X
GO

Actueel nieuws

Rode blokpaprika onderstam bio 2014

Rode blokpaprika onderstam bio 2014

Onderstammenproef rode blokpaprika 2014

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/maandag 15 december 2014/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, paprika_BIO, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In verwarmde kassen is de meest rendabele opstelling voor een biologische grondteelt een rotatie met volgende gewassen in combinatie: tomaat, komkommer, paprika en/of aubergine. Deze gewassen zijn echter bijna allen van dezelfde familie en op elk van deze gewassen kunnen wortelknobbelaaltjes zich voortplanten en/of overleven.

Om die reden is het van uiterst belang een resistente onderstam te gebruiken. Tevens gaan onderstammen een invloed hebben op de productie en de uniformiteit van de vruchten. Aan de hand van een onderstammenproef werd nagegaan welke onderstam het meest geschikt is, en of enten een noodzaak is bij weinig grondgebonden problemen.

Voor de selectie van de onderstammen werd in eerste instantie rekening gehouden met de wensen van de telers. Uiteraard werd eveneens rekening gehouden met de voorstellen die de zaadhuizen zelf aanleverden. De onderstamproef werd ook bij 2 telers aangelegd.

Door het aanleggen van de onderstamproef op meerdere locaties worden meer herhalingen gecreëerd en kan rekening gehouden worden met reactie op bodemtype en infectiedruk.

Wegens het vroeger stopzetten van de teelt door ernstige aantasting van bladluizen en brandnetelwants op het PCG, kan het laatste aandeel productie enkel geschat worden, en niet precies gewogen. De keuze van de onderstam wordt voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid en graad van aantasting van bodemgebonden ziekten en plagen.

Binnen deze proef werd de wortelbeoordeling op drie verschillende locaties uitgevoerd. Bij geen van de drie locaties kon een grote druk van ziekten en plagen opgemerkt worden.

RS 3524 (Uniseeds) en Scarface (Vitalis) komen als beste uit de proef naar productie toe; RS 3524 geeft echter een indicatie dat er gevoeligheid voor wortelknobbelaatjes kan aanwezig zijn, terwijl dit bij Scarface beduidend minder is.

In een kas waar nog een ruime vruchtwisseling aangehouden wordt, kunnen ongeënte planten een optie zijn. Op die manier wordt de plantgoedprijs ook gedrukt.

Eminent nr 10 (Eminent Seeds) voldoet in deze proef niet door zijn lage productie.

Onderstammenproef rode blokpaprika 2014

publicatiejaar2014
afdelingBiologisch glas
Teelt of thema
  • Paprika
Print

Aantal keer bekeken (10356)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x