GO

Nieuws

Proefveldbezoek bataat komt er aan

Proefveldbezoek bataat komt er aan

Actueel nieuws bataat 21/08/2023

Auteur: Tack Annelien/maandag 21 augustus 2023/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, bataat_OL, Innovaties, bataat_INNO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), MAXBAT, Actueel, Nieuwsbrief, Niet-leden

Op donderdag 31 augustus wordt het lopende bataat onderzoek in het kader van het Maxbat VLAIO LA project voorgesteld aan de sector. De proeven focussen dit jaar op de rassen Bellevue, Orleans en Beauregard. We bekijken het resultaat van de tussentijdse oogstbeurten over de rassen heen. Plantomstandigheden en eventuele bewaring van het plantmateriaal blijken een zekere invloed te spelen op de ontwikkeling van het gewas en de knollen. Het plantmateriaal zo optimaal mogelijk behandelen bij aankomst op het bedrijf is dus zeker een belangrijk aandachtspunt.

Tijdens de teelt focust het onderzoek op watergift en een optimale bemesting. Hoewel we al weten dat voldoende vocht in de eerste twee weken erg belangrijk is voor een goede start en ook water tijdens de teelt cruciaal is voor een goede opbrengst, is het bepalen van de optimale hoeveelheid nog steeds moeilijk en vaak een kwestie van aanvoelen. Aan de hand van bodemvochtmetingen met sensoren wordt getracht de waterbehoefte verder te verfijnen.

In trappenproeven waarbij de dosis stikstof en kalium stelselmatig wordt opgetrokken, bekijken we het effect op de groei van het gewas en bepalen we de optimale dosering voor een maximale opbrengst én goede sortering. In het veld zien we alvast verschillen tussen de verschillende dosissen stikstof. Op het proefveldbezoek bekijken we het resultaat van tussentijdse staalnames en oogstbeurten.

Inschrijven voor het proefveldbezoek kan nog tot 29 augustus via volgend inschrijvingsformulier

 

Meer info?

Annelien Tack

 

Samenwerking

VLAIO LA-traject 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Europese Unie.

      

Print

Aantal keer bekeken (189)/Commentaren (0)

Links

123movies