GO

Nieuws

Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Actualiteiten openluchtteelten april 2022

Uien / bloemkool / prei

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 27 april 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Prei_OL, Uien_ajuin_OL, Actueel, Niet-leden

Uien

Eind maart is een groot deel van het uienareaal uitgezaaid. De regen die volgde, zorgde voor een goede werking van de toegepaste bodemherbiciden alsook een veelbelovende start voor de opkomst. Stomp Aqua vlak na zaai, eventueel aangevuld met AZ500, blijft de basis, ook in de later gezaaide uien. De eerst gezaaide uien beginnen boven te komen, vlak voor opkomst kan glyfosaat gespoten worden. Indien hier en daar al een ui boven komt piepen, is het veiliger om Stomp Aqua te zetten, gecombineerd met Lentagran 45 WP. Herbiciden toepassen in het vlagbladstadium blijft uit den boze. Vanaf dat het 1ste echte pijpje 3 cm lang is, kan er gestart worden met lage dosissen van de combinatie Challenge + Starane Forte + Lentagran 45 WP.

 


Bloemkool

Het merendeel van de bloemkolen is intussen geplant. Het planten van spruitkool is ook van start gegaan. De 120-dagenregeling van Sherpa 0,8 GR die in 2021 van kracht was, is dit jaar niet goedgekeurd. Het enige granulaat dat dit jaar kan toegepast worden ter bestrijding van koolvlieg is Force aan 10 kg/ha. Het is belangrijk om de granulaatstrooier goed af te stellen zodat het product rond de plantvoet licht ingewerkt wordt. Op deze manier kan Force inwerken op de plaats waar de eitjes van de koolvlieg afgelegd worden. Om te vermijden dat het granulaat aan de plant blijft plakken, kan er best geplant worden met droge plantjes.

 

Preimineervlieg

De eerste vlucht van de preimineervlieg is gestart. De vlieg is dus actief en kan in o.a. vroege prei veel voedingsstippen maken. Wees zeker waakzaam, vooral op percelen met historische aantasting. Afdekking met een fijnmazig net is een effectieve methode, indien nodig kan een behandeling met Karate ingezet worden, daarmee worden ook preivliegen aangepakt.
Door het mooie voorjaarsweer worden de plagen opnieuw actief, zo zien we al redelijk wat vliegen. Ook de eerste trips werd waargenomen, maar in lage aantallen.
 

Print

Aantal keer bekeken (7098)/Commentaren (0)

Links