GO

Nieuws

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

Biosolarisatie en zeilstomen getest om zwartrot te bestrijden

In het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

Auteur: PCG glasteam/vrijdag 14 oktober 2022/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bodem_en_bemesting_GG, Bio_beschutte_teelt, Bodem_en_bemesting_BIO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), ALTCHEM, Actueel, Niet-leden

Dit jaar verkennen we op het PCG opnieuw duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting.  Deze zomer hebben we diverse alternatieve ontsmettingsmethodes toegepast op grond die met Rhizoctonia solani besmet is. Op dit moment liggen er nog kropslateelten aan om op te volgen wat het effect is van de geteste alternatieven op de zwartrot.

Een van de twee geteste alternatieven voor chemische bodemontsmetting is biosolarisatie. Bij deze vorm van bodemontsmetting wordt eerst vers organisch materiaal in de bodem ingewerkt en daarna wordt de vochtige bodem bedekt met een dunne doorzichtige laag plastic, in de periode van het jaar met de hoogste zonnestraling en temperaturen. We hebben verschillende vormen van organisch materiaal getest: in één behandeling hebben we 12 kg/m² champost 20 cm diep ingewerkt. In een andere behandeling hebben we  25  kg/ha bladrammenas laten groeien, aan het eind van de teelt verhakseld en 20 cm diep ingewerkt. Daarna hebben we de bodem 6 weken afgedekt met TIF-folie van 6 juli tot 16 augustus. De resultaten laten een mooie toename in temperatuur zien wanneer biosolarisatie wordt vergeleken met de onbehandelde grond. Op dit moment groeit er een volgteelt kropsla, waar binnenkort een oogstbeoordeling op zal gebeuren. 
Een ander alternatief voor chemische bodemontsmetting dat we hebben uitgetest, is zeilstomen. De zeilen waren 8 uur bol. Om zwartrot af te doden hebben we gestreefd naar 60 °C voor minimaal 30 minuten, iets dieper dan de bewerkingsdiepte. Dit werd op 10 en 20 cm diepte behaald, maar op 30 cm diepte niet altijd. Na de teelt zijn er enkele BCO’s (biological control organisms) toegevoegd om hun effect na zeilstomen waar te nemen. Momenteel ligt ook hier een volgteelt kropsla aan. Visueel zijn er momenteel in de kropslateelt nog weinig verschillen tussen de BCO´s waargenomen. De uitgebreide resultaten zullen later gecommuniceerd worden.

 

Meer info?

Anne Waverijn

 

In samenwerking met

Deze proeven liggen aan in het kader van het VLAIO LA-traject ALTCHEM ‘Duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’.

   

Print

Aantal keer bekeken (3969)/Commentaren (0)

Links