X
GO

Actueel nieuws

Prei gewasbescherming groenbemester 2014

Prei gewasbescherming groenbemester 2014

Invloed van diverse groenbemesters op ziektedruk van verschillende bodemgebonden ziektes in prei 2014

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Projecten, Europa, Interreg IV, EMMA, Publicaties, Thema, bemesting, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

Bij het inplannen van groenbemesters in de rotatie is het belangrijk de juiste soort te selecteren zodat er geen nadelig effect is voor het volggewas. Groenbemesters uit dezelfde familie als het volggewas kunnen namelijk bepaalde ziektes in stand houden en zorgen voor een grotere ziektedruk in de daaropvolgende teelt. Maar groenbemesters kunnen ook evengoed een positief effect hebben of de ziektedruk.

In deze proef werden diverse groenbemesters ingezaaid in het voorjaar waarna een teelt prei volgde. Na de oogst van de prei werd aan de hand van bodemstalen nagegaan of er al dan niet een stijging was van het aantal scleroten van sclerotinia en de aanwezige bodemaaltjes.

De invloed van de goed opgekomen groenbemesters in deze proef op het voorkomen van aaltjes en scleroten kan niet voldoende worden aangetoond. Het aantal gevonden scleroten blijft bij alle objecten erg beperkt en bij de getelde aaltjes is de variabiliteit binnen eenzelfde object te groot om verschillen te kunnen aantonen.

Om correcte besluiten te kunnen trekken moet een dergelijke proef over meerdere teeltseizoenen aanliggen om de opbouw of afbouw van de aaltjespopulatie en het aantal scleroten te kunnen opvolgen.

 

Volledig rapport Invloed van diverse groenbemesters op ziektedruk van verschillende bodemgebonden ziektes in prei

 

Partners

  

Financiering

     

publicatiejaar2014
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Groenbedekkers / bemesting
  • Prei
Print

Aantal keer bekeken (7460)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x