X
GO

Actueel nieuws

Peterselie (krul) rassen en ziektegevoeligheid meeldauw 2014

Peterselie (krul) rassen en ziektegevoeligheid meeldauw 2014

Rassenproef krulpeterselie (Petroselinum crispum / PARCR): gebruikswaardeonderzoek en gevoeligheid voor echte en valse meeldauw 2014

Auteur: Tack Annelien/maandag 15 december 2014/Categorieën: Openluchtteelt, Kruiden, peterselie, Projecten, Leader, KLEM2 KLEV2, Thema, gewasbescherming, ziekten, rassen, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

In de praktijk kan aantasting van peterselie door ziektes zoals valse en echte meeldauw een aanzienlijk probleem vormen. Niet alle rassen zijn even gevoelig voor deze ziektes zo blijkt. Kiezen voor een minder gevoelig ras is dan ook een belangrijke preventieve maatregel.

Het doel van deze proef is om enerzijds de gebruikwaarde van de verschillende rassen krulpeterselie na te gaan (Petroselinum crispum / PARCR) en anderzijds de rasgevoeligheid van deze verschillende soorten voor aantasting door valse en echte meeldauw De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, in drie herhalingen als een gerandomiseerde blokkenproef. Negen rassen werden vergeleken in de proef.

Objecten
E11p8394 (Enza), Grüne perle (Hild), Krulpeterselie (CN Seeds), Lisette (Hild), Merveille (Roger Maes), Mooskrause 2 (Hild), Mosskrul REM (Euroseed), Starlett (Hild), Wega (Enza).

Resultaten
De tabellen met de opbrengstbeoordelingen van de oogst 1, oogst 2, oogst 3 met de totale opbrengst kunnen geraadpleegd worden in het bijhorend verslag.

  E11p8394 (Enza)
  Grüne perle (Hild)
  Krulpeterselie (CN Seeds)
 
 
E11p8394 - Enza

 
Grüne perle - Hild

 
Krulpeterselie - CN Seeds

 
             
  Lisette (Hild)
  Merveille (Roger Maes)
  Mooskrause 2 (Hild)
 
 
Lisette - Hild

 
Merveille - Roger Maes

 
Mooskrause 2 - Hild

 
             
  Mosskrul (REM Euroseed)
  Starlett (Hild)
  Wega (Enza)  
 
Mosskrul - REM Euroseed

 
Starlett - Hild

 
Wega - Enza

 


Bespreking

Tijdens het verloop van de proef werden 3 snedes van het gewas geoogst. Alle rassen haalden in deze proef een goede opbrengst en kwaliteit. Een hele reeks gewaskenmerken werden beoordeeld. Uit de resultaten bleek dat er over de verschillende kenmerken heen weinig verschil waar te nemen was tussen de verschillende rassen. Er werden bijna geen statistische verschillen gevonden.

Merveille (Roger Maes) en Wega (Enza) bleken de vroegste rassen te zijn, terwijl de Krulpeterselie (CN Seeds) en Lisette (Hild) later opkwamen in deze proef.

E11p8394 (Enza) werd gekenmerkt door een grovere bladkrul ten opzichte van de andere rassen. Grüne perle (Hild), Lisette (Hild), Merveille (Roger Maes), Mooskrause 2 (Hild) en Starlett (Hild) waren rassen met een erg fijne bladkrul.

Er werd geen statistisch verschil geconstateerd voor de totale opbrengst. Toch gaven de resultaten een indicatie van het verschil tussen de rassen. Grûne perle (Hild), Starlett (Hild), Merveille (Roger Maes) leverden de hoogste opbrengsten in de proef.

De rasgevoeligheid voor aantasting door valse en echte meeldauw kon in deze proef niet geëvalueerd worden aangezien geen ziekteaantasting werd waargenomen tijdens het verloop van de proef.

Besluit
Uit de resultaten blijkt dat er over de verschillende kenmerken heen, zowel opbrengst als kwaliteit, weinig verschil waar te nemen is tussen de verschillende rassen. Er zijn bijna geen statistische verschillen gevonden.

Merveille (Roger Maes) en Wega (Enza) blijken de vroegste rassen te zijn, terwijl de Krulpeterselie (CN Seeds) en Lisette (Hild) later opkomen. E11p8394 (Enza) wordt gekenmerkt door een grovere bladkrul ten opzichte van de andere rassen.

Grüne perle (Hild), Lisette (Hild), Merveille (Roger Maes), Mooskrause 2 (Hild) en Starlett (Hild) zijn rassen met een erg fijne bladkrul.

De rasgevoeligheid voor aantasting door valse en echte meeldauw is in deze proef niet geëvalueerd aangezien geen ziekteaantasting is waargenomen tijdens het verloop van de proef.

Volledig verslag Krulpeterselie gebruikswaardeonderzoek en gevoeligheid voor echte en valse meeldauw 2014

publicatiejaar2014
afdelingKruiden
Teelt of thema
  • Peterselie
Print

Aantal keer bekeken (12198)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x