GO

Nieuws

Eiwitgewassen in koude serres

Eiwitgewassen in koude serres

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres - KIPEi'

Auteur: Heyman Lisa/dinsdag 9 augustus 2022/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bladgewassen_GG, alternatieve_sla_GG, Bio_beschutte_teelt, Bladgewassen_BIO, alternatieve_sla_BIO, Andere_gewassen_BIO, Peulvruchten_BIO, Innovaties, andere_INNO, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, KIPEi, Actueel, Niet-leden

Eiwitten vormen een cruciaal deel van onze voeding. Er wordt volop gezocht naar alternatieven voor dierlijke eiwitten. Eiwitgewassen, zoals erwten of quinoa, lenen zich hier bijzonder goed toe dankzij hun hoog eiwitgehalte. De vraag naar lokale eiwitgewassen stijgt en ook de lokale teelt van eiwitgewassen in België zit in de lift, maar ons Belgisch klimaat kan de teelt in openlucht parten spelen. In een serre kunnen de klimatologische omstandigheden beter gestuurd worden. Daarom vroegen we ons af of de teelt in serres voor deze gewassen een meerwaarde kan betekenen. Indien wel, zouden de eiwitgewassen een alternatieve zomerteelt kunnen vormen voor serres die leeg blijven in de zomer, bijvoorbeeld door grote Fusarium-druk. 

Maar wat zijn de knelpunten van deze teelten en welke mechanisatie is nodig? Kunnen deze teelten rendabel zijn? Dit jaar gingen we met geïnteresseerde telers aan de slag om deze vragen te beantwoorden.

In mei werden bij de telers verschillende eiwitgewassen uitgezaaid. Op het PCG ligt een kleine demonstratieteelt aan, zodat de verschillende gewassen van heel nabij kunnen worden opgevolgd. Uit deze teelten wordt informatie verzameld om na te gaan of de teelt en een verdienmodel mogelijk is. De keuze viel op rode nierboon, witte boon, zwarte boon, borlottiboon, kikkererwt en edamame. De zaai op grote oppervlaktes werd uitgevoerd met een Miniair pneumatische zaaimachine, maar bleek voor bepaalde zaden nog een uitdaging. Nu, twee maanden later, staan de planten gezond en verloopt de bloei voorspoedig. Alles wijst richting een goede oogst. Aan de droogbonen (rode nierboon, witte boon, zwarte boon en borlottiboon) hangen intussen al veel lange peulen. Ook bij edamame is de peulvorming ingezet. De kikkererwten dragen al grote, groene bellen. Uit de oogstgegevens zal blijken of de teelt in serres een meerwaarde kan betekenen voor deze gewassen. We kijken dan ook uit naar de eerste oogst.

 

Meer info?

Lisa Heyman

 

In samenwerking met

De operationele groep ‘Ketenbreed initiatief voor plantaardig eiwit uit Vlaamse koude serres (KIPEi)’ is een samenwerking tussen PCG, Boerenbond en ILVO en wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
 

        

Print

Aantal keer bekeken (9959)/Commentaren (0)