GO

Nieuws

Interesse in bodemkwaliteit bij openluchtgroenten? Wij zoeken u! maandag 17 april 2023

Interesse in bodemkwaliteit bij openluchtgroenten? Wij zoeken u!

Focusgroep B3W (Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit)

In het kader van de B3W-werking organiseren we een Focusgroep ‘Bodemkwaliteit in openluchtgroenten’. Deze focusgroep is een lerend netwerk, waarbinnen wij samen met 8 à 12 groentetelers 3 keer per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen over bodemkwaliteit.

maandag 17 april 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (2160)/Commentaren (0)/
Word nu lid van de Focusgroep Bodemkwaliteit in openluchtgroenten donderdag 9 februari 2023

Word nu lid van de Focusgroep Bodemkwaliteit in openluchtgroenten

Focusgroep B3W (Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit) komt 3 keer per jaar samen

In het kader van de B3W-werking organiseren we een Focusgroep ‘Bodemkwaliteit in openluchtgroenten’. Deze focusgroep is een lerend netwerk, waarbinnen wij samen met 8 à 12 groentetelers 3 keer per jaar samenkomen om kennis uit te wisselen over bodemkwaliteit.

donderdag 9 februari 2023/Auteur: Bodyn Jonas/Aantal keer bekeken (4162)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag 'Management van oogstresten in de groenteteelt' dinsdag 17 februari 2015

Presentaties studiedag 'Management van oogstresten in de groenteteelt'

In het kader van het ADLO-project 'Onderzoek naar het beheer van oogstresten bij vollegrondsgroenten en mogelijkheden van vanggewassen en teeltrotaties met het oog op de waterkwaliteitsdoelstellingen van het Actieprogramma'

Oogstresten van landbouwgewassen vormen een cruciale schakel voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. In landbouwecosystemen blijft bij de oogst in veel gevallen meer bovengrondse biomassa achter op het veld dan dat er verwijderd wordt in het geoogste product. Hierbij moet ook nog de ondergrondse biomassa aan oogstresten gevoegd worden die per definitie op het veld achterblijft en die in een aantal gevallen aanzienlijk kan zijn. Naast een belangrijke rol in opbouw/behoud van organische stof, bevatten oogstresten ook een aanzienlijke hoeveelheid nutriënten.

dinsdag 17 februari 2015/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (17540)/Commentaren (0)/

Het documenteren en milieukundig bijstellen van het KNS en andere bemestingsadviessystemen in de tuinbouw

Project met de steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM Mestbank) met het oog op een ruimere toepassing in de tuinbouw zoals voorzien in het Actieprogramma 2011-2014 (MAP4) - Looptijd 01/03/2013 - 30/06/2014

Het bemestingsbeleid op akker- en tuinbouwbedrijven wordt complexer. Het realiseren van een kwantitatief en kwalitatief goede productie en het in stand houden van de bodemvruchtbaarheid is niet voldoende om te spreken van een verantwoorde bemesting. Naast de economisch optimale bemesting zijn ook factoren als de impact op de omgeving van belang.

maandag 30 juni 2014/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (692)/Commentaren (0)/
Oogstresten: inwerken of afblijven? vrijdag 2 mei 2014

Oogstresten: inwerken of afblijven?

Proefveldinfo open lucht april 2014

Na de teelt van bloemkool blijven veel oogstresten achter op het veld. Wanneer deze oogstresten vlak na de teelt worden ingewerkt, gaan ze mineraliseren en stikstof vrijstellen die tijdens de winter kan uitspoelen. Door de oogstresten, zonder bewerken, te laten staan, wordt de stikstof vastgehouden in deze plantendelen.

vrijdag 2 mei 2014/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8796)/Commentaren (0)/
RSS