X
GO

Actueel nieuws

Bescherm tijdig de jonge koolplanten!

Bescherm tijdig de jonge koolplanten!

Actualiteiten openluchtteelten april 2015

Auteur: PCG openluchtteam/maandag 20 april 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, koolgewassen_algemeen_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Koolvlieg
In het Antwerpse werden begin april de eerste koolvliegen waargenomen. Het is belangrijk om jonge planten tijdig te beschermen.

Daarom is een plantbakbehandeling met spinosad (Tracer, Conserve Pro of Boomerang) aangewezen.

Spinosad is enkel opwaarts systemisch. Opname via het blad kan de wortel niet beschermen. Spinosad moet dus bij de wortel geraken en moet daarom afgeregend worden. Daarbij is een correcte toepassing op de plantbak zeer belangrijk voor een goede efficiëntie:

  • Maak voor de toepassing eerst de planten en de persblokken of trays vochtig maar niet te nat om uitspoeling te vermijden.

  • Gebruik hiervoor 200 ml water per m².

    <
  • Zorg bij de toepassing voor een uniforme verdeling van het product over de plantbakken, gebruik hiervoor minimaal 50 ml water per m² (bij voorkeur nog meer) en regen na de toepassing snel af met 1000 ml water per m².

  • Voer de behandeling niet uit in felle zon, spinosad wordt immers afgebroken door UV-straling.

Wildafweer
Ondertussen zijn er al heel wat koolgewassen zoals bloem-, sluit- en spruitkool geplant.

Op veel percelen is het nu van belang het wild, vooral de houtduiven, van het gewas te houden.

Directe afdekking met wildnet is de meest ingrijpende en de meest efficiënte werkwijze. Indien je kiest voor alternatieven is de populatie hopelijk niet te groot.

De meeste alternatieve afweermiddelen hebben eerder een beperkt effect. Bij de duiven treedt er snel gewenning op. Verplaatsen of vervangen van afweermiddelen kan de efficiëntie wat verhogen maar bejagen is in vele gevallen ook noodzakelijk.

Van zodra de eerste schade wordt vastgesteld, kunt u best uw jager contacteren voor het aanvragen van de nodige documenten om tijdelijke bejaging van de houtduif mogelijk te maken.

Print

Aantal keer bekeken (15460)/Commentaren (0)

Links

x