Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek delicatessegroenten. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals organische bemesting, teelttechniek ...
We richtten ons, in navolging van yacon en bataat, op enkele -weliswaar kleinere – knol- of wortelvormende gewassen, nl. oca of knolklaverzuring (oxalis tuberosa), ulluco (ullucus tuberosus), mashua of knolcapucien. (tropaeolum tuberosum) en crosne of Japanse andoorn (Stachys sieboldii syn. Affinis). Ten opzichte van 2017 werden enkele extra variëteiten opgenomen om de verscheidenheid te tonen die deze soorten te bieden hebben.
Demo innovatieve teelt met Oca New Zealand (Kwekerij Zoetewei), Oca Zoetewei (Kwekerij Zoetewei), Oca Mimic White (Kwekerij Zoetewei), Oca White wonder (Kwekerij Zoetewei), Oca wit (Kruiden Claus), Mierikswortel (Kruiden Claus), Ulluco Long yellow (Kwekerij Zoetewei), Ulluco Beet red (Kwekerij Zoetewei), Crosne (Kwekerij Zoetewei), Suikerwortel (Kwekerij Zoetewei).
Minikolen (eetbare sierkolen) op het mobiel gotensysteem (MGS) onderzoek 2015 met sierkool Peacock white (Takii), sierkool Peacock red (Takii), sierkool Coral queen (Takii), sierkool Coral prince (Takii), sierkool Pigeon white (Takii), sierkool Pigeon purple (Takii), paksoi Bopak F1 (Bejo), Chinese kool Pacifiko (Bejo), bladkool TZB 9332 - specialty brassica (Tozer seeds), bladkool TZB 0277 - specialty brassica kale (Tozer seeds), bladkool Borecole black magic = 00727155 (Tozer seeds), bladkool TZ 8011 (Tozer seeds).
Cressen rassenonderzoek in koepel voorjaarsteelt met Bloedzuring (Vreeken's zaden), Brassica Purple Frills (De Bolster), Koolrabi Delikatesse blauwe (De Bolster), Radijs Topsi (Hild), Rode basilicum (Bingenheimer), Rode biet Bull's blood (Vreeken's zaden), Tatsoi rouge Fuego (Graines Voltz), Tatsoi vert Nogaro (Graines Voltz), Tuinkers G251 grootbladige (Bingenheimer), Zuring Nobel (Vreeken's zaden).
In het consumentenonderzoek kiemen werd nagegaan wat de invloed van soort kiemgroenten is op de acceptatie van kiemen door consumenten, zowel op het gebied van smakelijkheid, geur en smaak als op het gebied van uiterlijk en op de aankoopbereidheid voor deze kiemen. Consumentenonderzoek kiemen met broccoli, radijs en rode biet.
Restaurateurs uit de regio hebben specifieke wensen qua groente- aanbod en voor hen is een integratie in gerechten telkens een uitdaging. Verschillende groentes die geschikt zijn om in onze regio te telen, bevatten inhoudsstoffen met unieke smaak- en geureigenschappen. Het gaat om zogenoemde “vergeten groenten”, maar ook innovatieve gewassen komen hiervoor in aanmerking. Vanuit de restaurants is er sterke vraag om meer in eigen beheer groentes te kweken en/of aangeleverd te krijgen. Dit project biedt daarom opportuniteiten voor lokale telers om in nauwe samenwerking met deze restaurants dergelijke teelten binnen hun teeltplan op te nemen en hun vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
Op vraag van de sector werden verschillende gewassen uitgetest in koepel met als doel deze in het voorjaar te oogsten als microgroente of ‘cresse’ in het stadium van kiemlobben of maximum 1 echt ontluikend blaadje. Op het zaaibed werd een laag van 4 cm organisch materiaal aangebracht voor een betere onkruidbeheersing. Potgrond en groencompost werden vergeleken als organisch materiaal. Verder werd ook het breedwerpig inzaaien vergeleken met het zaaien op rijtjes in functie van het snijgemak.
Veel bedrijven met alternatieve teelten werken op hun eigen manier. Zij hebben vaak héél veel verschillende teelten waardoor zij bijvoorbeeld moeilijker een mooi afgelijnd rotatie- of teeltplan hebben. Bovendien is voldoende afzet niet altijd even eenvoudig. We wilden onderzoeken hoe we hen vooruit konden helpen.
In de demonstratieve rassenproef werden volgende bietjes met elkaar vergeleken: Albina Vereduna (Graines Voltz), Boldor F1 (Bejo), Boro F1 (Bejo), Burpees Golden (Graines Voltz), Chioggia Guardsmark (Vreeken's zaden), Cylindra (Vreeken's zaden), Egyptische platronde (De bolster), Jannis (Bingenheimer), Kestrel F1 (Sakata), Kogel 2 (De bolster), Pablo F1 (Bejo), Robuschka (Bingenheimer), Rocket (Het Vlaams Zaadhuis), Bull's Blood (Vreeken's zaden).
Demo delicatessegroenten met Catalogna Puntarelle Brindisina, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Catalogna Puntarelle di Galatina / Catalo, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Dandelion Violet Red Rib (Kokopell), Rossa di Treviso Tardiva, eco roodlof (Vreeken's zaden), Rouge de Vérone, chicorée sauvage (Semaille), Sessantina, eco broccoletto (Vreeken's zaden), Wasabi (Cook and herb), Suikerwortel (Vreeken's zaden), ABC-kruid (Cook and herb), Olijfkruid (Cook and herb), Japanse chrysant (Cook and herb) Hennepbladstokroos (Cook and herb), Rode incarnaatklaver (Cook and herb), Dropplant (Cook and herb), Oesterblad (Kruiden Claus), Lamsoor (Kruiden Claus), Witte bosaardbei (Kruiden Claus), Oca (Kruiden Claus), Crosne / Japanse andoorn (Kruiden Claus) en Muntverbena (Kruiden Claus).