste oogstgrootte van de radijsjes en de gewenste teeltduur kan de afstand in de rij dus licht gevarieerd worden. De tussenrijafstand aanpassen gaf geen eenduidig effect in deze proef.

Alle geteste rassen kwamen in de proef erg uniform op en vertoonden een goede gewaskwaliteit. Per soort werden 2 verschillende rassen getest.

Bij de rode radijsjes bleek ‘Celesta’ duidelijk vroeger dan ‘Cherry Belle’ (en alle andere rassen). De radijsjes van ‘Celesta’ waren ook bijzonder uniform.

Bij de paarse radijsjes werd weinig verschil aangetroffen tussen de twee rassen. Bij ‘Malaga’ leek de paarse kleur af en toe minder egaal voor te komen dan bij ‘Amathyst’.

Bij de witte kegelradijsjes was een duidelijk verschil waarneembaar qua vorm. ‘Eiszapfen’ leverde erg smalle, lange kegelradijsjes met lang loof, terwijl ‘White breakfast’ dikke, korte kegelradijsjes gaf met kort loof.

De witte ronde radijsjes ‘Sniezka’ hadden een eerder afgeplatte vorm, terwijl ‘Pearl’ mooie, bolronde radijsjes leverde. Bij de gele radijsjes tenslotte was weinig verschil waar te nemen in uiterlijk tussen de ‘Zeeuwse gele zeempjes’ en ‘Zlata’.
 

Besluit

Het aanpassen van de afstand in de rij (bij zelfde tussenrijafstand) lijkt een groter effect te hebben op de grootte van de radijsjes dan het aanpassen van de tussenrijafstand.

Bij alle rassen (behalve bij de kegelradijsjes) wordt een hoger percentage radijsjes aangetroffen dat oogstklaar is op moment van oogst wanneer een iets grotere afstand in de rij wordt gehanteerd. Echter, dit verschil is eerder klein en de dichtste afstand in de rij zorgt niet voor misvormingen of kwaliteitsverlies bij de radijsjes. Afhankelijk van de gewenste oogstgrootte van de radijsjes en de gewenste teeltduur kan de afstand in de rij dus licht gevarieerd worden. De tussenrijafstand aanpassen geeft geen eenduidig effect in deze proef.

Per soort worden 2 verschillende rassen getest. Bij de rode radijsjes blijkt 'Celesta F1 (Vitalis)' duidelijk vroeger dan 'Cherry Belle (Semailles)' (en alle andere rassen). De radijsjes van 'Celesta' zijn ook bijzonder uniform.

 
Celesta F1 (Vitalis)

Celesta F1 (Vitalis)

 
    
Cherry Belle (Semailles)

Cherry Belle (Semailles)

 

 

 

Bij de paarse radijsjes wordt weinig verschil aangetroffen tussen de twee rassen. Bij 'Malaga (Graines Voltz)' lijkt de paarse kleur af en toe minder egaal voor te komen dan bij 'Amathyst (Vreeken's zaden)'./p>

 
Malaga (Graines Voltz)

Malaga (Graines Voltz)

    
Amathyst (Vreeken's zaden)

Amathyst (Vreeken's zaden)

 

 

Bij de witte kegelradijsjes is een duidelijk verschil waarneembaar qua vorm. 'Eiszapfen, witte kegelradijs (Bingenheimer)' levert erg smalle, lange kegelradijsjes met lang loof, terwijl ' White Breakfast (Graines Voltz)' dikke, korte kegelradijsjes geeft met kort loof.

 

 
Eiszapfen, witte kegelradijs (Bingenheimer)

Eiszapfen, witte kegelradijs (Bingenheimer)

    
White Breakfast (Graines Voltz)

White Breakfast (Graines Voltz)

 

 

De witte ronde radijsjes ' Sniezka (Graines Voltz)' hebben een eerder afgeplatte vorm, terwijl 'Pearl (Vitalis)' mooie, bolronde radijsjes levert.

 
Sniezka (Graines Voltz)

Sniezka (Graines Voltz)

    
Pearl (Vitalis)

Pearl (Vitalis)

 

 

Bij de gele radijsjes tenslotte is weinig verschil waar te nemen in uiterlijk tussen de 'Zeeuwse gele zeempjes (Vreeken's zaden)' en 'Zlata (Graines Voltz)'.

 
Zeeuwse gele zeempjes (Vreeken's zaden)

Zeeuwse gele zeempjes (Vreeken's zaden)

    
Zlata (Graines Voltz)

Zlata (Graines Voltz)

 

 

 

Volledig verslag Gekleurde radijsjes telen in tunnel: demonstratieve rassenproef voorjaar 2015

 

In samenwerking met

In het kader van het Leaderproject 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!'

       

publicatiejaar2015
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Delicatessegroenten
  • Radijs
Print

Aantal keer bekeken (36722)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
123movies