X
GO

Actueel nieuws

Bodembewerking en bemesting in uien

Bodembewerking en bemesting in uien

Actualiteiten openlucht maart 2015

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 17 maart 2015/Categorieën: Openluchtteelt, Uien, Thema, bemesting, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Het zaaien van de eerste uien komt snel dichtbij. Op enkele vroege gronden werd er reeds gezaaid. Een geslaagde uienteelt hangt onder andere af van een goede voorbereiding van het zaaibed.

De voorbereiding start reeds voor de aanvang van de winter met de keuze van een goed perceel. Zorg ervoor dat de bodem lang voor zaai onkruid vrij ligt. Ook het ploegen gebeurt best niet te kort voor het zaaien terwijl de zaaibedbereiding best vlak voor zaai uitgevoerd wordt. Hierdoor wordt er meer vocht behouden in de bovenste laag waardoor een uniforme kieming kan gebeuren.

Het zaaibed moet zo vlak en egaal mogelijk bewerkt zijn. Hiervoor wordt best gebruik gemaakt van half gedragen werktuigen met een rol voor en achter, waarbij de diepte van de bewerking zeer nauwkeurig ingesteld kan worden. Gebruik ook best trekkers die uitgerust zijn met lage drukbanden (0,5 bar) voor een egale en minimale bodemdruk.

In functie van een meer uniforme maatsortering bij de oogst kunnen de zaaielementen aan de buitenkanten net iets dikker afgesteld worden, of de binnenrijen iets dunner. Gemiddeld wordt er gezaaid met 3,6 eenheden (1 eenheid is 250 000 zaden). Op de iets zwaardere gronden zakken we best tot ongeveer 3,2 eenheden.

Uien hebben weinig stikstof nodig, 100 tot 120 kg/ha is ruim voldoende voor zaaiuien, plantuien mogen iets meer krijgen. In zwaardere gronden kan je in één keer bemesten. In lichte gronden werk je best in fracties: een eerste gift van 40 tot 70 eenheden N bij zaai en een tweede gift van 50 tot 80 eenheden N bij een gewaslengte van 10 tot 15 cm.

Later kan, indien nodig, nog potasnitraat meegegeven worden met de ziektebestrijding. Voor de kalibemesting kan je gebruik maken van chloorpotas. Uien zijn immers niet gevoelig voor chloor. Potas bevordert de hardheid van de uien.

Print

Aantal keer bekeken (11888)/Commentaren (0)

Links

x