X
GO

Actueel nieuws

Terugblik studiemoment en veldbezoek

Terugblik studiemoment en veldbezoek

Akkerbouwmatige groenteteelt - vrijdag 21.08.2015

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 10 september 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Schermbloemigen_OL, wortel_OL, Uien_ajuin_OL, Andere_gewassen_OL, yacon_OL, Water_OL, Thema, bemesting, gewasbescherming, onkruiden, ziekten, Water, Bodem, Voorlichting, studiedag, Actueel, Brochure, Niet-leden

Op 21 augustus 2015 organiseerden PCG en PCA in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij voor de 2de maal een studiemoment en veldbezoek rond akkerbouwmatige groenteteelt.

Dit studiemoment werd georganiseerd onder het motto 'Sector ontmoet onderzoek', kennisuitwisseling tussen telers en de onderzoekers stond dan ook centraal.

Dirk Vanparys (Bejo) overliep de actualiteiten in de uienteelt. 2015 kenmerkte zich door een moeilijk groeiseizoen: herzaai was op vele percelen nodig en onkruid was vaak moeilijk onder controle te houden. Gelukkig was de druk van valse meeldauw heel laag en maakte de regen op het einde van het groeiseizoen veel goed.

Pieter Vanhaverbeke (PCA) besprak de evolutie van de modellen voor aardappelziekte en Alternaria in aardappel. 'Eerst info dan fyto' blijft de basis voor een geslaagde ziektebestrijding.

Dat bodemzorg belangrijk is en hoe we daar in de praktijk kunnen mee omgaan leerden we van Robrecht Winnepeninckx (PCG). Een goed bodemmanagement start steeds met kijken. Opbrengst- en kwaliteitsverliezen kan je beperken door meer aandacht te hebben voor bodemstructuur.

Tenslotte berekende Hilde Dhuyvetter (INGRO) de rendabiliteit van enkele grove industriegroenten: spinazie, bonen, erwten en wortelen. Hieruit bleek dat voor deze teelten de rendementen laag en risico’s hoog zijn.

Tijdens het veldbezoek kregen de groepen meer uitleg over:

  • Startfosfor in uien
  • Niet-kerende bodembewerking in uien en wortelen
  • Efficiëntie van diverse onkruidbestrijdingsschema's en middelen tegen valse meeldauw in ui
  • Teelt van het knolgewas yacon
  • Verwerken van restwater met gewasbeschermingsmiddelen
  • Sporen vangen en identificeren van aardappelziekte en monitoring
  • Analyse en controle van Alternaria in aardappel.

 

Brochure Studiemoment Akkerbouwmatige groenten 21 08 2015

Bezoekersgids akkerbouwmatige groenten 21 augustus 2015

 

In samenwerking met

Dit studiemoment is een initiatief van PCG i.s.m. PCA en Departement Landbouw en Visserij, en heeft als doel de leden en contacten van beide vzw’s (PCG en PCA) kennis te laten maken met elkaars werking. Akkerbouwmatige groenteteelt is in dit kader de ideale brug tussen beiden.

Print

Aantal keer bekeken (19378)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day