GO

Nieuws

Groepsaankoop plantgoed en bloemenzaad 2023-2024

Groepsaankoop plantgoed en bloemenzaad 2023-2024

Als landbouwer kan je een subsidie aanvragen voor het bestelde plantgoed en kan je ook een beplantingsplan of advies vragen.

Auteur: Buysens Saskia/vrijdag 3 november 2023/Categorieën: Actueel, Nieuwsbrief, Niet-leden

Wil je deze winter bomen of struiken aanplanten bij je land- of tuinbouwbedrijf? Voorzie je deze winter een aanplant van streekeigen groen in de buurt van je bijenkorven? Of wens je schaduwbomen te integreren op je wei?

Bestel via de groepsaankoop streekeigen planten aan een voordelige prijs. Je kan ook autochtoon bosgoed bestellen. Bovendien kan je gratis bloemenzaad aanvragen. Er is keuze tussen een bloemenmengsel met enkel meerjarigen of een mengsel met één- en tweejarigen.

Heb je een klantnummer van het loket Landbouw & Visserij? Dan kan je via deze weg gratis nestkasten en infoborden aanvragen. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!

 

Voor wie?

Voor land- en tuinbouwers
Deze winter streekeigen bomen of struiken aanplanten bij je land- of tuinbouwbedrijf? Of akkerranden inzaaien met bloemenzaad? Een goed idee!

Bestel voor 1 januari 2024 voordelig je plantgoed (min. 50 EUR exclusief BTW) en/of gratis bloemenzaad via de groepsaankoop. Vraag meteen ook gratis nestkasten aan voor steenuil, mussen of boerenzwaluw. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!

Voor imkers
Voorzie je deze winter een aanplant van streekeigen groen in de buurt van je bijenkorven? Of wens je een bloemenmengsel in te zaaien?

Bestel voor 1 januari 2024 (min. 50 EUR, exclusief BTW) je plantgoed of bloemenzaad.

 

Waar en wanneer afhalen?

Je bestelling kan je afhalen op één van volgende locaties:

 • woensdag 31 januari 2024 in Eeklo (schoolhoeve College O.-L.-V.-ten- Doorn)
 • vrijdag 2 februari 2024 in Oudenaarde (Schoolhoeve Vrij Landelijk Instituut)
 • dinsdag 6 februari 2024 in Merelbeke (ILVO Plant)
 • zaterdag 10 februari 2024 in Sint-Niklaas (Loods Broederschool Hiëronymus)

 

Keuze bloemenmengels

Er is keuze tussen een bloemenmengsel met enkel meerjarigen of een mengsel met één- en tweejarigen. Bekijk de samenstelling van de bloemenmengsels. Deze mengsels zijn bedoeld voor randen, restgronden en niet beteelde oppervlakte waarvoor geen subsidies worden aangevraagd (vb. met beheerovereenkomst of ecoregeling). Het meerjarig bloemenzaad kan je ook bijzaaien in bestaande bloemrijke gras- en hooilandjes en bloemenranden.

Mengsel met één- en tweejarige bloemen

 • Samenstelling: Wilde korenbloem, zeepkruid, boekweit, cosmos, grote klaproos, bleke klaproos, Japanse haver, zonnebloem, komkommerkruid, gewone kamille, phacelia (bijenbrood), Seradella.
 • Resultaat: Geeft snel een weelderige bloei en is ideaal voor de aanleg van bloemenakkers op b.v. tijdelijk vrijgekomen plaatsen. Bij zaaien in het voorjaar bloeien de meeste soorten al in het eerste jaar. Een deel van de zaden wacht tot het tweede jaar. Na 2 jaar is opnieuw inzaaien nodig.

Mengsel met meerjarige bloemen

 • Samenstelling: Gewoon duizendblad, wilde peen, gewone margriet, pastinaak, rode klaver, knoopkruid, voederwikke, boerenwormkruid, grote klaproos, gewone rolklaver, gele ganzenbloem, muskuskaasjeskruid, weverskaarde of grote kaardebol, slangenkruid, venkel, inkarnaatklaver, komkommerkruid, goudsbloem, wilde korenbloem.
 • Resultaat:Geeft een permanente bloemenweide. Je moet dit niet jaarlijks inzaaien. Bij zaaien in het voorjaar zijn er in het eerste jaar maar beperkt bloemen. Pas in het tweede jaar is er volop bloei.
 • Doel: Het bloemenmengsel is gekozen om nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen, … aan te trekken. Het mengsel omvat ook soorten met interessante bloemen voor bestuivers, met gespreide bloei doorheen het hele groeiseizoen.

 

Handig om te weten

 • Bij elke geleverde hoogstamboom ontvang je een gratis boombinder en steunpaal, zolang de voorraad strekt.
 • Je ontvangt ter plaatse een factuur van de leverancier van het plantgoed.
 • Landbouwers kunnen een subsidie aanvragen voor het bestelde plantgoed (tot 650 EUR).

 

Bestellen?

Bestel via de groepsaankoop streekeigen planten
Log in of maak een account aan en bestel via de link hierboven voor 1 januari 2024.

 

Advies landschapsintegratie

Als landbouwer kan je ook een beplantingsplan of advies vragen. In overleg bekijken we hoe je bedrijf best kan geïntegreerd worden in het landschap en welk beheer nodig is.

 

Meer info?

Folder aanleg en beheer bloemenranden
Flyer tips voor aanplanten en onderhouden van bomen, hagen, struiken en houtkanten
Folder faunakasten

Print

Aantal keer bekeken (228)/Commentaren (0)

Links