GO

Nieuws

Bloemkool tweede vrucht 2022

Bloemkool tweede vrucht 2022

Actualiteiten openluchtteelten november 2022

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 15 november 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Actueel, Niet-leden

Op 5 juli werd op een praktijkveld te Ingooigem een rassenproef industriebloemkool geplant.  Het perceel werd vanaf half augustus een paar keer beregend. Het nitraatresidugehalte was rond het tijdstip van de eerste oogst zeer laag. In de laatste week van september werd gestart met de oogst van de vroegste rassen.

Clarina (Syngenta) en David (Syngenta) werden eerst gesneden gevolgd door Java (Syngenta), Fortaleza (Seminis) en een nieuw ras van Enza E40W808. Niettegenstaande de groeiremming, omwille van de droogte, was het gewas in deze proef algemeen zeer goed ontwikkeld tegen de aanvang van de oogst. Clarina gaf kolen met een goede maar wisselvallige kwaliteit. David was goed maar niet top. Java en E40W808 konden bekoren met een betere kwaliteit al zakte die wat weg bij de laatste oogstbeurt(en). Java kwam opnieuw goed uit de proef met een goede productie, een goede vastheid en weinig losse, mooi ronde en kortgesteelde roosjes. Fortaleza vervolgde de vroegste rassen maar kon niet echt bevestigen aangezien de roosjes snel losser werden. Van Icerok (Clause) werd bij aanvang van de oogst van de vroege rassen gedacht dat er zeer laat zou geoogst worden maar dit is nu ook al volledig weg. Dit ras vormde een opgericht en zeer volumineus gewas en een harde kool die makkelijk veel gewicht maakt. Enkel bij de laatste oogstbeurt zakt de kwaliteit wat weg. Op dit moment zijn we nog aan het oogsten in Lavaredo, Gieflor en Giewont. (allen Seminis). Vooral Gieflor en Giewont zullen terug goede resultaten kunnen voorleggen met een goed koolgewicht en een goede kwaliteit. Giewont toont zich terug wat gevoelig voor gekloven kolen, al heeft dit weinig invloed op de rooskwaliteit.

Het afgelopen seizoen hebben wij op meerdere velden ziekte-aantasting waar-genomen op de kolen zelf. Zowel valse meeldauw als Alternaria kwamen voor. De warme weersomstandigheden met warme nachten in oktober zullen hiervoor gezorgd hebben. Vooral de zwarte vlekken op de kool (Alternaria, zie foto) zijn eerder uitzonderlijk. Dit hebben wij in het verleden niet vaak waargenomen. Bij valse meeldauw is er inwendige zwartverkleuring. Momenteel is het te laat om hiertegen nog te behandelen tenzij de kolen nog klein zijn (<10 cm).

Print

Aantal keer bekeken (2779)/Commentaren (0)

Links