X
GO

Actueel nieuws

Onkruidbestrijding en valse meeldauw in prei

Onkruidbestrijding en valse meeldauw in prei

Actualiteiten openluchtteelt mei 2015

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 26 mei 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Actueel, Niet-leden

Stand van zaken
In mei en juni wordt nog veel winterprei op de markt gebracht die bewaard wordt.

Men is momenteel deze prei volop aan het schonen. Om een goede kwaliteit te behouden is het noodzakelijk dat de prei goed van kwaliteit is bij de oogst en dat de koeling optimaal gebeurt.

Hier en daar zijn wat problemen met de vastheid van de schacht. Dit komt vooral voor bij prei die al wat overrijp was bij de oogst en bij prei die de laatste groeiweken wat vocht tekort kende.

De eerste prei uit serres wordt ondertussen ook al aangeleverd. De vroege prei onder doek in openlucht heeft door het koele voorjaar wat achterstand opgelopen en zal wat later oogstklaar zijn dan normaal. De meeste zaaibedden staan er goed bij maar zijn wat later dan normaal. Een goede opvolging van het onkruid op de zaaibedden is belangrijk.

Onkruidbestrijding

Het plantseizoen voor prei is opnieuw gestart. Een goede onkruidbestrijding van prei gebeurt best:

 • Kort na het planten met bodemmiddelen.
 • 2 à 3 weken later met contactmiddelen.

Een alternatief hierop is de onkruidbestrijding toepassen twee weken na het planten met een combinatie van bodemmiddelen en contactmiddelen.

Op dat tijdstip is er meestal al onkruid aanwezig. Een onkruidbestrijding uitvoeren 2 weken na het planten op klein onkruid is efficiënter dan dit te doen 5 weken na het planten op groot onkruid. Dit geldt zowel voor de onkruidbestrijding zelf als voor het effect op het gewas. De kans op remming of verbranding is immers kleiner bij het gebruik van bodemherbiciden dan van contactherbiciden, zeker als het onkruid al wat groter is en de dosis hoger moet genomen worden.

Een mogelijke combinatie voor de onkruidbestrijding 10-14 dagen na planten is 0,75-1 l/ha Bromotril + 0,75-1 kg/ha Lentagran 45 WP + 1 l/ha Frontier Elite + 1-1,5 l/ha Stomp Aqua.

Valse meeldauw in prei
In de rassenproef late winter op het PCG werden symptomen van valse meeldauw waargenomen nadat de prei uit de frigo werd gehaald. De infectie gebeurde reeds op het veld, maar de symptomen kwamen pas in de bewaring tot uiting. Valse meeldauw in prei komt zelden voor. De laatste keer dat dit werd waargenomen op het PCG was in september 2007.

Valse meeldauw komt voornamelijk voor:

 • Na lange perioden van koel en vochtig weer.
 • De eerste symptomen zien eruit als smalle, bleke vlekken met een onregelmatige vorm.
 • De vlekken kunnen gemakkelijk tot 10 cm lang zijn.
 • Typisch bruin grijs mycelium kan ontwikkelen in de vlekken.
 • Valse meeldauw wordt veroorzaakt door Peronospora destructor.

Deze schimmel kan enkel waardplanten van de familie Alliaceae infecteren, waaronder:

 • Uien
 • Look
 • Prei
 • Bieslook
 • Sjalotten

De zwaarste aantastingen worden vooral in uien waargenomen. Omstandigheden voor een infectie vereisen:

 • Koele temperaturen (minder dan 22 °C).
 • De aanwezigheid van vrij water op het blad.

De schimmel overwintert via oösporen en mycelium in uien die overwinteren, oösporen kunnen ook overleven in de grond. Een vruchtwisseling aanhouden van 3-4 jaar helpt het inoculum in de bodem reduceren, maar helpt niet tegen de sporen die via de lucht verspreid worden.

Print

Aantal keer bekeken (7840)/Commentaren (0)

Links

x