X
GO

Actueel nieuws

Teelttechnisch onderzoek naar zetting bij courgette 2013

Teelttechnisch onderzoek naar zetting bij courgette 2013

Invloed van droger telen in substraatteelt courgette

Auteur: Crappé Sara/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, courgette, Thema, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Omdat de aanwezigheid van voldoende mannelijke bloemen een terugkerend probleem blijkt te zijn in de courgetteteelt, had deze proef tot doel meer mannelijke bloemen te induceren door het droger telen van de planten. Dit zou namelijk een makkelijk toe te passen techniek zijn om de bloei van courgetteplanten te optimaliseren. Voor deze proef werden de planten op substraat geplant, waarna enkele goten droog geteeld werden en enkele goten normaal.

Courgette is een plant die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aanmaakt. Om een goede vruchtzetting te verwezenlijken is een goede bestuiving noodzakelijk. Hiervoor is het van belang dat

bloemen van beide geslachten op hetzelfde moment aanwezig zijn.

Zowel de vrouwelijke als de mannelijke courgettebloemen zijn slechts gedurende een beperkte tijd geopend tijdens de dag, dit voornamelijk tussen 6u00 en 12u00. Tijdens deze 6 uur moet de bestuiving succesvol plaatsvinden om tot een goede vruchtzetting te komen.

Het is al geweten dat de daglengte een invloed heeft op de bloei en het geslacht van de bloemen bij courgette. Zo geven lange en warme dagen aanleiding tot het vormen van meer mannelijke bloemen.

Omdat de aanwezigheid van voldoende mannelijke bloemen een terugkerend probleem blijkt te zijn in de courgetteteelt, had deze proef tot doel meer mannelijke bloemen te induceren door het droger telen van de planten. Voor deze proef werden de planten op substraat geplant, waarna enkele goten droog geteeld werden en enkele goten normaal.

De proef werd geplant op 26/02/2013 en werd beëindigd 02/05/2013.

Het droger telen van courgetteplanten leidt in deze proef op het eerste zicht niet tot meer mannelijke bloemen. Ook de kwaliteit van de vruchten en de oogst stelt teleur. Verder onderzoek zal nodig zijn om het bloeien van courgetteplanten te optimaliseren.

Volledig rapport Teelttechnisch onderzoek naar zetting bij courgette

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Courgette
Print

Aantal keer bekeken (6297)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x