Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek prei. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Wil je weten hoe PCG, Inagro en PSKW hun bloemkool, knolselder en prei van nabij opvolgen en bijbemesten? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.
Er is maar weinig veranderd ten opzichte van 2 weken geleden. De productie blijft aan een snel tempo toenemen en de kwaliteit is over het algemeen goed.
Het was een droomzomer voor de prei met geen te hoge temperaturen en regelmatig voldoende neerslag. De meeste percelen blijven er uitstekend bij staan en de productie en kwaliteit zit goed! De stikstofvoorraad is op de meeste percelen lager dan wij de voorbije jaren gewend waren. Op lichte gronden zijn er nogal wat velden die dringend behoefte hebben aan stikstof.
Er is de voorbije weken algemeen veel groei geweest in prei. Momenteel mogen telers niet aarzelen met het rooien of de prei wordt te zwaar. Wij mogen dus voor het ganse komende seizoen behoorlijke opbrengsten verwachten. Het weer kan wel nog zorgen voor problemen door extreem veel neerslag, vorstschade, …
Op donderdag 3 augustus 2023 vond het proefveldbezoek openluchtteelten in prei en uien plaats op PCG. De lopende proeven werden toegelicht met het accent op onkruiden- en tripsbestrijding en Impact bodembewerkingen op N-vrijstellingen.
Het demonstratieproject ‘KNS 2.0 - Klimaatadaptatie in Najaarsgroenten voor Stikstofbemesting’ wil groentetelers een duidelijk en up-to-date beeld geven van de evolutie van de mineralisatie en opname van stikstof in de najaarsteelten prei, bloemkool en knolselder.
De voorbije weken is er in de meeste regio’s voldoende neerslag gevallen waardoor de groei van de prei op de meeste percelen uitstekend verloopt. De achterstand die we kenden in juni en juli is helemaal weggewerkt. De prei staat er meestal gezond bij en veel percelen staan heel uniform en mooi op kleur. Het ziet ernaar uit dat 2023 hoge toppen zal scheren op vlak van productie en kwaliteit. Prei houdt van de huidige weersomstandigheden = voldoende neerslag en niet te warm. Benieuwd wat de herfst zal worden. De resultaten kennen wij maar aan het eind van de rit!
Met de neerslag van de voorbije dagen en de regen die nog voorspeld wordt, zal alle prei vlot kunnen blijven doorgroeien. Het grote areaal (late herfst- en winter)prei is nog maar enkele weken geplant en heeft niet afgezien van de droogte. Enkel de zomerprei moest de voorbije weken regelmatig beregend worden om de groei in het gewas te houden.
Momenteel zitten wij middenin de plantperiode voor de winterprei en op de meeste plaatsen loopt dit vlot. Het belangrijkste aandachtspunt is voldoende vocht in de bodem hebben en houden, zeker in de droogste regio’s. Waar geen voorvrucht stond en waar al wat neerslag gevallen is, zit er meestal nog voldoende vocht in de bodem maar op percelen met voorvrucht of in de droogste regio’s is beregenen voor het planten soms een must.
In het kader van de operationele groep 'Rassenevaluatie binnen de community' worden stappen gezet om de rassenevaluatie van tomaat, komkommer, prei en courgette die standaard gebeurt door de Vlaamse praktijkcentra, uit te breiden met evaluaties door telers. Deze participatieve manier van kennis verzamelen en samenwerken moet er toe bijdragen dat telers nog sneller tot nieuwe, onderbouwde inzichten kunnen komen op basis waarvan de bedrijfsstrategie kan bijgestuurd worden.