GO

Nieuws

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2023 donderdag 26 oktober 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2023

PCG organiseerde op 26 oktober 2023 een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers. Dit werd voorafgegaan door een proefveldbezoek prei.

donderdag 26 oktober 2023/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (441)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek platform industrieteelten 2023 dinsdag 3 oktober 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek platform industrieteelten 2023

Ingro, Vegras en PCG organiseerden een demoplatform industrieteelten te Kruisem op dinsdag 19 september 2023. In de bezoekersgids lees je meer info betreffende de rondgang in de teelten: wortel, pastinaak, koolgewassen, spinazie en prei.

dinsdag 3 oktober 2023/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (527)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten augustus 2023 maandag 21 augustus 2023

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten augustus 2023

Op donderdag 3 augustus 2023 vond het proefveldbezoek openluchtteelten in prei en uien plaats op PCG. De lopende proeven werden toegelicht met het accent op onkruiden- en tripsbestrijding en Impact bodembewerkingen op N-vrijstellingen.

maandag 21 augustus 2023/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1119)/Commentaren (0)/
Mineralisatie van stikstof uit bodem-organische stof maximaal benutten (MiNiMax) dinsdag 7 februari 2023

Mineralisatie van stikstof uit bodem-organische stof maximaal benutten (MiNiMax)

In het kader van het LA-traject 'MiNiMax: Mineralisatie van stikstof uit organische stof in de bodem maximaal benutten'

Hoge nitraatresiduen in het najaar op landbouwpercelen dragen in Vlaanderen nog steeds bij tot overschrijdingen van de Europese normen voor grond- en oppervlaktewater. Deze problematiek heeft de laatste jaren geleid tot steeds strengere maatregelen, maar na aardappelen, groenten en maïs is het vaak moeilijk om hoge nitraatresiduen te voorkomen. Een belangrijke vereiste voor een laag nitraatresidu is een goed stikstofbemestingsadvies. Cruciaal daarbij is de inschatting van de hoeveelheid stikstof die de bodem zal leveren door mineralisatie van bodemorganische stof tijdens en na het groeiseizoen.

dinsdag 7 februari 2023/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (478)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Actualiteiten prei, bloem- en spruitkool, bijbemesten indien nodig dinsdag 20 december 2022

Actualiteiten prei, bloem- en spruitkool, bijbemesten indien nodig

Actualiteiten openluchtteelten december 2022

Opbrengst van prei lager dan normaal / Hitte en vorst heeft gezorgd voor onvoldoende industriebloemkool / Lastig seizoen voor spruitkooltelers / Bijbemesten kan terug vanaf 16 januari indien nodig

dinsdag 20 december 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3714)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Moeilijke groeiomstandigheden in prei dinsdag 15 november 2022

Moeilijke groeiomstandigheden in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Op 18 september 2022 verzamelde de preisector op het PCG voor een toelichting van de lopende proeven en projectwerking. Samen zochten we naar antwoorden voor de moeilijke groeiomstandigheden in prei dit seizoen. De prei is op de meeste percelen goed aan het groeien maar toch is er gemiddeld genomen minder productie aanwezig. De kwaliteit is er sterk op vooruit gegaan. Enkele weken geleden was, door de extreme weersomstandigheden, de houdbaarheid van de prei na oogst niet goed. Ook dat is nu beter. Trips is op de meeste percelen onder controle, enkel op de buitenste bladeren blijft regelmatig nog wat levende trips over. Voor de prei die pas gerooid wordt in april, kan het nog aangewezen zijn om in het voorjaar een extra tripsbestrijding uit te voeren. De afgelopen maanden werd op sommige velden, meestal beperkt tot enkele rassen, vastgesteld dat prei veel verkrampter groeide met samenklittende bladeren, een blekere bladkleur, puntige bladtoppen en een beperkte groeiachterstand. Op dit moment denken wij aan een gebrek aan een of ander sporenelement. De zoektocht naar de specifieke oorzaak van deze symptomen is gestart. 

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3173)/Commentaren (0)/
Bloemkool tweede vrucht 2022 dinsdag 15 november 2022

Bloemkool tweede vrucht 2022

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Op 5 juli werd op een praktijkveld te Ingooigem een rassenproef industriebloemkool geplant.  Het perceel werd vanaf half augustus een paar keer beregend. Het nitraatresidugehalte was rond het tijdstip van de eerste oogst zeer laag. In de laatste week van september werd gestart met de oogst van de vroegste rassen.

dinsdag 15 november 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2779)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022 vrijdag 21 oktober 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 2022

Een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden

Op 18 oktober organiseerde PCG een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers voorafgegaan door een rondleiding in de proefvelden. Met als thema's: Onkruidbestrijding zonder bromoxynil / Druppelirrigatiestrategie / Rassenproef vroege herfst / Tripsbestrijding / Waarnemingen en waarschuwingen / Bemesting.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8536)/Commentaren (0)/
Droogte speelt groei en kwaliteit parten vrijdag 14 oktober 2022

Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Druppelirrigatie helpt opbrengst veilig te stellen

Het laat geen twijfel dat afgelopen seizoen niet eenvoudig was om kwalitatieve prei te telen met een goede opbrengst. De aanhoudende droogte veroorzaakte veel stress met alle gevolgen van dien. Op het PCG werden in het kader van TETEG (Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele en klimaat robuuste landen tuinbouw), DRIP en IPMTrips proeven opgezet en beoordelingen gedaan om deze impact te monitoren.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2668)/Commentaren (0)/
Hevig tripsseizoen is voorbij vrijdag 14 oktober 2022

Hevig tripsseizoen is voorbij

Actualiteiten openluchtteelten oktober 2022

Door het uitzonderlijke weer afgelopen seizoen ondervonden veel telers moeilijkheden met plagen. Vooral trips heeft lelijk huisgehouden op veel preipercelen, waar behandelingen door de droogte weinig effect hadden. De regen tijdens september heeft hier een einde aan gemaakt en de hergroei is volop bezig, maar de schade is nog niet onmiddellijk weg. Hoewel de tripsdruk sterk gedaald is, kunnen er nog actieve tripsen gevonden worden.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2992)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022 donderdag 8 september 2022

Bezoekersgids Uiendag demoplatform Sint-Baafs-Vijve 2022

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het PCG, de Boerenbond, Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerden een uiendag demoplatform te Sint-Baafs-Vijve op vrijdag 2 september 2022.

Op vrijdag 2 september 2022 ging het demoplatform Uien door. De organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, PCG, Inagro, Boerenbond, Vegras en Ingro) hebben de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen geven van actuele thema’s in de uienteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit verschillende firma’s die betrokken zijn in dit demoplatform. Naast deze demodag, voorzien we komende winter ook een studievergadering specifiek voor de uienteelt. Verdere info hierover volgt later.

donderdag 8 september 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8007)/Commentaren (0)/
Droogte legt tripsbestrijding lam dinsdag 6 september 2022

Droogte legt tripsbestrijding lam

Diverse groenteteelten hebben last van droogte

De weersomstandigheden van de afgelopen maanden hebben geleid tot een grote tripspopulatie in de meeste regio’s. Waar we in jaren met een occasionele regenbui nog enige controle  konden bieden, zien we dat meer en meer percelen schade oplopen. Er zijn echter wel regionale verschillen en ook de waterbeschikbaarheid heeft een duidelijke impact.

dinsdag 6 september 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2457)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022 vrijdag 5 augustus 2022

Terugblik proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

Er werden verschillende veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, vernietigen van groenbedekkers, rassenonderzoek en irrigatie.

vrijdag 5 augustus 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8916)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG

Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13094)/Commentaren (0)/
Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden woensdag 15 juni 2022

Na regen komt zonneschijn! Dat betekent groeizame omstandigheden

Actueel openluchtteelten juni 2022

Het droge voorjaar kende een abrupte onderbreking door de vele regen van afgelopen weken. Er is echter niet overal evenveel neerslag gevallen. De hoeveelheden variëren tussen 15 en 75 liter. De warme temperaturen die nu volgen, betekenen groeizame omstandigheden voor de vele gewassen die mogelijks door de voorgaande droogte wat moeilijkheden ondervonden maar beregenen is op de meeste plaatsen voorlopig nog niet nodig. Met de voorspelling van het extreem warme weer kan dit echter nog rap veranderen.

woensdag 15 juni 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7106)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022 woensdag 18 mei 2022

Proefveldbezoek openluchtteelten groenten juni 2022

Proefvelden PCG - Maandag 13 juni 2022 - start om 13u30

Op maandag 13 juni 2022 organiseren we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvat het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie komen eveneens aan bod.

13-6-2022 13:30 - 16:30/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3612)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten april 2022 woensdag 27 april 2022

Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Uien / bloemkool / prei

Eind maart is een groot deel van het uienareaal uitgezaaid. De regen die volgde, zorgde voor een goede werking van de toegepaste bodemherbiciden alsook een veelbelovende start voor de opkomst ...

woensdag 27 april 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7098)/Commentaren (0)/
Preiseizoen loopt op zijn einde, het nieuwe seizoen is ingezet donderdag 17 maart 2022

Preiseizoen loopt op zijn einde, het nieuwe seizoen is ingezet

Actueel openluchtteelten maart 2022

We kunnen alvast enkele eerste indrukken meegeven van de rassenproef winterprei. Deze werd geplant op 1 juli en werd op 27 januari gerooid. Tussen het merendeel van de rassen zijn de verschillen in opbrengst en kwaliteit klein. In de proef op het PCG komt Oslo er uit als koploper, met de hoogste opbrengst en een zeer goede kwaliteitsverdeling, met een hoog aandeel Flandria.

donderdag 17 maart 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1359)/Commentaren (0)/
Prestaties nieuwe subsidie voor mechanische onkruidbeheersing en compostkeerder webinar 2022 donderdag 17 maart 2022

Prestaties nieuwe subsidie voor mechanische onkruidbeheersing en compostkeerder webinar 2022

en praktische aanbevelingen bij de aankoop van een machine voor onkruidbeheersing (NPI waterkwaliteit) of een compostkeerder (NPI bodemkwaliteit).

Op maandagavond 28 februari 2022 vertellen we je graag meer over de maatregel, en gaan we ook even in op de praktische aanbevelingen bij de aankoop van een machine voor onkruidbeheersing (NPI waterkwaliteit) of een compostkeerder (NPI bodemkwaliteit).

donderdag 17 maart 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10543)/Commentaren (0)/
Uien telen blijft een uitdaging maandag 21 februari 2022

Uien telen blijft een uitdaging

Rassenkeuze is van groot belang voor een geslaagde teelt.

De afgelopen jaren heeft het areaal uien in Vlaanderen een enorme groei gekend. In ons teeltgebied gaat een groot deel van de uien naar de diepvriesindustrie en de schillerijen. Een kleiner, maar nog steeds aanzienlijk aandeel, vertrekt naar de versmarkt voor onder andere export. Schillerijen zijn gebaat bij een hoge opbrengst en snelle verwerking. Het aandeel fijne uien (-60 mm) is liefst zo klein mogelijk en de uien moeten makkelijk te schillen zijn. Voor de versmarkt zijn harde uien gewenst die liefst zo weinig mogelijk schil verliezen. Ook de maatsortering is hier van belang. Veel uien in de maat 50-70 mm geven een mooi financieel resultaat.

maandag 21 februari 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4428)/Commentaren (0)/
Aandachtspunten Mestbankloket 2022 maandag 21 februari 2022

Aandachtspunten Mestbankloket 2022

Het indienen van je digitale Mestbankaangifte wordt tot 31 maart verlengd.

Ook in 2022 moet u het digitaal kunstmestregister invullen. Het register moet steeds uiterlijk de 7de dag na de feiten ingevuld worden op het Mestbankloket. Hierop geldt de uitzondering dat als uw bedrijf beschikt over een vrijstelling van de gebiedsgerichte maatregelen dan heeft u tijd tot het einde van de maand die volgt op de maand van de feiten om uw verhandeling of gebruik te registreren. U mag dan bovendien ook het gebruik sommeren per meststof, per perceel en per maand. De verhandelingen mogen niet gesommeerd worden.

maandag 21 februari 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4351)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021 vrijdag 7 januari 2022

Prei rassenkeuze zomer en vroege herfst 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

De proef rassenonderzoek zomer is gezaaid op 10 februari onder koud glas en uitgeplant op 6 mei op de percelen van het PCG te Kruishoutem. We hebben gerooid op 20 augustus. De proef rassenonderzoek vroege herfst werd aangelegd op een proefveld te Kruisem. Gezaaid op 9 maart en uitgeplant 16 juni. Door de trage gewasontwikkeling omwille van de natte teeltomstandigheden, voornamelijk bij de teeltstart, werd er pas geoogst op 12 oktober.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10387)/Commentaren (0)/
Bloemkool rassenonderzoek industrie eerste vrucht 2021 vrijdag 7 januari 2022

Bloemkool rassenonderzoek industrie eerste vrucht 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

De eerste vrucht industriebloemkool van 2021 kenmerkte zich algemeen door een trage start. Vooral de koude nachten waarvan meerdere met temperaturen onder nul zorgden voor een moeilijke gewasontwikkeling. Ook op de praktijkpercelen werden grote verschillen in gewasontwikkeling waargenomen, vooral afhankelijk van het planttijdstip en de specifieke bodemcondities in de uitplantperiode. De resultaten uit deze proef moeten daarom best met de nodige omzichtigheid worden behandeld.

vrijdag 7 januari 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9096)/Commentaren (0)/
Puzzel mee aan meer kwaliteit in het landbouw-landschap donderdag 16 december 2021

Puzzel mee aan meer kwaliteit in het landbouw-landschap

Aflevering 1: de bodem - Oost-Vlaanderen in samenwerking met het PCG

De Provincie Oost-Vlaanderen streeft naar een kwaliteitsvol landbouwlandschap. Iedereen kan bijdragen. In deze aflevering maken we je warm om mee te werken aan het duurzaam beheren van de bodem, het fundament van het Oost-Vlaamse landschap.

donderdag 16 december 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8551)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Bruine schachtstrepen en schieters in prei woensdag 24 november 2021

Bruine schachtstrepen en schieters in prei

Actualiteiten openluchtteelten november 2021

2021 was een atypisch seizoen met tijdens de zomer veel neerslag en een drogere en groeizame herfst. In sommige regio’s is de prei (veel) later geplant dan voorzien en heeft men bijgevolg ook ouder plantmateriaal gebruikt.

woensdag 24 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2864)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021 vrijdag 5 november 2021

Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

De Werktuigendagen op 25 en 26 september in Oudenaarde waren een ideale gelegenheid om landbouwers hiermee kennis te laten maken. Een verkorte versie van deze technische fiches is te vinden in de bezoekersgids van het groenteplatform op de Werktuigendagen.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12006)/Commentaren (0)/
Actualiteiten kolen en prei oktober 2021 vrijdag 5 november 2021

Actualiteiten kolen en prei oktober 2021

Actueel openluchtteelten oktober 2021

Momenteel is er een oogstpiek voor het ras Giewont. Indien men kolen van een goede kwaliteit wenst te oogsten, dan kunnen de kolen op veel percelen niet in een keer weggeoogst worden en zijn twee oogstbeurten aangewezen. Na de neerslag is er nog veel groei geweest.

vrijdag 5 november 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9660)/Commentaren (0)/
Invloed valse meeldauw op bewaring uien dinsdag 5 oktober 2021

Invloed valse meeldauw op bewaring uien

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Her en der werden de uien afgelopen jaar zwaar getroffen door valse meeldauw. Na de oogst is valse meeldauw niet meer zichtbaar maar dragen we wel nog de gevolgen.

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8469)/Commentaren (0)/
Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei dinsdag 5 oktober 2021

Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Nu de nachten langer worden, blijft het gewas langer nat, wat gunstig is voor de ontwikkeling van roest. Volg het gewas goed op, een goede referentie hiervoor is Harston omdat dit ras zeer gevoelig is voor roest. Purpervlekkenziekte zien wij dit jaar meer dan de voorbije jaren. Temperaturen hoger dan 20°C en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden.

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8637)/Commentaren (0)/
Uitstel inzaaien vanggewassen goedgekeurd voor dit najaar dinsdag 5 oktober 2021

Uitstel inzaaien vanggewassen goedgekeurd voor dit najaar

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Door de zeer uitzonderlijke natte zomermaanden laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir voor dit najaar een versoepeling toe op de uiterste inzaaidatum van vanggewassen. Bij voorkeur worden de vanggewassen nog steeds ingezaaid uiterlijk 15 september, maar als de bodem- en weersomstandigheden de tijdige inzaai niet toelaten, kan er afgeweken worden tot en met uiterlijk 30 september. 

dinsdag 5 oktober 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8484)/Commentaren (0)/
PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht maandag 30 augustus 2021

PCG stelt het lopende onderzoek voor in openlucht

Actualiteiten proeven openluchtteelten augustus 2021

Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.

maandag 30 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15410)/Commentaren (0)/
Onkruidbestrijding in sla donderdag 26 augustus 2021

Onkruidbestrijding in sla

Actualiteiten proeven openluchtteelten augustus 2021

In de zoektocht naar nieuwe selectieve middelen hebben we, samen met REO Veiling, een proef aangelegd waarbij we de selectiviteit van enkele herbiciden onderzoeken die normaliter werkzaam zijn tegen deze onkruiden maar niet erkend zijn in sla. De sla werd geplant op 4 juni 2021. Voor plant werden enkele proefmiddelen en Bonalan als referentie (aan 8 l/ha) toegepast en al dan niet ingewerkt, afhankelijk van het middel.

donderdag 26 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9281)/Commentaren (0)/
Tags:
Resultaten eerste ronde stikstofbemestingsproef alternatieve sla donderdag 26 augustus 2021

Resultaten eerste ronde stikstofbemestingsproef alternatieve sla

In het kader van demonstratieproject Groente-N-advies van het Departement Landbouw en Visserij.

In de proef liggen verschillende stikstof-trappen aan en wordt er ook gevarieerd in de meststoffen. Zo is er een onbemest N-object meegenomen, dat alleen de stikstofvrijstelling van de bodem ontvangt. Daarnaast is er een object waarin het KNS-bemestingsadvies wordt gevolgd, een object aan -40% van dit advies en een object met +40% van dit advies. Bemesten gebeurt vóór het planten met kalkammonsalpeter 27-0-0. Het KNS-advies is ook ingevuld met een breedwerpige grondbespuiting met Urean 30-0-0 vóór planten. De Urean werd ook aan -40% van het advies toegepast in de rij met een slangenpomp direct na het planten.

donderdag 26 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11094)/Commentaren (0)/
De regen laat zijn sporen na dinsdag 24 augustus 2021

De regen laat zijn sporen na

Actualiteiten openluchtteelt augustus 2021

Heel wat regio’s hebben de voorbije weken veel neerslag te verwerken gekregen. En dat heeft zo zijn gevolgen voor heel wat zaken. Er was de voorbije weken heel wat achterstand bij het uitplanten van teelten zoals bloemkool, selder, bladgewassen, prei, enz. Sommige telers hebben ervoor gekozen om in natte omstandigheden te planten, andere hebben gewacht om te planten tot wanneer de bodem wat droger was. Voor de tweede vrucht bloemkool is de plantdatum belangrijk, aangezien het ras Giewont best vóór 15 juli wordt geplant zodat de oogstdatum niet doorschuift naar november, december.

dinsdag 24 augustus 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11781)/Commentaren (0)/
Actualiteiten proeven juni 2021 dinsdag 6 juli 2021

Actualiteiten proeven juni 2021

Onderzoek i.v.m. plagen, onkruiden, wortelen, irrigatie en bemesting in de groenteteelt

Zevenbladluis in wortelen / Alternatieve methode om koolvlieg te bestrijden in bloemkool / Onkruidproeven in onder andere basilicum, oregano, sla en ajuin / Ondergrondse druppelirrigatie wordt vergeleken met bovengrondse druppelirrigatie en bovenberegening / Stikstofbemesting in alternatieve sla en het stikstofeffect is in eerste vrucht bloemkool na de vernietiging van groenbedekkers op 2 verschillende tijdstippen.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17362)/Commentaren (0)/
Trips in prei en zaaiuien dinsdag 6 juli 2021

Trips in prei en zaaiuien

Actualiteiten openluchtteelten juni 2021

We starten het tripsseizoen dit jaar met minder middelen dan vorig jaar, op dit moment zijn spinosad (Tracer, Conserve Pro, Boomerang) en abamectine (Vertimec) erkend. In tegenstelling tot vorig jaar is er (nog) geen 120 dagenregeling voor Benevia in prei.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11554)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021 dinsdag 29 juni 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten groenten 2021

Bezoek aan de proeven: uien, prei, oregano, basilicum, koolgewassen, wortelen en bladgewassen

Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

dinsdag 29 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22151)/Commentaren (0)/
Prei rassen late winter 2020-2021: Opbrengst, kwaliteit en omzet vrijdag 11 juni 2021

Prei rassen late winter 2020-2021: Opbrengst, kwaliteit en omzet

De prei is gerooid op 4 mei 2021 nadat we een aantal weken de schotvorming hebben opgevolgd.

We hebben de prei gerooid op 4 mei 2021 nadat we een aantal weken de schotvorming hebben opgevolgd. Pluston en Aylton vormen snel een bloemsteel, het is met deze rassen dus opletten bij een verlate oogst. Op het einde van de teelt blijft de pitlengte vooral bij Vitaton en Oslo redelijk binnen de perken. De laatste metingen gebeuren nog deze week bij de houdbaarheidsbeoordeling.

vrijdag 11 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13484)/Commentaren (0)/
Bloemkool witverkleuring door combinatie afdekking en zonnestraling vrijdag 11 juni 2021

Bloemkool witverkleuring door combinatie afdekking en zonnestraling

Actualiteiten openluchtteelten mei 2021

Op 26 april stelden wij vast dat alle afgedekte bloemkolen erg wit verkleurd stonden en de kolen waar een scheur in het net was (niet afgedekt) vertoonden geen witverkleuring.

vrijdag 11 juni 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12543)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek openluchtteelten groenten donderdag 20 mei 2021

Proefveldbezoek openluchtteelten groenten

Proefvelden PCG - Dinsdag 29 juni 2021 - start om 13u30

Programma : Irrigatie in uien en prei / Prei rassen zomer en vergelijking plantmateriaal / Koolvliegbestrijding in bloemkool / Bemesting in sla en uien / Luis- en virusbestrijding in wortelen / Teelttechniek in wortelen en uien / Onkruid in uien, sla en kruiden / N-vrijstelling na groenbemesters in bloemkool.

29-6-2021 13:30 - 16:30/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4142)/Commentaren (0)/
Volg schot in prei goed op voor bepaling van het optimale oogsttijdstip donderdag 22 april 2021

Volg schot in prei goed op voor bepaling van het optimale oogsttijdstip

Actualiteiten openluchtteelten april 2021

Na de vorstschade van februari is de prei maar traag hersteld. Door de lagere temperatuur verliep de groei van de prei de afgelopen weken trager dan vorig jaar.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6645)/Commentaren (0)/
Openluchtteelten bemesting: kunstmestregister en equivalente maatregelen donderdag 22 april 2021

Openluchtteelten bemesting: kunstmestregister en equivalente maatregelen

Actualiteiten openluchtteelten april 2021

Kunstmestregister vanaf 15 april 2021 verplicht na 7 dagen in te vullen / Equivalente maatregelen aanvragen tegen 30 april 2021.

donderdag 22 april 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6568)/Commentaren (0)/
Prei rassen zomer versmarkt 2020 donderdag 18 maart 2021

Prei rassen zomer versmarkt 2020

Rassenproef zomer prei (Allium porrum/ALLPO) 2020

Krypton (Nunhems), Nunton (Nunhems), Bowler (Bejo), SVZM0612 (Seminis), TZ 4218 (Tozer/Uniseeds).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18386)/Commentaren (0)/
Prei vrieskou in februari 2021 donderdag 18 maart 2021

Prei vrieskou in februari 2021

Actualiteiten openluchtteelten maart 2021

Tussen 7 en 14 februari 2021 heeft het hard gevroren maar niet hard genoeg om de preiharten te beschadigen. De weken voor de vorstperiode viel er veel neerslag zodat velen niet volop konden rooien. Telers hebben dan ook vrij massaal een gedeelte van hun prei afgedekt met vlies- of klimaatdoek. Toch was er op veel van die afgedekte prei ook schade te zien.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3000)/Commentaren (0)/
120 dagen regeling in kolen donderdag 18 maart 2021

120 dagen regeling in kolen

Actualiteiten openluchtteelten maart 2021

Vanaf 1 april 2021zijn zowel Force 1,5 GR (1,5% tefluthrin) als Sherpa 0,8 GR (0,8% cypermethrin) opnieuw inzetbaar tegen de koolvlieg gedurende 120 dagen. Deze granulaten zijn een welkome aanvulling op een plantbakbehandeling met bijvoorbeeld spinosad, vooral in regio’s met grote koolvliegdruk. Uit veldproeven weten we dat deze middelen een goede bescherming bieden. Zo zagen we in de proeven van 2019 en 2020 tussen de granulaten geen verschillen in efficiëntie. Vorig jaar stelden we bijna geen uitval vast onder behandelde planten t.o.v. 60% uitval onder de onbehandelde planten.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5551)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Webinar vrijdag 12 maart 2021

Uienteelt | Studieavond | Webinar

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). Deze webinar is volledig te bekijken via You Tube.

vrijdag 12 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19110)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Presentaties vrijdag 5 maart 2021

Uienteelt | Studieavond | Presentaties

UIenKIJKdag 2020 georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met PCG, Inagro, Boerenbond, Ingro en Vegras

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties organiseerde een succesvolle studieavond Uienteelt (webinar). 

vrijdag 5 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20182)/Commentaren (0)/
Eerste resultaten prei winterrassen 2020 vrijdag 19 februari 2021

Eerste resultaten prei winterrassen 2020

Actualiteiten openluchtteelten februari 2021

De proef werd op 27 januari geoogst en twee weken later geschoond. In deze proef waren zowel de bladbreuk als schade door Colletotrichum de belangrijkste redenen om uit te sorteren naar EA1 kwaliteit. In Inagro werd een rassenproef met dezelfde rassen aangelegd en afgedekt tijdens de vorst. Deze proef wordt eind februari geoogst. Het wordt interessant om te zien of er verschillen zijn in resultaten bij een oogst voor en na de vorst.

vrijdag 19 februari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3645)/Commentaren (0)/
Uienteelt in de lift donderdag 18 februari 2021

Uienteelt in de lift

Uienteelt wint in onze regio aan populariteit. We gaan op pad binnen de sector.

De uienteelt is in ons land aan een sterke opmars bezig. De teelt is zelfs de sterkst groeiende groenteteelt in België. Het is niet de makkelijkste teelt, maar biedt wel waardevolle kansen voor de Vlaamse akkerbouwers. Nederland is het mekka van de uienteelt, vooral in de streken rond Friesland, Noord-Holland en Zeeland, en is het telen van ajuinen daar erg populair. Hoewel onze noorderburen de echte marktleiders zijn in de ajuinenteelt. Lijkt de Belgische landbouwers steeds meer interesse te tonen in de teelt van dit bolgewas.

donderdag 18 februari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15644)/Commentaren (0)/
Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt woensdag 17 februari 2021

Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt

Deze technische fiches zijn opgemaakt in het kader van het demonstratieproject ‘Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt’ met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Om de opgedane kennis niet verloren te laten gaan, zijn er technische fiches opgemaakt van de diverse technieken die tijdens demonstraties en proeven aan bod kwamen. De fiches zijn geïnspireerd op de voorgestelde innovaties binnen het project Innoseta (http://www.innoseta.eu/nl/). Op het vlak van driftreductie en precisiespuittechnologie zijn er systemen op de markt die door landbouwers niet altijd gekend zijn. Bedrijfsleiders die de investering in een nieuwe spuitmachine overwegen, vinden houvast voor hun aankoopbeslissing in onderstaande technische fiches. Sommige van de beschreven technieken zijn merkonafhankelijk. Andere technieken zijn gebonden aan één merk van spuitmachines. Vaak zijn er dan alternatieven op de markt van concurrerende fabrikanten.

woensdag 17 februari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16239)/Commentaren (0)/
Uienteelt | Studieavond | Uitnodiging maandag 15 februari 2021

Uienteelt | Studieavond | Uitnodiging

Webinar - Dinsdag 23 februari 2021 van 19u30 tot 21u30

Het maximaal aantal deelnemers is reeds bereikt, er kan niet meer ingeschreven worden voor de webinar!

Het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG), Inagro, de vermelde zaadhuizen en producentenorganisaties nodigen u uit op een studieavond Uienteelt (webinar).

23-2-2021 19:30 - 21:30/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2195)/Commentaren (0)/
Spuittechniek en driftreductie in groenten en akkerbouw dinsdag 26 januari 2021

Spuittechniek en driftreductie in groenten en akkerbouw

INTERACTIEF WEBINAR - 24 februari 2021 van 20u00 tot 22u00

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in driftreducerende spuittechnieken! Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de verschillende spuitparameters? Dit interactief webinar toont het belang van spuittechniek en driftreductie en geeft praktijktips. Daarnaast formuleren we uitdagingen voor de toekomst en delen we praktijkervaringen van telers.

24-2-2021 20:00 - 22:00/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3022)/Commentaren (0)/
Actueel prei januari 2021 vrijdag 22 januari 2021

Actueel prei januari 2021

Actueel openluchtteelten januari 2021

Groei van prei stimuleren door beperkte stikstofbemesting / Prei gewasbescherming  / Rassenaanbod prei breidt uit / Vraag zoveel mogelijk info bij het pachten van gronden

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4950)/Commentaren (0)/
Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020 vrijdag 22 januari 2021

Prei rassen vroege en late herfstteelt 2020

Keuzemogelijkheid groeit binnen het rassenaanbod

Rassenproeven prei - vroege herfstteelt 2020: Standaardrassen doen het goed, Darter en Oslo laten sterke indruk na / Tripsdruk terug bepalend voor eindresultaat / Rasbespreking beste nieuwkomer. Rassenproeven prei - late herfstteelt 2020 op de drie Vlaamse proefcentra: Trips en roest verdienen aandacht / Rasbeschrijving nieuwe rassen.

vrijdag 22 januari 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4650)/Commentaren (0)/
Bloemkool rassenvergelijking tweede vrucht industrie 2020 maandag 21 december 2020

Bloemkool rassenvergelijking tweede vrucht industrie 2020

Actueel openluchtteelten december 2020

Deze week werd de oogst van de tweede vrucht industriebloemkool afgerond. De proef is geplant op 3 juli op een praktijkperceel met een lichte bodemtextuur in Ingooigem. De oogst startte op 18 september 2020 voor de vroegste rassen.

maandag 21 december 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8269)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten november 2020 donderdag 19 november 2020

Actueel openluchtteelten november 2020

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel  makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.

donderdag 19 november 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8167)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air' dinsdag 27 oktober 2020

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24962)/Commentaren (0)/
Actueel kolen oktober 2020 vrijdag 23 oktober 2020

Actueel kolen oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Gespreide oogst van bloemkool / Ziektebestrijding in koolgewassen / Afwatering controleren.

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5126)/Commentaren (0)/
Tags: ziekten
Actueel prei oktober 2020 vrijdag 23 oktober 2020

Actueel prei oktober 2020

Actueel openluchtteelten oktober 2020

Ziektebestrijding prei / Trips op de meeste preipercelen onder controle / Afwatering controleren

vrijdag 23 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3678)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek 'Beheersing van het wortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi' vrijdag 23 oktober 2020

Proefveldbezoek 'Beheersing van het wortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi'

In het kader van het Vlaio LA-traject 'Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedek­kers in de openluchtgroenten'

Op dinsdag 27 oktober brengen we een bezoek aan een van de proefvelden waarop momenteel verschillende groenbedekkers staan. Daarbij geven we extra uitleg over de biologie van Meloidogyne chitwoodi, de schade die het op verschillende (groente-)gewassen aanricht en hoe we deze nematode kunnen beheersen. Bij de beheersing ligt de focus op een goede keuze van de groenbedekker en geven we tips waarmee je rekening moet houden.

27-10-2020 13:00 - 17:30/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2086)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020 vrijdag 2 oktober 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26282)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten september 2020 vrijdag 18 september 2020

Actueel openluchtteelten september 2020

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

Opgelet voor Septoria in knolselder / Wees waakzaam voor roest in prei / Bemesting in prei / De nitraatresiducampagne nadert!

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6117)/Commentaren (0)/
Eerste bevindingen rassen zaaiuien vrijdag 18 september 2020

Eerste bevindingen rassen zaaiuien

Openluchtteelten proeven september 2020

Op het Uiendemoplatform in Poeke werd een  rassenproef zaaiuien aangelegd. Een goede rassenkeuze is de basis van een geslaagde teelt. De keuze wordt in de eerste plaats bepaald door het gebruiksdoel en het aanvoertijdstip. Verder is de grondsoort belangrijk: niet ieder ras doet het even goed in een bepaalde bodem. Bij de zaaiuien werden zowel uien met Spaans bloed als Rijnsburgers opgenomen naast enkele typekruisingen.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4054)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020 dinsdag 15 september 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek en demonstratie bataat 2020

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen' en 'Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture' - RI 18/A-293 PRONC-BE

Op 10 september 2020 ging het proefveldbezoek & demonstratie rond de teelt van bataat door op het PCG. Bezoekersgids: 1. Teelttechnische proef aanleg bataat / 2. Rassenproef bataat /3. Efficiëntie en selectiviteit van onkruidbestrijdingsmiddelen in bataat / 4. Bewaring bataat / 5. Demonstratie machines / 6. Rassenonderzoek yacon / 7. Innovatieve teelt oca / 8. PRONC: Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’

dinsdag 15 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21038)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020 vrijdag 4 september 2020

Bezoekersgids UIenKIJKdag demoplatform 2020

Het Dept. L & V in samenwerking met PCG, de Boerenbond, Inagro, Ingro en Vegras en met de volgende bedrijven: Bejo/De Groot en Slot, Hazera, Seminis, Syngenta en Takii Seed.

Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door PCG en Inagro. Daarnaast kwamen ook thema’s als zaai- en planttechniek, irrigatie en spuittechnieken aan bod.

vrijdag 4 september 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18144)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek gewasbescherming IPM in openluchtteelten 2020 dinsdag 25 augustus 2020

Proefveldbezoek gewasbescherming IPM in openluchtteelten 2020

Proefvelden PCG - Vrijdag 18 september 2020 om 13u30

Op vrijdag 18 september 2020 nodigen we je graag uit op het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten'. Start om 13u30 op de proefvelden van het PCG, einde voorzien om 15u00. Rondgang in de teelten van wortelen, prei, basilicum en bloemkool.

18-9-2020 13:30 - 15:00/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3413)/Commentaren (0)/
Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle maandag 17 augustus 2020

Trips in uien en prei op de meeste percelen onder controle

Actueel openluchtteelten augustus 2020

Op de meeste praktijkpercelen uien en prei is trips dan ook goed onder controle. In de huidige droge en warme omstandigheden kan de druk echter snel toenemen. Voor een goede tripsbestrijding gebruik je best voldoende water (300-500 l/ha), spuit je met een grove druppel bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds en maak je geen complexe mengingen.

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3643)/Commentaren (0)/
Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op maandag 17 augustus 2020

Volg de ziekte- en plaagbestrijding in wortelen goed op

Actueel openluchtteelten augustus 2020

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4969)/Commentaren (0)/
Actueel openluchtteelten bemesting augustus 2020 maandag 17 augustus 2020

Actueel openluchtteelten bemesting augustus 2020

Verplichte stikstofstalen / Doelareaal vanggewassen en bedrijfsafzetruimte 2020 / Extra AGR-GPS verplichting

Denk aan de verplichte stikstofstalen en bemest op basis van analyses / Doelareaal vanggewassen 2020 en bedrijfsafzetruimte 2020 / Extra AGR-GPS verplichting bij burenregeling vanaf 1 augustus 2020

maandag 17 augustus 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4884)/Commentaren (0)/
Actualiteiten openluchtteelten juni 2020 vrijdag 19 juni 2020

Actualiteiten openluchtteelten juni 2020

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

Veel koolvliegeitjes op bloemkoolvelden / Bladluizen gesignaleerd in kolen / Start tijdig met tripsbestrijding in prei / Digitaal kunstmestregister uitgesteld tot 01/01/2021 / Vanggewasovereenkomst aanmelden voor 30/06/2020.

vrijdag 19 juni 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5437)/Commentaren (0)/
Bloemkool tweede vrucht industrie: Naast Giewont enkele recentere rassen woensdag 20 mei 2020

Bloemkool tweede vrucht industrie: Naast Giewont enkele recentere rassen

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Door het extreme weer van de voorbije jaren kwam de oogst later dan gepland. Dit zou sommige telers kunnen doen beslissen om vroeger te starten. Niet doen dus! 

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4138)/Commentaren (0)/
Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis woensdag 20 mei 2020

Opgelet voor aardvlooi, koolmotje en zevenbladluis

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Opgelet voor aardvlooien in kolen / De eerste koolmotjes worden gesignaleerd / Wees waakzaam voor zevenbladluis op de wortelpercelen / Wacht na het uitplanten van prei niet te lang met de onkruidbestrijding / Fosforklasse verlaging aanvragen op basis van oude papieren fosfaatanalyses kan nog tot 1 september 2020.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8503)/Commentaren (0)/
Prei late winter rassenvergelijking 2019-2020 woensdag 20 mei 2020

Prei late winter rassenvergelijking 2019-2020

Rassen van Enza welgekomen aanvulling op het aanbod

Oslo en een nieuw nummer van Enza komen als betere uit deze proef. De producties zijn goed, rond de 45 ton, en ze hebben beide weinig of geen last van zachte schachten. Hierdoor halen ze hoge tonnages in de Flandria kwaliteit, respectievelijk 89 en 83%. Oslo doet het net iets beter na de bewaring: 40% vergeeld blad t.o.v. 66% bij E 101. De pit blijft behoorlijk kort, vergelijkbaar met die van Harston, rond de 15 cm.

woensdag 20 mei 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2697)/Commentaren (0)/
Uitbreiding erkenning AZ 500 in zaaibed prei en yacon maandag 27 april 2020

Uitbreiding erkenning AZ 500 in zaaibed prei en yacon

Actualiteiten april 2020

AZ 500 is een bodemherbicide met een werking tegen breedbladigen en wordt toegepast in voor-opkomst of vroege na-opkomst. De erkende dosis op zaaibed prei of in yacon is 0,2 l/ha. AZ 500 bevat 500 g/l isoxaben in een SC formulering. De formulering bevat geen uitvloeiers, hechters of oliën en is een zachte formulering.

maandag 27 april 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8958)/Commentaren (0)/
Aanvraag staalname via SNapp maandag 27 april 2020

Aanvraag staalname via SNapp

Actualiteiten april 2020

Landbouwers zijn verplicht om via SNapp op hun digitaal Mestbankloket een nieuwe analyse voor bepaling fosfaatklasse en de verplichte stikstofanalyses aan te vragen voor hun gronden. Dit laatste gaat over aanvragen voor staalnames die moeten gebeuren op de percelen waarop in vollegrond aardbeien, sierteeltgewassen, boomkweekgewassen, groenten van groep I of groep II worden geteeld. Sinds MAP 6 geldt die verplichting alleen nog voor de percelen in gebiedstype 1, 2 of 3 en niet voor gebiedstype 0. 

maandag 27 april 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (903)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
120-dagen regeling voor Sherpa in bataat vrijdag 20 maart 2020

120-dagen regeling voor Sherpa in bataat

Openluchtteelt actueel maart 2020

Op bepaalde percelen kan aantasting door ritnaalden grote opbrengstverliezen betekenen in de teelt van bataat. De ritnaalden maken diepe gaten of gangen in de knollen waardoor ze onverkoopbaar worden.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5450)/Commentaren (0)/
Twee goedgekeurde equivalente maatregelen in 2020 vrijdag 20 maart 2020

Twee goedgekeurde equivalente maatregelen in 2020

Openluchtteelt actueel maart 2020

Landbouwers moeten een aantal gebiedsgerichte maatregelen toepassen in gebiedstype 2 en 3 om de waterkwaliteit verder te verbeteren in uitvoering van MAP 6. Landbouwers kunnen er ook voor kiezen om een equivalente maatregel toe te passen als alternatief voor een gebiedsgerichte maatregel, om zo op een andere manier de doelstelling van de gebiedsgerichte maatregel te realiseren.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4188)/Commentaren (0)/
Tags: bemesting
120-dagenregelingen in koolgewassen vrijdag 20 maart 2020

120-dagenregelingen in koolgewassen

Openluchtteelt actueel maart 2020

Vanaf 31 januari 2020 zijn middelen op basis van chloorpyriphos (Dursban 5G, …) niet langer toegelaten. Vanaf 1 april 2020 zijn er echter 120-dagenregelingen van kracht voor de granulaten: Force 1.5G en Sherpa 0.8GR. Force zijn toegelaten aan 10 kg/ha, waarbij het product licht ingewerkt moet worden rond de plantvoet. Bij voorkeur wordt hiervoor een granulaatstrooier gebruikt bij het planten zodat het granulaat mooi rond de plantvoet ligt. Dezelfde toepassing geldt voor Sherpa aan een dosis van 12 kg/ha. Sherpa 0.8GR lost niet op in water. Ook hier is het heel belangrijk dat het product mooi rond de plantvoet ligt.

vrijdag 20 maart 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6766)/Commentaren (0)/
Vraag tijdig uw staalnames aan! maandag 24 februari 2020

Vraag tijdig uw staalnames aan!

Bij het labo van PCG kan u terecht voor uw bodemanalyses in kader van het mestbeleid en in kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Bij het labo van PCG kan u terecht voor uw bodemanalyses in kader van het mestbeleid en in kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11813)/Commentaren (0)/
Prei stand van het gewas maandag 24 februari 2020

Prei stand van het gewas

Actualiteiten openluchtteelt februari 2020

Door het aanhoudende warme weer is de prei momenteel overal in hergroeimodus. Je ziet dagelijks verandering. Vooral op lichte gronden is de meeste prei al behoorlijk zwaar en is zelfs de frigoprei al serieus ontwikkeld. Men vreest dat de oogst voor de bewaring op sommige percelen wel eens vroeg zou kunnen vallen dit seizoen. Anderzijds zijn er ook nog percelen prei (meestal op zware grond) waar de productie nog achter blijft en is continue groei meegenomen. Het ontbreekt op veel bedrijven aan enthousiasme om veel inspanningen te leveren aangezien de afzetprijzen al verschillende weken heel laag zijn.

maandag 24 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10883)/Commentaren (0)/
Presentaties studiedag wortelen 2020 vrijdag 7 februari 2020

Presentaties studiedag wortelen 2020

Zilverlink, Roeselare - 19 februari 2020

Studiedag Wortelen te Roeselare, 19 februari 2020

vrijdag 7 februari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21595)/Commentaren (0)/
Bijbemesting winterprei vanaf half januari 2020 woensdag 15 januari 2020

Bijbemesting winterprei vanaf half januari 2020

Actueel openluchtteelten januari 2020

Door de droge weersomstandigheden in de zomer was er in september/oktober 2019 op de meeste percelen nog veel stikstof aanwezig. Vanaf oktober heeft het veel geregend en is de voorraad stikstof op veel percelen grotendeels weg. Op verschillende velden gaat de kwaliteit van het gewas achteruit en komen zelfs meldingen binnen over aantasting met Pseudomonas fluorescens, een zwaktebacterie. Voor specifieke teelten, waar groenten toe behoren, kan er bemest worden met kunstmest vanaf 16 januari tot 15 februari aan een maximale dosis van 50 kg/ha N.

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11637)/Commentaren (0)/
Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum woensdag 15 januari 2020

Opgepast voor papiervlekkenziekte en Colletotrichum

Erkenning Mesurol 500 SC ingetrokken

Door de vele neerslag de voorbij weken liggen de meeste percelen er nat bij en blijft er dikwijls water tussen de rijen staan. Dit is de ideale omstandigheid voor het ontwikkelen van papiervlekkenziekte want waterplassen kunnen grote hoeveelheden sporen bevatten. We zien ook Colletotrichum uitbreiden door deze natte omstandigheden. 

woensdag 15 januari 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8577)/Commentaren (0)/
Stikstofbemesting in vollegrondsgroenten: een economische - ecologische benadering donderdag 14 november 2019

Stikstofbemesting in vollegrondsgroenten: een economische - ecologische benadering

In het kader van het VLM-project 'Stikstofbemestingsnormen in de groenteteelt. Stikstoftrappenproeven ter onderbouwing van de normen in het kader van MAP 5'

In deze studie analyseerden we een uitgebreide dataset van stikstofbemestingsproeven (2009-2016) met verschillende trappen van stikstofbemestingshoeveelheden van alternatieve sla, spinazie, prei, wortelen, bloemkool en spruiten aangelegd op diverse locaties in de 3 Vlaamse groenteregio’s. We berekenden het effect van de teeltbeschikbare stikstofhoeveelheid op opbrengsthoeveelheid, stikstofopname, de kwaliteitsparameters nitraatconcentratie (bij bladgroenten), bladkleur en uniformiteit en residuele minerale stikstofhoeveelheid bij de oogst.

donderdag 14 november 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3104)/Commentaren (0)/
Bestrijding van preimineervlieg dinsdag 12 november 2019

Bestrijding van preimineervlieg

In het VLAIO LA-Traject: ‘Geïntegreerde beheersing van de preimineervlieg Phytomyza gymnostoma Loew in prei’

De tweede vlucht van de preimineervlieg loopt op zijn einde. De bestrijding van preimineervlieg is niet zo evident want het is pas bij het schonen van de prei dat de schade vastgesteld wordt. Enerzijds is het belangrijk dat het middel op het juiste tijdstip toegepast wordt en anderzijds hadden we nog geen goed zicht op welke middelen efficiënt zijn. Om dit laatste punt uit te klaren werden de afgelopen jaren verschillende proeven uitgevoerd om de werking van verschillende middelen te testen tegen vliegen en larven.

dinsdag 12 november 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14017)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019 vrijdag 25 oktober 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek prei 22 oktober 2019

In het kader van diverse projecten

Op dinsdag 22 oktober 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in prei. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG en het bespreken van de reeds verworven resultaten. Teelttechniek, druppelirrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.

vrijdag 25 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28535)/Commentaren (0)/
Bloemkool industrie herfstteelt: vroegste rassen minder goed dan de voorbije jaren vrijdag 18 oktober 2019

Bloemkool industrie herfstteelt: vroegste rassen minder goed dan de voorbije jaren

Rassenproef bloemkool tweede vrucht industrie 2019

De rassenproef bloemkool tweede vrucht industrie ligt dit najaar aan in Ingooigem op een lichte zandleemgrond. De diverse rassen zijn gezaaid op 23 mei 2019 in trays (216 planten per tray). Er is geplant op 2 juli 2019 met een plantafstand van 75 cm tussen de rijen en 55 cm in de rij. Gedurende het droog groeiseizoen werd er regelmatig beregend. De kolen hebben niet afgezien van de droogte. De oogst van de vroegste rassen is gestart eind september. Er werd geoogst op 24 en 27 september en op 1, 4, 8 en 11 oktober.

vrijdag 18 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14755)/Commentaren (0)/
Trips in uien bestrijden vrijdag 18 oktober 2019

Trips in uien bestrijden

In 2019 werden hoge aantallen trips waargenomen op de plakvallen als gevolg van de hittegolf van eind juli.

In 2019 werden, net zoals in 2018, hoge aantallen trips waargenomen op de plakvallen als gevolg van de hittegolf van eind juli. De ontwikkeling van trips is immers sterk afhankelijk van de temperatuur, met een optimale ontwikkeling van trips bij warme en droge omstandigheden. In Oudenaarde werd een proef aangelegd om de werking van verschillende producten tegen trips te evalueren.

vrijdag 18 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17547)/Commentaren (0)/
Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien vrijdag 18 oktober 2019

Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien

We testten spuitdoppen met 50, 75 en 90% driftreductie.

In uien werd de efficiëntie van verschillende driftreducerende doppen nagegaan voor de bestrijding van onkruiden, trips en valse meeldauw. Door doppen te gebruiken met hoog driftreductiepercentages komen er minder gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen terecht en kan je tegemoetkomen aan de wettelijke productspecifieke bufferzones. 

vrijdag 18 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24364)/Commentaren (0)/
Terugblik Demo irrigatie werktuigdagen donderdag 17 oktober 2019

Terugblik Demo irrigatie werktuigdagen

Spectaculaire opbrengststijging na irrigatie en fertigatie

De resultaten met druppelirrigatie en fertigatie zijn hoopgevend. Zeker in droge jaren zoals 2019 kan deze irrigatietechniek een meerwaarde bieden. Landbouwers werken aan lagere druk waardoor de energiekosten minder hoog oplopen, gebruiken minder water, meststoffen zijn beter beschikbaar voor de planten en worden effectief opgenomen. Het blijft natuurlijk een investering die je al in het begin van het seizoen moet doen terwijl je nog niet kan inschatten wat het nieuwe teeltseizoen zal brengen.

donderdag 17 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21454)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie

De teelt van groenten en maïs laten slagen binnen de nieuwe randvoorwaarden erosie - Gomeros

Project met de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) - Looptijd 01/11/2015 - 31/10/2019

De erosiebestrijding via niet-kerende bodembewerking steunt vooral op de aanwezigheid van veel organisch materiaal en gewasresten aan het bodemoppervlak. Daar de gewasresten mogelijk sterk verkleind worden bij de intensieve bodembewerking, en dat inzetten van de ploeg op andere momenten in de teeltrotatie mogelijk blijft, valt echter af te wachten in welke mate de erosie kan tegengehouden worden. De proefvelden zullen dan ook gescreend worden op de effectiviteit van erosiebestrijding via o.a. gecontroleerde regenvalsimulaties in het veld.

donderdag 3 oktober 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (736)/Commentaren (0)/

Leve(n)de Bodem

Project met de steun van Interreg V Vlaanderen-Nederland - Looptijd: 01/10/2016 - 30/09/2019

In het kader van Leve(n)de Bodem werd de bodemIDee ontwikkeld. De bodemIDee brengt de chemische, fysische en biologische bodemkwaliteit van een perceel in kaart aan de hand van een aantal indicatoren en geeft dit grafisch weer in een sterdiagram. Samen met de kennispendelaar gaan een 200-tal landbouwers aan de slag om de bodemIDee toe te passen op één à twee percelen. Waar relevant wordt een aanpak voor herstel en verbetering afgesproken. De bodemIDee wordt in de loop van het project ook nog verfijnd en bijgesteld.

maandag 30 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1065)/Commentaren (0)/
Voorlopige resultaten van de plantuienproef 2019 donderdag 26 september 2019

Voorlopige resultaten van de plantuienproef 2019

Overzichtstabel met voorlopige resultaten in brutogewichten

Hierbij de voorlopige resultaten van de plantuienproef 2019. Dit zijn de gegevens in brutogewichten, er zijn nog geen kalibraties uitgevoerd.

donderdag 26 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9119)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Oogst rassenproef industriebloemkool PCG vandaag gestart donderdag 26 september 2019

Oogst rassenproef industriebloemkool PCG vandaag gestart

Op vrijdag 27 september zijn we terug op het veld. Van harte welkom.

Op 24 september zijn we gestart met de oogst van de tweede vrucht industriebloemkool. De proef werd geplant te Ingooigem (Materzeelstraat 60) op 2 juli. Er werd al redelijk wat gesneden in David en SVAC7133. Een beperkte hoeveelheid in Clarina werd reeds geoogst. Vrijdag 27 september zijn we terug op het veld.

donderdag 26 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15914)/Commentaren (0)/
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019 dinsdag 24 september 2019

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 2019

Demo beregening, druppelirrigatie en fertigatie

Tijdens deze editie was er veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregening, druppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in prei, uien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit waren zeer duidelijk zichtbaar. De proeven werden besproken en er waren demonstraties van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook werden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Verder waren er ook demonstraties voorzien met beregeningsboom, gun corner, aansturing van irrigatie, sensoren, opvolging en beveiliging tijdens het beregenen, diverse haspels met kanon, ... 

dinsdag 24 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25107)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019 woensdag 11 september 2019

Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Op het demoplatform Wortelen hebben de organiserende partners (Departement Landbouw en Visserij, Inagro, PCG, Boerenbond, Taco, Greenfarm en Ingro) de krachten gebundeld om een interessant aanbod te kunnen doen van actuele thema’s in de wortelteelt. Hierbij is er een sterke ondersteuning geweest vanuit de zaadhuizen die betrokken zijn in dit demoplatform. Het demoplatform omvatte diverse demoproeven aangelegd en uitgevoerd door Inagro en PCG. Daarnaast kwamen ook thema’s als mechanische onkruidbestrijding, beregenen en bodemkwaliteit aan bod. Hartelijk dank voor de enthousiaste medewerking: het gastbedrijf van Johan en Christel Lavens-Baert en kinderen, de LG Westrozebeke voor de praktische ondersteuning, de deelnemende bedrijven en alle partners betrokken bij de organisatie.

woensdag 11 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (25874)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019 maandag 2 september 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek uien en aardappelen 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien en aardappelen op de terreinen van de Werktuigendagen - 23.08.2019

Op 23 augustus 2019 organiseerden we een proefveldbezoek in uien en aardaappelen op de terreinen van de Werktuigendagen. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in uien.

maandag 2 september 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (23778)/Commentaren (0)/
Bloemkool eerste resultaten rassenproef maandag 19 augustus 2019

Bloemkool eerste resultaten rassenproef

Kort voor de start van de eerste kolen was het bijzonder warm en droog.

Kort voor de start van de eerste kolen was het bijzonder warm en droog. Niettegenstaande er beregend werd, bleek het voor de vroegste rassen in deze proef niet altijd evident om een goede kwaliteit te garanderen.

maandag 19 augustus 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15720)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019 vrijdag 26 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juli 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 16.07.2019

Op 16 juli 2019 organiseerden we een tweede proefveldbezoek in openluchtteelten. Omwille van de koudere weersomstandigheden in het late voorjaar waren tijdens het eerste proefveldbezoek nog niet in alle proeven (volledige) resultaten zichtbaar. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. 

vrijdag 26 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (30445)/Commentaren (0)/
Droogte en bijbemesting in diverse groenteteelten donderdag 25 juli 2019

Droogte en bijbemesting in diverse groenteteelten

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

Voor veel telers is beregenen echter niet mogelijk omwille van geen uitrusting, onvoldoende water en/of beperkingen door de overheid opgelegd. Op basis van dit advies en op basis van recente metingen en waarnemingen heeft de waarnemend gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen besloten om via een nieuw politiebesluit een captatieverbod vanaf 24/07/2019 in te stellen op onderstaande ecologisch kwetsbare waterlopen en meanders. 

donderdag 25 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15268)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019 vrijdag 5 juli 2019

Bezoekersgids proefveldbezoek openluchtteelten: groenten, bataat en kruiden juni 2019

Bezoek aan gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden - 25.06.2019

Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.

vrijdag 5 juli 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (27416)/Commentaren (0)/
Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen dinsdag 18 juni 2019

Opletten voor knollenbladwesp en aardvlooien in kolen

Actualiteiten openluchtteelten juni 2019

Op de plakvallen en op verschillende percelen wordt de knollenbladwesp of Athalia rosae waargenomen. / Op verschillende waarnemingsvelden worden aardvlooien (Phyllotetra sp.) waargenomen. / Zwartpoten in koolgewassen

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15643)/Commentaren (0)/
Plantbakbehandeling en granulaten tegen koolvlieg maandag 29 april 2019

Plantbakbehandeling en granulaten tegen koolvlieg

De efficiëntie van verschillende middelen tegen koolvlieg onderzocht in bloemkool

Vorig jaar lag op het PCG een proef aan om de efficiëntie van verschillende middelen tegen koolvlieg te evalueren in bloemkool. In deze proef hebben we drie plantbakbehandelingen, vijf granulaten, een combinatie van granulaat en plantbak en afdekking met Howicover (klimaatnet) getest.

maandag 29 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15348)/Commentaren (0)/
Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018 dinsdag 2 april 2019

Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018

Groeikracht en ziektetolerantie bepalen eindresultaat

Prei rassenonderzoek winterteelt: Pluston, en het nieuwe ras E65D.099 komen zeer goed uit deze proef met een goede opbrengst en een goede kwaliteit. Beide blijken sterk tegen trips en ziektes ...

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16586)/Commentaren (0)/
Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond dinsdag 2 april 2019

Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid.

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid. Tegenwoordig worden de meeste planten gekocht bij een plantenkweker. Zeker telers die op een zwaardere grond telen, geven meestal de voorkeur aan de aankoop van preiplanten ipv zelf op te kweken. In maart wordt de herfstprei gezaaid, in april de winterprei.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16794)/Commentaren (0)/
Gewasveiligheidsproef van herbiciden in zuring dinsdag 2 april 2019

Gewasveiligheidsproef van herbiciden in zuring

Toegepassing in voor-opkomst, 2 dagen na zaai.

In 2018 werd op het PCG een proef aangelegd om de selectiviteit van Goltix, PM03/002, PM03/006 en PM09/007, toegepast in vooropkomst, na te gaan in zuring. De zuring werd gezaaid op 12 mei 2018. De herbiciden werden toegepast 2 dagen na zaai.

dinsdag 2 april 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14554)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Preihappening dinsdag 12 maart 2019

Bezoekersgids Preihappening

Proefveldbezoek prei 15.02.2019

De voornaamste proefresultaten die voorgesteld werden tijdens de preihappening werden gebundeld in een bezoekersgids.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16747)/Commentaren (0)/
Presentaties Preihappening dinsdag 12 maart 2019

Presentaties Preihappening

Wat nu met prei - 15.02.2019

Tijdens de rondgang op PCG werd ingegaan op verschillende onderzoeksthema’s die van belang zijn voor de preiteelt zoals onderzoek naar rassen, bemesting, actuele plagen, residuarm telen, smaak- en consumentenonderzoek en de teelt van hydroprei. De ondersteunende presentaties kan u hieronder vinden.

dinsdag 12 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17844)/Commentaren (0)/
Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen? donderdag 7 maart 2019

Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?

Studienamiddag BDB Leuven-Heverlee - 22.03.2019

Op vrijdag 22 maart organiseert de Bodemkundige Dienst een interessante studienamiddag "Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?". De klimaatsverandering dwingt de landbouw tot een efficiënter watergebruik, wat ook mogelijk is dankzij innovatie. Experten van binnen en buiten de Bodemkundige Dienst geven een overzicht van de huidige irrigatietechnieken met hun voor- en nadelen. Daarnaast evalueren ze welke innovaties het potentieel hebben om Vlaanderen in de toekomst klimaatbestendig en water-robuust te maken. Tijdens deze studiedag stellen de onderzoekers ook het boek 30 jaar irrigatieproeven op de Bodemkundige Dienst van België voor. 

donderdag 7 maart 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8860)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019 donderdag 28 februari 2019

Presentaties studieavond Industriebloemkool 2019

Organisatie Het Departement Landbouw en Visserij - 19.02.2019 Staden

In dit artikel vind je de presentaties van de studieavond industriebloemkool van dinsdag 19 februari 2019 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 28 februari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20469)/Commentaren (0)/
Kennis over levenscyclus nematoden cruciaal voor beheersing donderdag 10 januari 2019

Kennis over levenscyclus nematoden cruciaal voor beheersing

In het kader van het LA-traject ‘Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedekkers in de openluchtgroenten’.

Zowel de wortelknobbelnematode als de wortellesienematode kunnen op een waardplant verschillende generaties per groeiseizoen vormen. De keuze van het gewas, de teeltduur  maar ook de bodemtemperatuur spelen hierbij een rol. Vaak is het de tweede of nog een latere generatie die schade veroorzaakt. Kennis over hun levenscyclus is cruciaal om een goede beheersingsstrategie uit te werken. Welke rol groenbedekkers hierin kunnen spelen wordt onderzocht.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15594)/Commentaren (0)/
Indienen schadedossiers voor de droogte donderdag 3 januari 2019

Indienen schadedossiers voor de droogte

Het is belangrijk om de tegemoetkomingsaanvraag in te dienen voor 28 februari 2019.

De droogte van 2018 is erkend als landbouwramp. Het besluit van de Vlaamse Regering rond de erkenning ervan werd op 7 november gepubliceerd. Het is belangrijk om de tegemoetkomingsaanvraag in te dienen voor 28 februari 2019.

donderdag 3 januari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8863)/Commentaren (0)/
Tags: water
Prei rassen late herfst 2018 donderdag 3 januari 2019

Prei rassen late herfst 2018

Aantasting trips en roest bepalen kwaliteit en opbrengst

De bijzondere klimaatsomstandigheden van het afgelopen seizoen bleken ook voor de latere oogst van prei bepalend voor de productkwaliteit. De moeilijk controleerbare tripsaantasting en bijkomende roest zorgden voor kwaliteitsverlies. Veel prei kon niet meer als Flandriakwaliteit aangevoerd worden en kwam in EA1 terecht. Enkel de rassen met een behoorlijke tolerantie konden de kwaliteit enigszins behouden. Toch kunnen deze keer ook de productieve rassen goede omzetcijfers voorleggen vooral omwille van de uitzonderlijk goede prijzen voor de mindere kwaliteitssorteringen.

donderdag 3 januari 2019/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14693)/Commentaren (0)/
Terugblik demo erosiebestrijdingsmaatregelen maandag 17 december 2018

Terugblik demo erosiebestrijdingsmaatregelen

In het kader van het Interreg V 2 Zeeën project ‘Triple C’

Half oktober vond op een proefperceel langs de N60 in Nukerke een demo rond erosiebestrijdingsmaatregelen plaats georganiseerd door Steunpunt erosie, VMM en PCG i.k.v. Interreg 2 Zeeën project Triple C. Tijdens dit evenement werd de regenvalsimulator gedemonstreerd en werden de resultaten van verschillende teelttechnische maatregelen op de proefpercelen in Zwalm, Kluisbergen en Wortegem-Petegem voor 2018 toegelicht. De belangrijkste bevindingen van deze demo zetten we even op een rijtje.

maandag 17 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7096)/Commentaren (0)/
Prei dwars in de kist 2018 donderdag 6 december 2018

Prei dwars in de kist 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Dit jaar werd op het PCG terug een vergelijkende rassenproef prei opgezet voor afzet dwars in de kist. Dit type prei biedt zowel voor de teler als de retail en de consument een aantal voordelen. Vooral op het vlak van logistiek en bewaring zijn winsten te boeken die ook maatschappelijk belangrijk kunnen zijn. Het is wel zaak om goed aan de verwachtingen van de versmarkt-consument te blijven voldoen.

donderdag 6 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11346)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Industriebloemkool tweede vrucht 2018 dinsdag 4 december 2018

Industriebloemkool tweede vrucht 2018

Actualiteiten openluchtteelten november 2018

Een bijzonder droog en warm groeiseizoen typeerde de tweede vrucht 2018. De gewasontwikkeling liep niet zoals gewoonlijk maar met veel zorgen ivm voldoende watervoorziening. De nutriënten in de bodem werden niet efficiënt benut en veel percelen stonden kort voor de oogst nog met een te beperkt gewasvolume. Het aantal groeidagen verhoogde met makkelijk 14 tot 20 dagen, bij de echt trage groeiers zelfs nog meer. De oogst van de standaardvariëteit voor de tweede vrucht (Giewont) begon laat en zeer traag maar verloopt momenteel zeer vlot.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16902)/Commentaren (0)/
Tags: rassen
Oppassen voor schade door nachtvorst donderdag 22 november 2018

Oppassen voor schade door nachtvorst

Vanaf -3 à -4 C° is schade door vorst aan verschillende groenteteelten mogelijk.

Vanaf -3 à -4 C° is schade door vorst aan verschillende groenteteelten mogelijk. De ligging van de percelen, de windrichting en voor knolselder en bloemkool is de mate waardoor de vrucht beschermd wordt door het blad ook van groot belang. Hoe groter en rijper een gewas, hoe gevoeliger voor de vorst. Oogst ook niets in bevroren toestand!

donderdag 22 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10796)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018 dinsdag 20 november 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22987)/Commentaren (0)/
Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas dinsdag 16 oktober 2018

Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat)

Naar aanleiding van de aanleg van de eerst openbare aanzuigplaats in Oost-Vlaanderen, werd op maandag 15 oktober een demonstratieve reportage uitgezonden op TV-Oost. De openbare aanzuigplaats is er gekomen in het kader van een plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen. Waarom we deze constructie aangelegd hebben, komt aan bod in het filmpje.

dinsdag 16 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1535)/Commentaren (0)/
Terugblik infovergadering ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ vrijdag 5 oktober 2018

Terugblik infovergadering ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’

In het kader van het demoproject ’Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ en aardappelen’ en het H2020-project ‘FERTINNOWA’

Eind augustus werden op het PCG en de Bodemkundige Dienst van België studieavonden georganiseerd binnen het demonstratieproject ‘Beredeneerd Beregenen van Openluchtgroenten en Aardappelen’. De uitzonderlijke voorjaarsdroogte van 2017 en de droogte van dit jaar duiden op het feit dat beregenen lang geen luxe meer is maar een pure noodzaak. Tijdens deze avond kwamen een aantal aspecten aan bod uit het demonstratieproject.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22026)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek sla en rucola vrijdag 5 oktober 2018

Terugblik proefveldbezoek sla en rucola

Het effect op de kwaliteit, bewaarbaarheid en opbrengst nagaan van enkele types en invloed van stikstofbnemesting op het nitraatresidu

Doel van deze proef was het effect op de kwaliteit, bewaarbaarheid en opbrengst na te gaan van enkele types en dosissen stikstof alsook de invloed ervan op het nitraatresidu op het einde van de teelt en dit in de twee van de meest geteelde rassen.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16880)/Commentaren (0)/
Openluchtteelten actueel september 2018 vrijdag 5 oktober 2018

Openluchtteelten actueel september 2018

Actualiteiten openluchtgroenten september 2018

Ook in 2018 geldt er in de groenteteelt de verplichting om bodemanalyses te laten uitvoeren in groenten uit groep I en II.
Op uw Mestbankloket zal binnenkort een overzicht van de door u reeds genomen stalen gepubliceerd worden. Hierop kan u ook zien hoeveel stalen u dient te nemen en of u dus al in orde bent of niet.

vrijdag 5 oktober 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9807)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Opendag bodem 2018 donderdag 13 september 2018

Bezoekersgids Opendag bodem 2018

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem' - 31.08.2018

PCG organiseerde op 31 augustus 2018 een opendag bodem i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Op die dag wordt het lopende en recent afgeronde onderzoek op PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem gepresenteerd met aansluitend een bezoek aan de proefvelden.

donderdag 13 september 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6151)/Commentaren (0)/
Is de openlucht groenteteelt klaar voor natuurlijke vijanden? vrijdag 7 september 2018

Is de openlucht groenteteelt klaar voor natuurlijke vijanden?

De resultaten van deze enquête worden gebruikt voor een projectvoorstel ivm de optimalisatie van natuurlijke plaagbeheersing in de openlucht groenteteelt

Met deze bevraging wensen wij de kennis en bezorgdheden van groentetelers omtrent natuurlijke plaagbeheersing in kaart te brengen. Onder natuurlijke plaagbeheersing wordt het beheersen van plagen door in de natuur voorkomende nuttige insecten (o.a. lieveheersbeestjes, gaasvliegen, ...) verstaan.  Deze nuttige insecten worden ook wel natuurlijke vijanden genoemd. De resultaten van deze enquête zullen gebruikt worden bij het uitschrijven van een projectvoorstel met als hoofddoelstelling de optimalisatie van natuurlijke plaagbeheersing in de openlucht groenteteelt

vrijdag 7 september 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5913)/Commentaren (0)/
De droogte blijft maar duren maandag 23 juli 2018

De droogte blijft maar duren

De komende twee weken wordt zo goed als geen neerslag voorspeld.

Watervoorraden op de bedrijven geraken op alhoewel de groentesector goed voorbereid is op beregenen. Water laten aanvoeren is een dure optie maar lijkt op dit moment noodzakelijk voor heel wat teelten. Nu de bloemkooloogst voor het grootste gedeelte achter de rug is, zullen op veel bedrijven andere keuzes gemaakt worden indien er nog water is. Nogal wat gewassen met een grote hoeveelheid blad vallen slap in de namiddag en hebben nood aan water. Een kort overzicht ...

maandag 23 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7412)/Commentaren (0)/
Tripsbestrijding in prei en uien maandag 23 juli 2018

Tripsbestrijding in prei en uien

Actualiteiten openlucht teelten juli 2018

Op sommige velden wordt tripsschade waargenomen, soms al op pas uitgeplante prei. Ook in uien zien we trips opnieuw snel vermeerderen.

maandag 23 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8650)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018 maandag 2 juli 2018

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht groenten 2018

Thema gewasbescherming - 21.06.2018

Het proefveldbezoek openlucht groenten met als thema gewasbescherming ging door op donderdag 21 juni 2018.

maandag 2 juli 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16419)/Commentaren (0)/

Boeren op een helling: Samen leren erosie beheren

Project met de steun van LEADER: Vlaamse Ardennen - Looptijd 01/01/2016 - 30/06/2018

De Vlaamse Ardennen is door zijn ontwikkeling een typische landbouwstreek met vruchtbare bodem en met voornamelijk gemengde familiale landbouwbedrijven. Het glooiende agrarische landschap, dat de Vlaamse Ardennen kenmerkt, leidt ook tot bodemerosie waardoor de landbouwers een productiehandicap ervaren. Ook de recente aanpassing van de erosiewetgeving brengt voor veel landbouwers extra beperking met zich mee.

zaterdag 30 juni 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (825)/Commentaren (0)/
Tags: erosie
Demo vernietiging groenbedekkers klepelmaaier, roller-crimper en twee types schijveneggen maandag 4 juni 2018

Demo vernietiging groenbedekkers klepelmaaier, roller-crimper en twee types schijveneggen

In het kader van het Leader-project 'Boeren op een helling' - Infomoment “Groenbedekkers vernietigen en niet-kerende bodembewerking” - 15.03.2018

Tijdens het infomoment “Groenbedekkers vernietigen en niet-kerende bodembewerking” in het kader van het Leader-project “Boeren op een Helling” werden verschillende machines gedemonstreerd om groenbedekkers te vernietigen, nl. klepelmaaierroller-crimper en twee types schijveneggen.

maandag 4 juni 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8316)/Commentaren (0)/
Knollenbladwesp waargenomen op een groenteperceel dinsdag 22 mei 2018

Knollenbladwesp waargenomen op een groenteperceel

De rupsen leven vooral op kruisbloemigen (ook op onkruiden!), in mindere mate op schermbloemigen.

Op een groenteperceel in het Gentse werd de knollenbladwesp of Athalia rosae waargenomen. Deze bladwesp legt haar eitjes in het blad. De zwarte rupsen die ontluiken, vreten aan het bladweefsel en kunnen tot 2,5 cm groot worden. De 2de generatie komt voor tussen juli en augustus.

dinsdag 22 mei 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7437)/Commentaren (0)/
Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden donderdag 19 april 2018

Koolvlieg en voorjaarswerkzaamheden

Actualiteiten openluchtteelten april 2018

Op dit moment is de druk van koolvlieg niet echt groot. Toch laat je jonge planten best niet te lang onbeschermd op je bedrijf staan ... De voorbije week zijn er al heel wat planten afgeleverd, waaronder veel kolen. Jonge bloemkool- en broccoliplantjes zijn gevoelig voor valse meeldauw ... Aangezien het voorjaar vrij koud en nat was, zit er op de meeste percelen nog steeds weinig stikstof in de grond. 

donderdag 19 april 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12969)/Commentaren (0)/
Terugblik infomoment vernietiging groenbedekkers demoveld Lierde zaterdag 31 maart 2018

Terugblik infomoment vernietiging groenbedekkers demoveld Lierde

In het kader van het Leader-project 'Boeren op een helling'

Op het infomoment "Boeren op een Helling” deelde onafhankelijk landbouwadviseur Stefan Muijtjens zijn inzichten over groenbedekkers en niet-kerende bodembewerking. Hij heeft hiermee een jarenlange ervaring.

zaterdag 31 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (4126)/Commentaren (0)/
Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes donderdag 22 maart 2018

Prei afdekking - plantbakbehandeling van koolplantjes

Actualiteiten openluchtteelten maart 2018

Deze keer was het voordeel van het afdekken van prei heel gering of nihil. Dit in tegenstelling tot vaststellingen in het verleden waar de prei veel beter van onder de afdekking kwam. De toepassingsmethode bij een plantbakbehandeling is heel belangrijk voor een goed resultaat. Eerst dienen de planten nat gezet te worden, dan behandeld en na de behandeling ingeregend te worden zodat het product in de perspot of seedling zit om zo systemisch in de plant opgenomen te kunnen worden.

donderdag 22 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11443)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen! donderdag 15 maart 2018

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

06.03.2018 - Sint-Eloois-Winkel

Presentaties van de studieavond prei die doorging op dinsdag 6 maart 2018 in Sint-Eloois-Winkel. Deze infoavond werd georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met TACO, Inagro, PCG en Ingro.

donderdag 15 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12479)/Commentaren (0)/
Keuze plantmateriaal voor vroege prei maandag 5 maart 2018

Keuze plantmateriaal voor vroege prei

Plantmateriaal kan vanaf de start een belangrijk verschil maken.

Welk plantmateriaal gebruiken is een vraag die velen zich stellen, zeker voor primeur- en zomerprei maar ook voor industrieprei. Voor velen een lastig moment!

maandag 5 maart 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7887)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond industriebloemkool dinsdag 27 februari 2018

Presentaties studieavond industriebloemkool

19.02.2018 – Open huis (Staden)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag industriebloemkool van maandag 19 februari 2018 in Staden. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17557)/Commentaren (0)/
Presentaties studienamiddag spruitkool dinsdag 27 februari 2018

Presentaties studienamiddag spruitkool

26.02.2018 – PC de Craeye (Passendale)

In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag spruitkool van maandag 26 februari 2018 in Passendale. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.

dinsdag 27 februari 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18600)/Commentaren (0)/
Droogte nekt productie plantuien 2017 donderdag 25 januari 2018

Droogte nekt productie plantuien 2017

Algemene droogte in 2017 beïnvloedt sterk de uienteelt

De rassenproef plantuien kende een vrij goede opkomst. Het groeiseizoen werd gekenmerkt door lange droge periodes. Hierdoor verliep de gewasontwikkeling bijzonder traag en was de tripsaantasting moeilijk onder controle te houden. Er kon niet beregend worden omwille van een irrigatieverbod. Algemeen werden in de ruime teeltregio geen hoge opbrengsten gehaald. Ook de maatsortering was ondermaats.

donderdag 25 januari 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5816)/Commentaren (0)/
Try out teelt van verse look zaterdag 30 december 2017

Try out teelt van verse look

Op het PCG zijn wij dit najaar gestart met het testen van de mogelijkheden voor deze teelt.

Verse look wordt geplant tussen eind oktober en december en wordt geoogst tussen april en juni. PCG heeft een beperkte oppervlakte geplant op de zandgrond van het PCG en de zwaardere grond in Oudenaarde (Tivoli, Sint-Bernardustechnicum). De look is net aan het opkomen.

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10537)/Commentaren (0)/
Laat je drainagewater gratis analyseren op fosforinhoud! zaterdag 30 december 2017

Laat je drainagewater gratis analyseren op fosforinhoud!

Geïnteresseerd hoeveel fosfor je drainagewater bevat? Breng dan een waterstaal binnen op het PCG!

Nutriënten en nutriëntenoverschotten staan momenteel centraal in de Vlaamse land- en tuinbouw. Ondanks zware inspanningen blijft de waterkwaliteit met betrekking tot stikstof en fosfor in heel wat meetpunten voor grond- en oppervlaktewater ver boven de norm. Vooral de fosforconcentraties blijken de laatste jaren nagenoeg stabiel op een hoog niveau te blijven. De fosforproblematiek komt steeds sterker naar voor als dwingender en moeilijker oplosbaar dan de stikstofproblematiek.

zaterdag 30 december 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (454)/Commentaren (0)/
Spruitkool bemesting preventie glazigheid 2017 vrijdag 15 december 2017

Spruitkool bemesting preventie glazigheid 2017

Demoproef: voorkomen glazigheid in spruitkool 2017

Het doel van deze demo is nagaan of je glazigheid kunt verminderen of voorkomen door het toepassen van een bemesting met natrium, potas of stikstof in spruitkool

vrijdag 15 december 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12661)/Commentaren (0)/
Plattelandspret: Proefveldbezoek uien maandag 4 december 2017

Plattelandspret: Proefveldbezoek uien

Zaai- en plantuien onderzoek PCG: rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring

In België werd in het verleden weinig onderzoek uitgevoerd naar de teelt van uien. Op dit moment is het de sterkst groeiende groenteteelt in België. Enkele jaren geleden startte het PCG met onderzoek naar deze teelt, waarbij ze ook de sector zelf willen betrekken. Er werd een proefveld aangelegd voor zaai- en plantuien, waarbij onder meer verschillende rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring worden vergeleken en onderzocht.

maandag 4 december 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14618)/Commentaren (0)/
De oogst van de bloemkool tweede vrucht is ondertussen afgelopen dinsdag 28 november 2017

De oogst van de bloemkool tweede vrucht is ondertussen afgelopen

Actualiteiten november 2017

De warme en droge groeimaanden lieten zich ook tijdens de oogst goed voelen. Er stond veelal een goed ontwikkeld gewas op het veld, wat zorgde voor veel verdamping en een grote waterbehoefte. Tal van percelen dienden beregend te worden om een goede kwaliteit te garanderen. De oogst viel net iets later dan voorzien en rond half oktober ging het snoeihard. In de rassenproef van het PCG, aangelegd te Aarsele, hadden enkele rassen last van droge roosjes bij de oogst.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6080)/Commentaren (0)/
Terugblik demo groenbedekkers 2017 dinsdag 28 november 2017

Terugblik demo groenbedekkers 2017

In het kader van ‘Boeren op een helling’ – Leaderproject in de Vlaamse Ardennen - 31 oktober 2017 - Lierde

Houd bij het kiezen van de juiste groenbedekker niet alleen rekening met het zaaitijdstip, de vorstgevoeligheid en de organische stofproductie, maar ook met stikstofopname,teeltrotatie en prijs.

dinsdag 28 november 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3530)/Commentaren (0)/
PCG op demonamiddag spruitkool in Wakken dinsdag 21 november 2017

PCG op demonamiddag spruitkool in Wakken

Sint-Baafs-Vijve - 11.11.2017

Op 11 november 2017 ging te Wakken een demo spruitkool door. Er werden twee oogstmachines (Deman en Tumoba) alsook een spuitmachine met slakkenkorrelstrooier. Daarnaast lag een rassencollectie aan, een IPM-proef, een stikstofbemestingsproef en een proef waarin getracht werd glazigheid te voorkomen. Verder kon men een film bekijken over het sorteren van spruiten en werd het aanbod van spruiten uit grootwarenhuizen tentoongesteld zodat men kon zien welk aanbod er in de winkelrekken ligt. Het PCG stond in voor de stikstofbemestingsdemo, de demo ‘voorkomen van glazigheid’ en het aanbod van de spruiten uit grootwarenhuizen.

dinsdag 21 november 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17347)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demonamiddag spruitkool maandag 20 november 2017

Bezoekersgids demonamiddag spruitkool

Sint-Baafs-Vijve - 11.11.2017

Vanuit een gezamenlijk initiatief van Departement Landbouw en Visserij, Ingro, Taco, Inagro, PCG en BB organiseerden we een interessante en unieke SPRUITKOOLDEMO met medewerking van de zaadhuizen Syngenta, Sanac, Bejo en Hazera, constructeurs De Man, Tumoba en Dauchy-Frimout bvba. Op het praktijkveld van Rudi en Ria Vandekerckhove met een oppervlakte van 2,5 ha oogstklare spruiten is een demoplatform aangelegd.

maandag 20 november 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17955)/Commentaren (0)/
PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017 dinsdag 31 oktober 2017

PCG op Werktuigendagen te Oudenaarde 2017

Thema's irrigatie/fertigatie, innovatieve teelten en groenbedekkers

In de voorbije editie van de Werktuigendagen werden drie thema’s door het PCG meer onder de aandacht gebracht. Het droge voorjaar van 2017 zal voor vele landbouwers nog een tijdje in hun geheugen gegrift staan, daarom mocht het thema irrigatie/fertigatie zeker niet ontbreken. Een volgende thema kaderde binnen de innovatieve teelten waarbij bataat de hoofdrol speelde. Een laatste thema waren de uien.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8889)/Commentaren (0)/
Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei dinsdag 31 oktober 2017

Enkele aandachtspunten in herfst- en winterprei

Actualiteiten prei oktober 2017

Door de nattere maand september werden op verschillende waarnemingsvelden papiervlekken waargenomen. Aangezien papiervlekkenziekte een grondgebonden ziekte is, is het voor de bestrijding ervan heel belangrijk rekening te houden met de voorgeschiedenis van het perceel.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6322)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek demo groenbedekkers 2017 dinsdag 31 oktober 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek demo groenbedekkers 2017

In het kader van ‘Boeren op een helling’ – Leaderproject in de Vlaamse Ardennen - 31 oktober 2017 Lierde

Op 31 oktober 2017 werd een proefveldbezoek georganiseerd in Lierde waarbij de verschillende eigenschappen van de groenbedekkermengsels werden toegelicht: bewortelingsdiepte, bodembedekkingsgraad, stikstofopname, vorstgevoeligheid, aanvoer organische koolstof, aaltjesresistentie en kostprijs zaaigoed.

dinsdag 31 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9160)/Commentaren (0)/
De oogst van de tweede vrucht bloemkool is volop lopende vrijdag 27 oktober 2017

De oogst van de tweede vrucht bloemkool is volop lopende

Op veel velden zijn er meerdere oogstbeurten nodig aangezien de uniformiteit momenteel niet erg goed is.

De koolkwaliteit is meestal goed maar er komen regelmatig gebarsten kolen voor. Ook zwartpoten komen meer voor dan anders, waarschijnlijk een gevolg van de warme en droge omstandigheden bij de start van de teelt. 

vrijdag 27 oktober 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (5108)/Commentaren (0)/
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017 maandag 25 september 2017

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers.

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers, zeker in jaren zoals 2017. Vanuit het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond en het PCG spelen we hier samen op in. Dit demomoment toont diverse systemen van irrigatie of fertigatie. Dit laatste verdient ook aandacht, efficiënte bemesting gekoppeld aan watergift. Evoluties en nieuwigheden van irrigatietechnieken komen aanbod om zo met minder water een beter resultaat te behalen.

maandag 25 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21930)/Commentaren (0)/
Boeren op een helling – aanleg demo groenbedekkers woensdag 20 september 2017

Boeren op een helling – aanleg demo groenbedekkers

Het moment om na te denken over de keuze van een geschikte groenbedekker.

Door PCG en PCA werd op 14 augustus 2017 in kader van het Leader project ‘Boeren op een helling’ een demonstratieproef groenbedekkers aangelegd op een perceel in Lierde om verschillende groenbedekkermengsels met elkaar te vergelijken.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3379)/Commentaren (0)/
Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen woensdag 20 september 2017

Veel interesse voor het proefveldbezoek uien op de terreinen Werktuigendagen

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september organiseerden PCG en PCA een proefveldbezoek om hun onderzoek rond uienteelt voor te stellen. Dat er veel interesse is in de teelt van uien bewezen de meer dan 100 aanwezigen.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11026)/Commentaren (0)/
De schade van trips aan de prei kan groot zijn woensdag 20 september 2017

De schade van trips aan de prei kan groot zijn

Door de warme en droge weersomstandigheden van de voorbije zomer was de druk van trips de afgelopen maanden bijzonder hoog.

Vooral in West-Vlaanderen werden vaak meer dan 500 tripsen geteld op de plakvallen. Dit is nu net de regio waar het minste neerslag gevallen is en waar het meeste schade van trips waar te nemen is. Ondanks alle inspanningen van de telers en veelvuldig behandelen tegen trips kan de schade van trips aan de prei groot zijn. De voornaamste oorzaak hiervan was de slechte groei van de prei waardoor de middelen onvoldoende werkten. Door de groeizamere weersomstandigheden zou de tripsbestrijding nu beter moeten lukken.

woensdag 20 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8994)/Commentaren (0)/
Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen dinsdag 19 september 2017

Voedingstippen van de preimineervlieg waargenomen

Actualiteiten openluchtteelt september 2017

Op verschillende waarnemingsvelden (Putte, Bornem, Kruishoutem en Zulte) worden voedingsstippen van de preimineervlieg waargenomen. Ook op de gele plakvallen worden lage aantallen preimineervliegen geteld.

dinsdag 19 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8133)/Commentaren (0)/
Aaltjes beheersen met groenbedekkers?! maandag 4 september 2017

Aaltjes beheersen met groenbedekkers?!

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedekkers in de openluchtgroenten'

In januari 2018 gaat een nieuw LA-traject van start met als doel te komen tot een IPM-gebaseerde beheersing van schadelijke aaltjes met focus op Pratylenchus penetrans en Meloidogyne chitwoodi in de teelt van vollegrondsgroenten waarbij oordeelkundig gebruik gemaakt wordt van resistente groenbedekkers in teeltrotatiesystemen. Voor dit project zijn we op zoek naar enkele pilootbedrijven die kampen met aaltjes en willen participeren in het onderzoek.

maandag 4 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22057)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017 maandag 4 september 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek zaai- en plantuien 2017

Rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring - vrijdag 01.09.2017

Op vrijdag 1 september 2017 ging het proefveldbezoek uien door met als thema's rassen, gewasbescherming, teelttechniek, bemesting en bewaring.

maandag 4 september 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (28105)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen dinsdag 18 juli 2017

Bezoekersgids proefveldbezoek groenten en aardappelen

Proefveldbezoek groenten en aardappelen met als thema gewasbescherming - dinsdag 18.07.2017

Op dinsdag 18 juli 2017 organiseerde we een proefveldbezoek aardappelen en openluchtgroentenHet programma omvatte het bezoeken van de gewasbeschermingsproeven in de teelt van bloem-, spruitkool, kruiden, bataat, andijvie en aardappelen

dinsdag 18 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (21621)/Commentaren (0)/
Tripsen of donderbeestjes waargenomen in uien woensdag 12 juli 2017

Tripsen of donderbeestjes waargenomen in uien

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

In uien worden momenteel zeer veel tripsen – ook wel donderbeestjes genoemd – waar genomen. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de tripsen zich zeer snel kunnen vermeerderen.

woensdag 12 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10286)/Commentaren (0)/
120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak dinsdag 11 juli 2017

120-dagenregeling voor Movento 100 SC in wortel en pastinaak

Actualiteiten openluchtteelten juli 2017

Movento 100 SC (spirotetramat) is via een 120-dagenregeling toegelaten tegen wollige wortelluis in wortel en pastinaak. Het product mag aan een dosis van 0,75 l/ha, met max. 4 toepassingen/teelt (interval van 14 dagen) en vanaf 01/07/2017 tot en met 29/10/2017 gebruikt worden.

dinsdag 11 juli 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8040)/Commentaren (0)/
Door de aanhoudende droogte is er veel trips woensdag 21 juni 2017

Door de aanhoudende droogte is er veel trips

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Volg zeker de waarschuwingen goed op. Zomerprei kun je best grondig controleren op aanwezigheid van trips of strong>tripsschade. Indien er trips aanwezig is, kun je beter een extra behandeling plaatsen. Op de vangplaten worden nog steeds redelijke aantallen preivliegen geteld.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (6909)/Commentaren (0)/
Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool woensdag 21 juni 2017

Gestreepte aardvlo waargenomen in bloemkool

Actualiteiten openluchtteelten juni 2017

Op een waarnemingsveld in Kruishoutem werd gestreepte aardvlo (Phyllotetra sp.) waargenomen op bloemkool. Deze keversoort is een plaag voor kolen en andere brassica’s.

woensdag 21 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11129)/Commentaren (0)/
Erosie bestrijden bij de teelt van groenten en maïs vrijdag 16 juni 2017

Erosie bestrijden bij de teelt van groenten en maïs

Het project GOMEROS bouwt verder op de resultaten van het eerste proefjaar

“Welke teelttechnieken kunnen erosie verminderen zonder daarbij aan opbrengst te verliezen?”, dat is de hamvraag binnen het project Gomeros. Om op die vraag te kunnen antwoorden werden in 2016 acht veldproeven aangelegd door ILVO, PCG en Inagro. Die werden ingezaaid of beplant met doperwt, zaai-ui, prei, witloof en maïs. Voor elke teelt en elk veld werden gewasgroei en -opbrengst opgevolgd, en werd erosie opgemeten in functie van geteste aanpassingen in de teelttechniek. In 2017 wordt verder gebouwd op de resultaten van deze veldproeven. Dit artikel geeft een overzicht van de resultaten per teelt.

vrijdag 16 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (8162)/Commentaren (0)/
Oproep gewasstalen verzamelen dinsdag 6 juni 2017

Oproep gewasstalen verzamelen

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P-efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau'

In 2014 ging het IWT-project ‘Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P-efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau’ van start. Universiteit Gent coördineert dit project, PCG is partner. Eén van de doelstellingen binnen het project is het opstellen van een P-databank om na te gaan hoeveel fosfor de plant effectief opneemt. Voor de belangrijkste gewassen (in termen van areaal) worden P-concentraties in de marktbare delen en gewasresten bepaald.

dinsdag 6 juni 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (942)/Commentaren (0)/
Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt dinsdag 30 mei 2017

Arbeidsefficiëntie nodig voor een rendabele prei- en courgetteteelt

De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs.

Zowel prei als courgettes voor de verse markt zijn heel arbeidsintensieve teelten. De totale kostprijs voor arbeid loopt voor prei op tot 40% en voor courgette zelfs tot 50% van de totale kostprijs. Arbeidsefficiënt te werk gaan, is dan ook noodzakelijk om een goede rendabiliteit van de teelt te bekomen.

dinsdag 30 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17326)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen woensdag 17 mei 2017

Zevenbladluis duikt op in wortelpercelen

Luizen kunnen in het algemeen voor drie soorten schade zorgen.

De zevenbladluis of Cavariella aegopodii duikt op in wortelpercelen. Deze luis overwintert op wilgen. In mei migreren de gevleugelde luizen naar de wortelen waar ze snel voor ongevleugelde licht- tot geelgroene nakomelingen kunnen zorgen.

woensdag 17 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (3820)/Commentaren (0)/
Goed nieuws over de middelen chloorpyrifos  en Benevia 100 OD woensdag 17 mei 2017

Goed nieuws over de middelen chloorpyrifos en Benevia 100 OD

Schorsing van chloorpyrifos opgeheven en Benevia 100 OD, 120-dagen erkend tegen vliegen.

Schorsing van chloorpyrifos opgeheven & Benevia 100 OD, 120-dagen erkend tegen vliegen.

woensdag 17 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (7705)/Commentaren (0)/
Opvolging van de pit ontwikkeling in prei rassen late winter dinsdag 16 mei 2017

Opvolging van de pit ontwikkeling in prei rassen late winter

Pitlengte prei bepaalt oogsttijdstip in de late winterprei 2016-2017

Bijkomende resultaten van 16/05/2017. De pit van de prei is de afgelopen dagen sterk in lengte toegenomen . Vanaf nu is het nodig om alle percelen geregeld te controleren. Zodra de pit een lengte heeft van meer dan 5 à 10 cm is het nodig zo snel mogelijk te oogsten.

dinsdag 16 mei 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (9960)/Commentaren (0)/
Meer valse meeldauw bij de opkweek in kolen waargenomen donderdag 13 april 2017

Meer valse meeldauw bij de opkweek in kolen waargenomen

Actueel openluchtteelten april 2017

Valse meeldauw wordt dit voorjaar, meer dan anders, waargenomen bij de opkweek van koolsoorten. Valse meeldauw komt meestal voor tijdens de opkweek en minder na het uitplanten maar bij een toegegroeid gewas op het productieveld kan er ook schade zijn.

donderdag 13 april 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (13034)/Commentaren (0)/
Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak donderdag 13 april 2017

Verimark 20 SC, een nieuw middel tegen koolvlieg op de plantbak

Actueel openluchtteelten april 2017

Chloorpyrifos en dimethoaat kunnen sinds dit jaar niet meer ingezet worden voor de bestrijding van koolvlieg in diverse koolgewassen.

Enkel middelen op basis van spinosad (Tracer, Boomerang en Conserve Pro) en pyrethroiden/pyrethrinen (zoals Karate Zeon en Bio-Pyretrex) hebben nog een erkenning. Jonge koolplanten moeten - zeker door het wegvallen van deze erkenningen - preventief beschermd worden tegen koolvlieg.

donderdag 13 april 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14052)/Commentaren (0)/
Rendement verschillende machines op demonstratiedag Ardooie donderdag 30 maart 2017

Rendement verschillende machines op demonstratiedag Ardooie

Vier bloemkooloogstmachines onderworpen aan een kleine versnijdtest

In de voormiddag voor de demonstratie op zaterdag 24/09/2016 werden door Inagro en PCG vier bloemkooloogstmachines onderworpen aan een kleine versnijdtest. Vooraf werden diverse grote containers gevuld met bollen van het knolvoetresistente ras Clarina.

donderdag 30 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10959)/Commentaren (0)/
Twee bemestingsdemo’s door het PCG op demonstratiedag Ardooie donderdag 30 maart 2017

Twee bemestingsdemo’s door het PCG op demonstratiedag Ardooie

Een eerste rond stikstofbemesting en een tweede rond het gebruik van startmeststoffen

Het PCG had op het bloemkoolplatform twee bemestingsdemo’s, een eerste rond stikstofbemesting en een tweede rond het gebruik van startmeststoffen. Beide demo’s werden aangeplant op 9 juli 2016 met het ras Giewont (Seminis). Om de verschillen duidelijk te kunnen aantonen gebeurde de bemesting volledig met kunstmest zonder inzet van dierlijke mest.

donderdag 30 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11931)/Commentaren (0)/
Bloemkooloogstmachines centraal op demonstratiedag Ardooie donderdag 30 maart 2017

Bloemkooloogstmachines centraal op demonstratiedag Ardooie

Teelttechniek, een doordachte rassenkeuze en het oogstproces vormen belangrijke schakels om tot kwaliteitsvolle bloemkolen te komen.

De kwaliteit van industriebloemkool vormde eind september de rode draad op het demoplatform in Ardooie. Teelttechniek, een doordachte rassenkeuze en het oogstproces vormen belangrijke schakels om tot kwaliteitsvolle bloemkolen te komen.

donderdag 30 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (15587)/Commentaren (0)/
Enquête bacterieziekten in prei en kool woensdag 29 maart 2017

Enquête bacterieziekten in prei en kool

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Op 1 oktober 2016 is het LA-traject (Vlaio) ‘Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei’ van start gegaan.Aanvullend aan het project zijn enkele bachelor studenten van KU Leuven aan de slag gegaan rond dit thema. Zij hebben een online enquête opgesteld om telers van prei en kolen te bevragen over bacteriële infecties en het gebruik van bacteriofagen.

woensdag 29 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14885)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond 2: Rendabiliteit in openluchtgroenten dinsdag 28 maart 2017

Presentaties studieavond 2: Rendabiliteit in openluchtgroenten

Studieavond 2 in SKW 20.03.2017 en in Roeselare 23.03.2017

In maart werden enkele studie-avonden georganiseerd rond het thema rendabiliteit  in de openlucht groenteteelt. Dit kadert in het Dept L&V demonstratieproject ‘Openluchtgroenteteelt: verhogen van de rendabiliteit door inzicht in kostenstructuur’. Gedurende twee jaar werden samen met een groep telers heel wat data verzameld rond rendabiliteit per teelt. Andere aspecten zoals arbeid, investeringen en energiekost komen er eveneens aan bod.

dinsdag 28 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (18846)/Commentaren (0)/
Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60% donderdag 16 maart 2017

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60%

Actualiteiten openluchtteelten maart 2017

Zaadbehandeling vermindert de aantasting van wortelluizen met 60% Wortelluizen vormen een witte, wollige massa op de wortels. De bleekgele doffe luizen zitten in deze massa.

donderdag 16 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (14358)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen! woensdag 15 maart 2017

Presentaties studieavond prei: Evoluties, nieuwigheden en tendensen!

Evoluties, nieuwigheden en tendensen! - Dinsdag 07.03.2017 – Cultureel centrum De Link (Sint-Eloois-Winkel)

Binnen de Vlaamse groentesector is de preiteelt een economisch belangrijke teelt. Aangezien prei kapitaals- en arbeidsintensief is, is het voor u als teler noodzakelijk om een goede kijk te hebben op de evoluties in de teelt. Met deze studieavond willen we u informeren over nieuwigheden en tendensen binnen de preiteelt.

woensdag 15 maart 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (17846)/Commentaren (0)/
Presentaties studieavond industriebloemkool woensdag 15 februari 2017

Presentaties studieavond industriebloemkool

Kwaliteit is van belang! - Open huis (Staden) - 13.02.2017

Op deze studieavond werden ook de resultaten van de uitgevoerde testen van de oogstmachines en proeven op het demoplatform te Ardooie toegelicht. Kwaliteit is voor ieder van belang, ook voor u als teler. Kwaliteitsbloemkolen telen start met een goede teelttechniek en een doordachte rassenkeuze. Bijzondere aandacht aan het oogstproces is noodzakelijk om tot het gewenste eindproduct te komen.

woensdag 15 februari 2017/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (12122)/Commentaren (0)/

Teeltspecifieke webapplicatie ter ondersteuning van residu-arm telen van groenten

Project met de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) - Looptijd 01/01/2013 - 31/12/2016

Verschillende voedingsketens focussen zich vandaag op residu’s in groenten en fruit. Deze nieuwe tendens werd op gang gebracht door consumenten- en maatschappelijke organisaties. Zij stellen extralegale residueisen die verder gaan dan de wettelijke norm. De 'emotie van residu' is een item geworden dat door deze ketens als concurrentieargument wordt gehanteerd. Steeds strengere eisen worden vanuit de afzet met betrekking tot residu’s in gewassen opgelegd. Er is dan ook een steeds sterker toenemende vraag voor het bekomen van residu-arme groenten en fruit.

zaterdag 31 december 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (620)/Commentaren (0)/
Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei woensdag 2 november 2016

Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

In het kader van het LA-traject VLAIO 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei'

Jaar na jaar blijven kool- en preitelers bacterieziekten aanhalen als één van de belangrijkste en meest frustrerende problemen. In kool wordt voornamelijk zwartnervigheid vastgesteld veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. campestris; in prei wordt voornamelijk bacteriebrand vastgesteld veroorzaakt door Pseudomonas syringae pv. porri.

woensdag 2 november 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (1818)/Commentaren (0)/
Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten vrijdag 21 oktober 2016

Proefveldbezoek Praktijkdag Prei ... enkele resultaten

Rassen vroege herfstprei, korte prei rassen, differentiatie en prei in de winkelrekken - zondag 09.10.2016

Zondag 9 oktober 2016 ging de Internationale Praktijkdag Prei door op het PCG. Tijdens deze vijfde editie kon men de hele dag terecht voor demonstraties, rondleidingen langs de proeven of een bezoekje aan de beurs. De voor- en namiddag werden aan elkaar gekoppeld met een seminarie. De demonstraties stonden in het teken van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift. Het verschil tussen doppen en tussen spuitapparatuur in driftreductie werd heel duidelijk in de demonstraties. In dit artikel geven we de resultaten van enkele interessante proeven weer.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11980)/Commentaren (0)/
Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei vrijdag 21 oktober 2016

Faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei

Actueel projecten openluchtteelten oktober 2016

Het LA-traject 'Optimalisatie van een faagtherapie tegen bacteriële pathogenen in kool en prei' is gestart op 1/10/2016 en wordt uitgevoerd door KU Leuven als expert op vlak van bacteriofaagonderzoek, het ILVO als referentiecentrum voor bacteriële pathogenen in de landbouw en de praktijkcentra PCG, PSKW en Inagro. Het PCG is coördinator en heeft samen met PSKW en Inagro een hechte band met de landbouwsector.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20574)/Commentaren (0)/
Bloemkoolplatform, demodag oogstmachines te Ardooie vrijdag 21 oktober 2016

Bloemkoolplatform, demodag oogstmachines te Ardooie

Demonstratie bloemkooloogstmachines industrieteelt te Ardooie- zaterdag 24.09.2016

Op de bloemkool demodag te Ardooie werden enkele proeven van Inagro en PCG toegelicht aan het talrijk opgekomen publiek. Zo toonde Inagro de toepassing van gewasbescherming binnen het kader van IPM en de rassenproef tweede vrucht en het PCG twee bemestingsproeven. Daarnaast bepaalden het PCG en Inagro de kwaliteit en sortering van de bloemkoolroosjes van de deelnemende bloemkooloogstmachines.

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10493)/Commentaren (0)/
Bloemkool tweede vrucht industrie 2016 vrijdag 21 oktober 2016

Bloemkool tweede vrucht industrie 2016

Rassenproef industriebloemkool tweede vrucht 2016

Bloemkool rassenonderzoek tweede vrucht industrie 2016 onderzoek met Amandine (Sakata), CF10495 (Sakata), David  (Syngenta), Fortaleza (Seminis), Giewont (Seminis), Gohan (Syngenta), Jericho (Sakata), Ovindoli (Seminis), Toledo (Bejo), Clarina (Syngenta), Dexter (Rijk zwaan), Freebel (Seminis), Octopus (Clause), Balboa (Bejo), Liberty (Clause), Naruto (Clause), Brigantine (Clause), Escale (Clause), Moby Dick (Clause), CLX33523 (Clause).

vrijdag 21 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22191)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids demonstratie bloemkooloogstmachines zaterdag 15 oktober 2016

Bezoekersgids demonstratie bloemkooloogstmachines

Met toelichting van de diverse rassen-, bemestings- en IPM proeven - zaterdag 24.09.2016

Bezoekersgids van de demonstratie bloemkooloogstmachines te Ardooie op zaterdag 24 september 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven. Voor de start van de demo werden eerst de kwaliteit & kwaliteitseisen voor industriebloemkool toegelicht. Ook de arbeidsveiligheid tijdens het oogstproces kwam aan bod. Volgende constructeurs namen deel aan de demo: Baekelandt, Desmedt, Verhoest en Verstraete.

zaterdag 15 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19726)/Commentaren (0)/
Seminarie Internationale Praktijkdag Prei ‘Boer zoekt consument!’ maandag 10 oktober 2016

Seminarie Internationale Praktijkdag Prei ‘Boer zoekt consument!’

Presentaties Internationale Praktijkdag Prei 2016

Het groenteverbruik van de Belg ging in 2015 algemeen 3 procent achteruit ten opzichte van 2014, zo verkondigde de VLAM eerder dit jaar. De sterkste daler in de top 10 was prei ( - 12%). De populariteit van deze groente blijkt af te nemen. Dit vraagt naar het ondernemen van actie. Wie is de consument en welke verwachtingen heeft deze over het product? Welke acties kunnen ondernomen worden om prei terug aantrekkelijk te maken voor de consument? Inzichten in het marktgebeuren en trends in verkoop zullen toegelicht worden tijdens het seminarie. Verschillende sprekers uit diverse vakgebieden reiken stof tot nadenken aan voor de toekomst.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19760)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016 maandag 10 oktober 2016

Bezoekersgids Internationale Praktijkdag Prei 2016

Proefveldbezoek en demonstratie spuittechniek in prei - zondag 09.10.2016

Het PCG organiseerde op zondag 9 oktober 2016 de tweejaarlijkse Internationale Praktijkdag Prei met als thema 'Boer zoekt consument'. Om aan de vraag naar informatie te voldoen, worden op het PCG veel praktijkproeven opgezet. Naast terugkerende thema’s zoals rassenkeuzegewasbescherming en bemesting komen deze editie ook verschillende proeven aan bod rond het thema differentiatie (korte/lange prei, dikke/fijne prei, gangbare/biologische teelt, …). Tijdens deze Internationale Praktijkdag Prei  lag de focus vooral op demonstraties rond spuittechniek zoals doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20043)/Commentaren (0)/
Een correcte spuittechniek in prei maandag 10 oktober 2016

Een correcte spuittechniek in prei

Demo tijdens Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Tijdens de Internationale Praktijkdag Prei werd de focus bij de demonstraties vooral gelegd op spuittechniek in prei. Het uitvoeren van een correcte spuittechniek met het oog op een goede efficiëntie en het beperken van drift is ook afhankelijk van de juiste doppenkeuze, spuithoeveelheid, waterkwaliteit, …

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19257)/Commentaren (0)/
Welke toekomst en mogelijkheden zien we voor de prei van bij ons? maandag 10 oktober 2016

Welke toekomst en mogelijkheden zien we voor de prei van bij ons?

Seminarie ‘Boer zoekt consument!’ - Internationale Praktijkdag Prei - 09.10.2016

Het is bekend dat de consument tijdens het winkelen beïnvloed wordt door de kleur van product. Door contrasterende kleuren te gebruiken komen producten beter tot hun recht. Prei naast wortelen of tomaten presenteren zorgt ervoor dat hij meer opvalt en meer aandacht krijgt van de consument.

maandag 10 oktober 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20428)/Commentaren (0)/
Tags: afzet
Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2016 dinsdag 20 september 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek innovatieve teelten 2016

Bezoek aan de teelten bataat, yacon en eetbare bloemen - donderdag 15.09.2016

Op donderdag 15 september 2016 organiseerde we een proefveldbezoek in de innovatieve teelten. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen- en demoproeven in de teelt van bataat, yacon en eetbare bloemen.

dinsdag 20 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (22813)/Commentaren (0)/
Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld maandag 19 september 2016

Alternatief voor de klassieke chemische middelen in het veld

Onderzoek in het kader van het Interreg V-project 'Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Het gebruik van biologische maatregelen ter bestrijding of het onder controle houden van ziekten en plagen is een belangrijk basisprincipe voor de biologische teelt. Ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11928)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten maandag 19 september 2016

Terugblik proefveldbezoek openlucht: enkele resultaten

Proefveldbezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Op donderdag 1 september 2016 organiseerde de openluchtafdeling van het PCG een bezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien. Een veertigtal aanwezigen woonden het bezoek bij. Hieronder vindt u een samenvatting van de proefresultaten.

maandag 19 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (16790)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016 donderdag 8 september 2016

Bezoekersgids Uienwerkgroep augustus 2016

Proefveldbezoek uien - vrijdag 19.08.2016

Het PCG wil in zijn onderzoek sterk inzetten op de teelt van uien. Om de proefplanning voor het onderzoek in uien op te maken werd een werkgroep van uientelers  samengesteld en werden heel wat concrete ideeën voor proeven gelanceerd zoals het vergelijken van verschillende bemestingsstrategieën, onderzoek naar startfosfaten, efficiëntie van middelen en de toevoeging van uitvloeiers voor ziektebestrijding, rassenproeven, proeven rond optimale zaaidichtheden,…. Eind augustus werd de uienwerkroep bijééngeroepen om de proeven te komen bekijken.

donderdag 8 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10896)/Commentaren (0)/
Valse meeldauw kan hard toeslaan vrijdag 2 september 2016

Valse meeldauw kan hard toeslaan

In de uienteelt veroorzaakt door de schimmel Perenospora destructor

Eén van de belangrijkste ziekten in uien is valse meeldauw, veroorzaakt door de schimmel Perenospora destructor. Deze schimmel kan in een snel tempo het loof aantasten. Een versnelde afsterving van het loof leidt tot een kleinere sortering, afwijkende vormen, slechte bewaarbaarheid en lagere opbrengsten.

vrijdag 2 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (11392)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016 donderdag 1 september 2016

Bezoekersgids proefveldbezoek openlucht 2016

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien - donderdag 01.09.2016

Bezoekersgids van het proefveldbezoek in bladgewassen, prei en uien op donderdag 1 september 2016. Het programma omvatte het bezoeken van de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven. De proeven liggen aan in het kader van Landbouw & Visserij.

donderdag 1 september 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (10048)/Commentaren (0)/
Ook je bodem levert stikstof woensdag 31 augustus 2016

Ook je bodem levert stikstof

Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit

Om optimaal te groeien, moeten planten voldoende stikstof krijgen. Daarvoor kan je minerale meststoffen (kunstmest) of organische meststoffen (dierlijke mest, compost …) toedienen. Maar ook de bodem levert uit zichzelf een flinke dosis stikstof. Dat wordt geregeld door een proces in de bodem, mineralisatie genaamd. Door het bodemleven (schimmels, bacteriën, wormen …) wordt organische stof (humus) afgebroken en daarbij komt onder meer stikstof vrij. Mineralisatie levert stikstof aan je bodem en dat wordt nog te vaak onderschat. Een gemiste kans, want je kunt besparen op meststoffen én het nitraatresidu blijft lager.

woensdag 31 augustus 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (32195)/Commentaren (0)/
Groenbedekking, een meerwaarde? vrijdag 19 augustus 2016

Groenbedekking, een meerwaarde?

Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit

Momenteel worden er volop groenbedekkers uitgezaaid. Veel landbouwers kiezen ervoor om de 5% ecologisch aandachtsgebied (EAG) in te vullen door een groenbedekkermengsel in te zaaien. Daarmee voldoen ze niet alleen aan de EAG-voorwaarde, het levert hen meer op. Een belangrijke regel blijft wel dat je steeds zo snel mogelijk inzaait, want hoe vroeger gezaaid, hoe groter het effect.

vrijdag 19 augustus 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (32386)/Commentaren (0)/
Moet de mestkelder leeg in augustus? maandag 8 augustus 2016

Moet de mestkelder leeg in augustus?

Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit

Via een gebieds- en bedrijfsgerichte aanpak wil MAP5 - samen met de land- en tuinbouwers, mestvoerders en loonwerkers - de waterkwaliteit verder verbeteren. Zo is de uitrijregeling afhankelijk van het type bedrijf (focusbedrijf of niet), het type meststof, het bodemtype (zware kleigrond of niet) en de teelt (gras, akker, specifieke teelt), net om de risico’s op uitspoeling in het voor- en najaar te beperken.

maandag 8 augustus 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (29364)/Commentaren (0)/
Geef jezelf niet bloot, bedek je bodem maandag 25 juli 2016

Geef jezelf niet bloot, bedek je bodem

Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit

Kleurt ook jouw perceel dit najaar groen? De laatste jaren zaaien steeds meer Vlaamse land- en tuinbouwers groenbedekkers in op hun percelen. Dit is een goede zaak voor de bodem- en waterkwaliteit. In dit artikel belichten we de voordelen van groenbedekkers.

maandag 25 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (33962)/Commentaren (0)/
Plantbakbehandeling Tracer efficiënt tegen koolvlieg woensdag 13 juli 2016

Plantbakbehandeling Tracer efficiënt tegen koolvlieg

Een goede toepassingstechniek is belangrijk om goede resultaten te boeken.

Bloemkoolplanten worden best preventief beschermd tegen koolvlieg. De efficiëntie van een plantbakbehandeling met Tracer werd dit jaar nog maar eens bevestigd in een proef die geplant werd op 11/05/2016. Zoals te zien is op de foto, vielen zo goed als alle planten weg in het onbehandeld object. Planten die een plantbakbehandeling kregen, ondervinden tot nu toe geen schade van de koolvlieg. Een goede toepassingstechniek is belangrijk om goede resultaten te boeken. Enkele tips ...

woensdag 13 juli 2016/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (19368)/Commentaren (0)/
RSS
12