De toenemende interesse in de teelt van bataat in België en bij uitbreiding Europa, heeft er voor gezorgd dat verschillende plantenleveranciers de voorbije jaren ook plantmateriaal bataat aan hun assortiment hebben toegevoegd. De meeste leveranciers bieden het ras Beauregard aan, aangezien dit één van de weinige rassen is dat vrij mag vermeerderd worden. Hoewel zij allen het zelfde ras aanbieden, zien we grote verschillen in het type en/of de vorm van het plantmateriaal en zien we ook verschillen in kwaliteit. In 2021 werd het Beauregard plantmateriaal van de Belgische firma Decock Plants, de firma Babyplant uit Spanje (zowel bio als gangbaar), het Vlaamse bedrijf Vervit, de Nederlands firma Lenders en het Portugese Nativaland in een vergelijkende proef aangelegd. Bij alle firma’s werd geworteld plantmateriaal aangeleverd in trays. Enkel bij de firma Nativaland werden ongewortelde slips aangeleverd om als vergelijking mee te nemen met het gewortelde materiaal.
De proef werd geplant op 20 en 21 mei. In de eerste week na planten, werd het plantmateriaal blootgesteld aan erg koude en winderige omstandigheden. Een zandstorm kort na planten heeft er voor gezorgd dat de plantjes erg hebben afgezien. Desondanks werd bij de meeste objecten weinig wegval aangetroffen (minder dan 2%). Bij het plantmateriaal van Babyplant lag dit rond de 5%. De gewortelde stekken bleken iets minder stevig vast te zitten in de pluggen waardoor vermoedelijk een aantal planten afgekraakt zijn door de wind. Bij het plantmateriaal van Vervit zagen we 13% wegval. Het plantmateriaal was nog erg jong en leek niet voldoende afgehard en daardoor waarschijnlijk minder goed bestand tegen de moeilijke beginomstandigheden.
In augustus en begin september werden enkele tussentijdse oogstbeurten uitgevoerd om de gemiddelde opbrengst per plant op te volgen in de tijd. De pluggen van Decock Plants en Lenders groeiden het best weg. Ook qua opbrengst zaten ze begin augustus al wat voor op de andere rassen. Een voorsprong die enkel groter is geworden. Bij oogst haalden ze respectievelijk 39 en 32 ton/ha verkoopbare opbrengst (sortering S t.e.m. Jumbo). Het plantmateriaal van Babyplant deed het goed, maar kwam uiteindelijk iets lager uit, omwille van de grotere wegval, namelijk op 27 ton/ha voor het biologisch plantgoed en 26 ton/ha voor het gangbaar. Opvallend was dat het biologische plantgoed een duidelijk lichtere sortering opleverde. Beauregard van Vervit haalde met 13 ton/ha dit jaar helemaal niet het potentieel van andere jaren. Ook de slips van Nativaland presteerden dit jaar minder dan de voorbije jaren met netto 25 ton/ha verkoopbare opbrengst. Door de moeilijke omstandigheden werden minder knollen per plant gevormd. De sortering was vrij grof in vergelijking met de andere objecten.
Meer info?
Annelien Tack
Met de steun van
Dit onderzoek gebeurde in het kader van het VLAIO LA-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen” met de steun van het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen.
