X
GO

Actueel nieuws

Witte schimmelpluis bij glassla

Witte schimmelpluis bij glassla

Bremia lactucae (valse meeldauw) bij kropsla in de glasteelt

Auteur: PCG glasteam/woensdag 21 oktober 2015/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Thema, gewasbescherming, ziekten, Actueel, Niet-leden

De herfst is in het land, en dan duikt ook het witte schimmelpluis van Bremia lactucae (valse meeldauw) bij de kropsla weer veel vaker op. Het witte schimmelpluis zit aan de onderkant van het blad, maar eerst verschijnt er aan de bovenkant van het blad een gele vlek die begrensd is door de nerven.

Sterk aangetaste bladeren worden volledig necrotisch en sterven af. De beschadigde weefsels vormen een uitstekende voedingsbodem voor secundaire schimmels zoals Botrytis.

In de eerste plaats is natuurlijk de rassenkeuze een punt van aandacht. Het resistentiespectrum van een ras is steeds te verkrijgen op de websites van het respectievelijke zaadhuis of op het proefcentrum. Maar je moet hierbij ook weten dat een ras met volledig resistentiespectrum geen garantie is voor een ziektevrije teelt.

Kropsla: Overzicht met de meest geteelde rassen en hun Bremiaresistentiepatroon

Kropsla: Overzicht met de meest geteelde rassen en hun Bremiaresistentiepatroon

Voor de beheersing van Bremia weten we uit onderzoek dat via klimaatsturing heel wat leed vermeden kan worden, al is die klimaatsturing in een vochtig najaar ook niet altijd haalbaar in de serre. Het advies is om de relatieve vochtigheid (RV) in de serre onder controle te houden. Om kieming van de aanwezige sporen in de lucht te vermijden stel je de sturing best zo in dat de RV onder de 90% blijft. Slaag je daar niet in en is de RV op een dag gedurende meer dan 2 opeenvolgende uren hoger, dan dringt de valse meeldauw in de plant.

Het verhinderen van het witte schimmelpluis kan dan nog vermeden worden met een nog strengere instelling van de RV, namelijk maximum 85% tijdens de nacht. Vaak is het onmogelijk om deze lage relatieve vochtigheden in de serre te halen, maar toch is het zeer belangrijk om deze sporulatie te vermijden om secundaire infecties te verhinderen.

Chemisch ingrijpen is dan noodzakelijk. Houd bij toepassen van een gewasbeschermingsmiddel best steeds rekening met het werkingsmechanisme:

Kropsla: Overzicht Bremiabestrijdingsmiddelen met hun werkingsmechanisme

Kropsla: Overzicht  Bremiabestrijdingsmiddelen met hun werkingsmechanisme

Print

Aantal keer bekeken (3971)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x