GO

Nieuws

Bloemkool rassenonderzoek industrie eerste vrucht 2021

Bloemkool rassenonderzoek industrie eerste vrucht 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

Auteur: PCG openluchtteam/vrijdag 7 januari 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Actueel, Niet-leden

De eerste vrucht industriebloemkool van 2021 kenmerkte zich algemeen door een trage start. Vooral de koude nachten waarvan meerdere met temperaturen onder nul zorgden voor een moeilijke gewasontwikkeling. Ook op de praktijkpercelen werden grote verschillen in gewasontwikkeling waargenomen, vooral afhankelijk van het planttijdstip en de specifieke bodemcondities in de uitplantperiode. De resultaten uit deze proef moeten daarom best met de nodige omzichtigheid worden behandeld.

Deze proef is gezaaid op 15 februari en uitgeplant te Aarsele op 9 april. Er werd geoogst tussen 23 juni en 9 juli.

Alle rassen werden heel dicht op elkaar en met een zeer kort oogsttraject weggeoogst. De rooskwaliteit bleek, net zoals op veel praktijkvelden, ondermaats.

Er waren geen statistische verschillen in de totaalopbrengst. De verschillen moeten gezocht worden in de aangeleverde kwaliteit. Hierdoor zijn er wel statistische verschillen in het tonnage roosjes van A-, AB- en B-kwaliteit.

Na de bijzondere teeltomstandigheden van de eerste vrucht van 2021 kan Java de beste resultaten voorleggen: een behoorlijke opbrengst met het grootste aandeel A-kwaliteit zorgt voor een relatief omzetcijfer van 107%.

Giewont levert steeds goede stukgewichten maar moet toch inboeten aan kwaliteit, vanwege de groeiomstandigheden. Dit ras blijft desondanks één van de betere keuzes met een bovengemiddelde omzet.

Fortaleza en David verzekeren een vroege oogst en kunnen goede gemiddelde producties leveren met een behoorlijke kwaliteit.

Wonder en Clarina boeten wat in op productie maar maken dit deels goed dit jaar met een relatief goede kwaliteit.

Toledo groeit blijkbaar makkelijkst door een moeilijke periode  maar kan dan onvoldoende kwalitatieve kolen aanleveren.

Rassenonderzoek bloemkool eerste vrucht 2021: Opbrengstresultaten

Print

Aantal keer bekeken (9096)/Commentaren (0)

Links