X
GO

Actueel nieuws

Bacterievlekkenziekte in veldsla

Bacterievlekkenziekte in veldsla

Actualiteiten teelten onder beschutting april 2015

Auteur: PCG glasteam/maandag 20 april 2015/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bladgewassen_GG, veldsla_GG, Actueel, Niet-leden

Methode voor kunstmatige infecties bacterievlekken in veldsla op punt gezet!

Bacterievlekkenziekte is een groeiend probleem in veldsla, vooral in de teelt voor het 4de gamma. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Acidovorax valerianellae.

Over de levenscyclus van de bacterie bestaan nog veel onduidelijkheden, en voor de bestrijding ervan is buiten grondontsmetting weinig bekend. PCG wil dat veranderen. 

De eerste stap in dit onderzoek is het op punt zetten van een methode om veldsla kunstmatig te infecteren met Acidovorax. Zo kunnen we snel en bijna jaarrond proeven doen.

In de praktijk komt de ziekte immers alleen voor onder natte (en liefst broeierige) omstandigheden.De volgende maanden worden er dan ook minder natuurlijke infecties verwacht.

PCG is er in geslaagd de bacterie te isoleren uit natuurlijk geïnfecteerde veldsla. 

De voorbije weken werden die bacteriën gebruikt om grote aantallen veldslaplantjes kunstmatig, homogeen te infecteren. De resultaten daarvan zijn zeer hoopgevend. De weg ligt nu open om dieper in te gaan op Acidovorax in veldsla en de bestrijding ervan.

Print

Aantal keer bekeken (10429)/Commentaren (0)

Links

x