Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek uien. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, geïntegreerde bestrijding, ziekten, plagen, onkruidbestrijding, ...
De uienoogst is volop aan de gang. Er zijn al veel uien ingeschuurd, maar ook na de regen van deze week moeten nog veel uien van het land komen. De late zaai geeft een minder goede/gelijkmatige afrijping en een late oogst tot gevolg. In tegenstelling tot andere jaren komen veel uien nog groen van het land. Dit vraagt dan ook extra aandacht tijdens de bewaring.
Na de vochtige, groeizame omstandigheden van de afgelopen weken ogen de voorspellingen droog en warm voor de komende 14 dagen. De gestreken uien zullen snel afrijpen, de niet gestreken uien zullen dit allicht gaan doen. Op verschillende plaatsen zullen de uien moeilijk strijken. Het is raadzaam om niet te wachten met rooien tot ze strijken aangezien dit bij deze partijen nefast is voor de kwaliteit.
Op donderdag 3 augustus 2023 vond het proefveldbezoek openluchtteelten in prei en uien plaats op PCG. De lopende proeven werden toegelicht met het accent op onkruiden- en tripsbestrijding en Impact bodembewerkingen op N-vrijstellingen.
Valse meeldauw is één van de meest voorkomende ziekten in de teelt van uien. De ziekte gedijt best onder vochtige omstandigheden (dauwnachten) en gematigde temperaturen (18-20°C). Vooral lange bladnatperiodes verhogen het risico op infectie. Ondanks de stijgende temperaturen en beperkte neerslag is de kans op infectie nog steeds groot.
De maand juli was natter dan normaal. Gemiddeld kloppen we af op 131,1 mm neerslag, waar dit normaal 76,9 mm is. Deze regenval was welgekomen voor veel gewassen, waaronder ook de uien, die her en der begonnen te lijden van de droogte. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen werden net voor de regen de eerste plantuien geoogst. De opbrengst op beregende percelen is goed, de kwaliteit varieert wel enorm. De resultaten van de niet-beregende percelen lijken op het eerste zicht nog redelijk.
Het warme weer van afgelopen maand zorgt voor een actieve insectenpopulatie. De tripsdruk is dan ook merkbaar gestegen, maar op behandelde percelen veroorzaken ze tot op heden nog geen grote schade. Uiteraard spelen groeizame omstandigheden hierin een grote rol. De groeiende aantallen trips trekken ook wel verschillende natuurlijke vijanden aan, die zo goed mogelijk gespaard moeten worden.
Gedurende één teeltseizoen ondergaan uien verschillende groeifasen. De eerste fase na kieming is die van de loofgroei. Op een gegeven moment ontstaat er geen nieuw loof meer maar worden enkel nog bladloze rokken gevormd. Dat is het moment dat de bolvorming is aangebroken. De start hiervan is afhankelijk van verschillende factoren.
Op donderdag 22 juni 2023 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten. Het programma omvatte het bezoeken aan de diverse teelten: prei, uien en koolgewassen rassen, gewasbescherming, irrigatie, ...
Op 22 juni stelde PCG het lopende onderzoek voor op het proefveldbezoek openluchtgroenten. Er werd ingegaan op de lopende proeven en projectwerking binnen diverse thema’s zoals onder andere onkruidbeheersing, rassenonderzoek, plaagbeheersing, invloed van druppel- en subirrigatie en invloed van najaarsbewerkingen bij inzaai van een groenbedekker in functie van de bodemvochtbeschikbaarheid in het voorjaar.
Afgelopen week mochten we na een droge periode op veel plaatsen in Vlaanderen eindelijk wat regen verwelkomen. Vooral het westen van ons land werd plaatselijk rijk bedeeld. Voor de groei was het hoognodig dat er terug vocht voor handen was. Dit was namelijk te diep weggezakt wat het moeilijk maakte voor zaaiuien om aan het vocht te geraken. Op verschillende uienpercelen was de groei (bijna) stilgevallen op het moment van de buien. Dat de groei nu hervat wordt, is ideaal voor de komende periode.