GO

Overzicht onderzoek bodem en bemesting bio beschutte teelt

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en algemene bemesting.

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023 dinsdag 27 juni 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (439)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten dinsdag 27 juni 2023

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

27/06/2023

Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.

dinsdag 27 juni 2023/Auteur: Van Mullem Jeroen/Aantal keer bekeken (435)/Commentaren (0)/
Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre 2022 vrijdag 26 mei 2023

Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre 2022

In de nieuwe EU bio-verordening wordt de nadruk gelegd op het handhaven en vergroten van de biologische activiteit in de bodem. Specifiek voor serres wordt het gebruik van groenbemesters (voor een korte periode) en een hogere plantendiversiteit opgelegd. Momenteel is over het gebruik van groenbemesters in biologische verwarmde serres echter nog heel weinig geweten. Er zijn ook nog heel wat vragen over de praktische mogelijkheid van het opnemen van groenbemesters in een rotatie met vruchtgroenten. Verkenning van soorten die als groenbemester gebruikt kunnen worden, op welk moment ze best ingezaaid worden en welke impact op de hoofdteelt verwacht kan worden, is dus aan de orde.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (151)/Commentaren (0)/
Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre dinsdag 15 november 2022

Mogelijkheden van groenbemesters in verwarmde serre

In het kader van het CCBT-project 'Groenbemesters in verwarmde serres: verkenning van de mogelijkheden'

In de nieuwe EU bio-verordening wordt de nadruk gelegd op het handhaven en vergroten van de biologische activiteit in de bodem. Specifiek voor serres wordt het gebruik van groenbemesters en een hogere plantendiversiteit opgelegd. Momenteel is over het gebruik van groenbemesters in biologische verwarmde serres echter nog heel weinig geweten. In dat kader liggen er op het PCG dit jaar twee proeven aan binnen een CCBT-project. Deze proeven nemen de praktische haalbaarheid voor het opnemen van groenbemesters in een rotatie met vruchtgroenten onder de loep.

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (3216)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden vrijdag 14 oktober 2022

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

In het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

Dit jaar verkennen we op het PCG opnieuw duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting.  Deze zomer hebben we diverse alternatieve ontsmettingsmethodes toegepast op grond die met Rhizoctonia solani besmet is. Op dit moment liggen er nog kropslateelten aan om op te volgen wat het effect is van de geteste alternatieven op de zwartrot.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3454)/Commentaren (0)/
Biosolarisatie leidt tot afdoding van Rhizoctonia donderdag 11 augustus 2022

Biosolarisatie leidt tot afdoding van Rhizoctonia

In het kader van het VLAIO - LA traject ALTCHEM: ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’

In een proef op het PCG testten we in 2021 (bio)solarisatie. Solarisatie is een methode van grondontsmetting door een vochtige bodem te bedekken met een dunne doorzichtige laag plastic, in de periode van het jaar met de hoogste zonnestraling en temperaturen. Biosolarisatie houdt in dat we vers organisch materiaal, in dit geval bladkool, in de bodem inwerken.

donderdag 11 augustus 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (8692)/Commentaren (0)/
Enquête hergebruik van stikstof, fosfor en kalium dinsdag 14 december 2021

Enquête hergebruik van stikstof, fosfor en kalium

ReNu2Farm Capitalisation Enquête Tuinbouwsector (NL)

Het ReNu2Farm-project is opgericht om de hergebruikspercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation, zal het project gebruik van herwonnen meststoffen in nieuwe markten stimuleren om zodoende het gebruik van herwonnen meststoffen in van kunstmest in Noordwest-Europa te verminderen.

dinsdag 14 december 2021/Auteur: Buysens Saskia/Aantal keer bekeken (10608)/Commentaren (0)/
Triple C pakt erosieproblematiek in Vlaamse Ardennen aan dinsdag 30 november 2021

Triple C pakt erosieproblematiek in Vlaamse Ardennen aan

In het kader van het Interreg V 2 Seas Mers Zeeën 'Triple C: Climate resilience - Catchment based - Catchment planning and management'

De regio van de Vlaamse Ardennen is heuvelachtig en daardoor erg erosiegevoelig. Verschillende Vlaamse partners hebben binnen het Europese Triple C-project hun krachten gebundeld om te strijden tegen wateroverlast en erosie. Hiervoor werkten ze nauw samen met de landbouwers, lokale besturen en waterloopbeheerders. Op dinsdag 7 september hebben we de resultaten gepresenteerd op het slotevenement in Oostende. Hoe dit alles in zijn werk is gegaan zie je in onderstaand filmpje.

dinsdag 30 november 2021/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (11259)/Commentaren (0)/
Tags: erosie
Webinar ‘Techniek in bio tuinbouw’ dinsdag 1 december 2020

Webinar ‘Techniek in bio tuinbouw’

De filmpjes over deze topics zullen gevolgd worden door een vraag-en-antwoord sessie, ook telers zullen hun ervaringen kort delen.

De Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ kon dit jaar helaas niet doorgaan. Om toch even in te zoomen op het thema mechanisatie organiseren we op 4 december om 14u een korte online ‘webinar’ rond mechanisatie in de kleinschalige groenteteelt. We gingen filmen bij verschillende bio bedrijven, waaronder De Witte Beek, Geert De Clercq, de Zonnekouter en Aardevol. De online sessies starten telkens met een filmpje, gevolgd door een vraag-en-antwoord-sessie begeleid door Lieven Delanote, adviseur bio groenteteelt bij Inagro.

dinsdag 1 december 2020/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (17550)/Commentaren (0)/
Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten vrijdag 9 augustus 2019

Voorlopige resultaten proeven bio beschutte teelten

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten

Op vrijdag 28 juni vond op PCG het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats. De ideale gelegenheid om de lopende proeven in de bio serres en koepels van naderbij te bekijken en er een woordje uitleg te krijgen. Momenteel liggen in de beide biologische serrecompartimenten proeven aan waarbij het potentieel van vanggewassen en tussenteelten ter beheersing van Meloidogyne spp. (wortelknobbelaaltjes) bekeken wordt. In de koepels staan vruchtgewassen en wordt binnen het GreenResilient project op zoek gegaan naar een meer agro-ecologische teelttechniek.

vrijdag 9 augustus 2019/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (21507)/Commentaren (0)/
RSS
1234
123movies