Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en bemesting. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals fosfor, stikstof, rijenbemesting, organische bemesting, erosie, water, ...
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een onderzoeker bodem en techniek. Motivatiebrief en C.V. bereiken ons ten laatste op 31 oktober 2023 bij voorkeur per e‐mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG , t.a.v. B. Gobin, Directeur, Karreweg 6, 9770 Kruisem.
Vraag tijdig uw nitraatresidubepaling aan bij een erkend laboratorium. Je kan hiervoor het laboratorium van PCG selecteren.
Op 22 juni stelde PCG het lopende onderzoek voor op het proefveldbezoek openluchtgroenten. Er werd ingegaan op de lopende proeven en projectwerking binnen diverse thema’s zoals onder andere onkruidbeheersing, rassenonderzoek, plaagbeheersing, invloed van druppel- en subirrigatie en invloed van najaarsbewerkingen bij inzaai van een groenbedekker in functie van de bodemvochtbeschikbaarheid in het voorjaar.
De stikstofdynamiek in de bodem is een behoorlijk ingewikkeld proces maar een grondige kennis ervan is cruciaal voor onze landbouw en ons milieu. Met het VLAIO-LA project MiNiMax willen PCA, PCG, de Hooibeekhoeve en BDB betere inzichten verkrijgen in factoren die de stikstofvrijstelling beïnvloeden om adequater te kunnen gaan bemesten.
In het kader van de B3W-werking organiseren we een Focusgroep ‘Bodemkwaliteit in openluchtgroenten’. Deze focusgroep is een lerend netwerk, waarbinnen wij samen met 8 à 12 groentetelers 3 keer per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen over bodemkwaliteit.
Jong geleerd is oud gedaan, met deze gedachte wil PCG zijn onderzoeksresultaten uitdragen naar de volgende generatie land- en tuinbouwers door een educatief pakket samen te stellen.
Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen.
Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Toch zijn er nog heel wat vragen waarop we vandaag het antwoord niet kennen en vraagt de uitbreiding van deze teelt diepgaander onderzoek.
Hoge nitraatresiduen in het najaar op landbouwpercelen dragen in Vlaanderen nog steeds bij tot overschrijdingen van de Europese normen voor grond- en oppervlaktewater. Deze problematiek heeft de laatste jaren geleid tot steeds strengere maatregelen, maar na aardappelen, groenten en maïs is het vaak moeilijk om hoge nitraatresiduen te voorkomen. Een belangrijke vereiste voor een laag nitraatresidu is een goed stikstofbemestingsadvies. Cruciaal daarbij is de inschatting van de hoeveelheid stikstof die de bodem zal leveren door mineralisatie van bodemorganische stof tijdens en na het groeiseizoen.