GO

Agenda nieuws

Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens

Easy Peasy: resultaten voor lokale peulvruchtketens

Interactieve studiedag op 6 februari 2024

Auteur: Van Mullem Jeroen/maandag 30 oktober 2023/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Andere_gewassen_BIO, Peulvruchten_BIO, Actueel, Nieuwsbrief, Niet-leden, Agenda

Datum evenement: 6-2-2024 10:00 - 17:00 Exporteer evenement

Lokale peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van de eiwittransitie. Wat is de stand van zaken qua beleid, teelt, verwerking, productie en vermarkting van soja, kikkererwten, gele erwten, droogbonen en edamame? Hoe kan de toekomst van deze lokale peulvruchten voor humane voeding eruitzien? En waarom is het belangrijk dat we hierop inzetten? 

De resultaten van onderzoeksprojecten KIKET, PeaPact, KIPEi, LoCoSoy en Een Oesterzwamburger Vol Eiwitten worden samen voorgesteld. Het programma met binnen- en buitenlandse sprekers loodst je doorheen het volledige ketenverhaal van deze gezonde, duurzame en eiwitrijke smaakmakers.

 

De interactieve studiedag biedt

 • Kennisverbreding:
  verdiep je in een specifiek peulvruchtdomein zoals beleid, teelt, verwerking, productie of vermarkting
   
 • Nieuwe inzichten:
  verkrijg nieuwe inzichten via good practices en overkoepelende conclusies over lokale peulvruchten 
   
 • Inspiratie:
  laat je inspireren door (internationale) experten
   
 • Netwerkmogelijkheden:
  ontmoet actoren uit de hele peulvruchtketen 

 

Programma

 • 09u30: onthaal en koffie
 • 10u00: Keep your finger on the pulse(s):
  In deze plenaire sessie krijg je inzichten over de ketenontwikkeling van verschillende peulvruchten en ontdek je de mogelijkheden van een inclusief verdienmodel voor de lokale peulvruchtactoren. Sprekers zijn Jonas Claeys (Inagro), Jelle Goossens (Rikolto), Elena Lievens (Arteveldehogeschool), Lore Knaepen (Flanders' FOOD) en Anton Riera (UCLouvain).

   

 • 11u15: diverse workshops op het menu
  • Kom uit je schelp! (Beleid)
   Tijdens dit rondetafelgesprek ga je actief in gesprek met beleidsvormers zoals Evelien Decuypere (Departement Landbouw & Visserij), Jolien Plaete (Vlaams Instituut Gezond Leven), Enya Wynants (Departement Omgeving), Dries Maes (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie), Karolien Byttebier (Bond Beter Leefmilieu/Next Food Chain) en Nele Lauwers (Boerenbond) over de toekomst van lokale peulvruchten. Ook de Deense Rune-Christoffer Dragsdahl (Secretary General of the Vegetarian Society of Denmark, board member of the Danish government Plant-based Food Grant) geefteen boeiende toelichting over hoe Denemarken via beleid eiwitshiftbakens verzet.
  • To bean or not to bean? (Landbouw)
   Welke peulvruchten kunnen we telen in Vlaanderen? Wat weten we al over deze teelten en wat ontbreekt nog? Tijdens deze workshop duiken we samen met praktijkonderzoekers in de teelttechniek van de lokale peulvruchten en delen we de laatste nieuwtjes mee uit het onderzoek.
  • Van triagemogelijkheden tot coöperaties: peas of cake? (Post harvest) Naoogstverwerking van lokaal geteelde peulvruchten vormt vaak nog een grote uitdaging in de keten. Wanneer is een opgeschoonde grondstof schoon genoeg? Via deze workshop inspireren we met goede praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarnaast ontdekken we welke voordelen verbonden zijn aan het werken met coöperaties. De panelleden zijn: Termont en Thomaes e.a.
  • Een boontje voor lokale peulvruchten (Voedingsindustrie)
   Welke peulvruchten gebruik je in productontwikkeling? Wat is voor jou lokaal? Kies je voor bio of juist niet? De workshop voedingsindustrie start met een interactieve quiz om de deelnemende voedingsbedrijven wat beter te leren kennen. Vervolgens laten we inspirerende bedrijven aan het woord die producten op basis van lokale peulvruchten met succes rendabel op de markt weten te zetten. Afsluiten doen we met tips en tricks over hoe je jouw lokale verhaal best vertelt.
  • Give peas a chance (verkoop)
   Een boeiende inkijk in de verschillende manieren waarop lokale peulvruchten de consument weten te vinden. We delen studieresultaten die inzoomen op de laatste ketenstap ‘verkoop’. We leren uit en worden geïnspireerd door de ervaring van enkele klinkende namen uit de korte en lange keten zoals o.a. Ekoto en Bioforum (korte keten) en Delhaize (lange keten).

    

 • 12u15: Food, Mix and Match 
  Tijdens de plantaardige lunch proef je verschillende peulvruchtgerechten en krijg je de kans om op een informele manier in gesprek te gaan met actoren uit de peulvruchtketens. Ook de infomarkt biedt veel inspiratie en informatie over de productie en consumptie van lekkere erwten, bonen en linzen.

   

 • 13u30: Discover endless peassibilities We starten deze plenaire sessie met een heerlijke wrap(-up) van de inzichten uit de diverse workshops en laten vervolgens een aantal keynote speakers aan het woord. Zij brengen een boeiend en gevarieerd verhaal over het waarom en het hoe van de lokale peulvrucht(ketens).
  • Tobias Leenaert (ProVeg International) Vlees en zuivelproducten: de meeste mensen consumeren ze massaal, en weten het liefst zo weinig mogelijk over hun schaduwzijde. Maar het is pas wanneer we de vele gevolgen van veeteelt samen zien, dat we ons kunnen realiseren hoe gigantisch het potentieel van de eiwittransitie is en de rol van peulvruchten hierin. Een verhaal over een fantastisch probleem.  
  • Jeroen Willemsen (Lead Protein Transition bij Foodvalley NL, ‘Eiwitcommissaris van Nederland’)

   Minder dierlijk, meer plantaardig. Lokaal geproduceerd. En met een gezonde marge voor de eiwitboer. Makkelijker gezegd dan gedaan, niet bepaald easy peasy. Tijdens zijn presentatie deelt Jeroen de ‘Big Fababulous 5’. Vijf spelregels die maken dat het wél kan. Voortgekomen uit het EU-Project Co-Fresh, de Bean Deal en de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland.

  • Frank Fol (The Vegetables Chef, Founder & Chairman We’re Smart World)
   Als culinaire trendsetter weet Frank Fol als geen ander hoe je met smaak de consument kan overtuigen tot een gezonde levensstijl met groenten in de hoofdrol. Zijn filosofie "Denk Groenten! Denk Fruit!” ligt ook aan de basis van de beweging We’re Smart World die uitgegroeid is tot een internationaal netwerk van groentenchefs. Of hoe peulvruchtliefde door de maag gaat.
    
 • 15u00: infomarkt en receptie met peulvruchthapje en drankje

 

Wanneer?

Dinsdag 6 februari 2024 10:00 - 17:00

 

Waar?

Arteveldehogeschool
Campus Kantienberg
Voetweg 66
9000 Gent

 

Inschrijven?

Gratis inschrijven kan hier

 

Meer info?

Jeroen Van Mullem

 

Samenwerking

In samenwerking met

 

De operationele groep ‘Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres (KIPEi)’  met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

        

 

Print

Aantal keer bekeken (313)/Commentaren (0)

Documenten

Kalender

«december 2023»
madiwodovrzazo
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567